Σε μία εξαιρετική εκδήλωση παρουσιάστηκε η «Θυσία» της Άννας Γαλανού στα Τρίκαλα

Σε μία υπέροχη εκδήλωση παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα το νέο βιβλίο της συγγραφέως Άννας Γαλανού «Θυσία» από τις εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος. Μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ένα μοναδικό χώρο, το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη.Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Οι δρόμοι της καταιγίδας». Ένα  μυθιστόρημα σε ιστορικό φόντο με καταιγιστικά γεγονότα στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Χάνδακας, Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, Ρέθυμνο… Αρχοντοπούλες, ενετοί, επαναστάτες, γαλέρες, εξορίες, σκλαβοπάζαρα, πειρατές, φλογεροί έρωτες… όλα ξεδιπλώθηκαν μπροστά στους παρευρισκόμενους που ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.

Την εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Κέντρου Έρευνας-Μουσείου Τσιτσάνη προλόγισε και συντόνισε η πολιτισμολόγος Μαρία Στίμου, για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος Ηρώ Κατσαρού και η εκπαιδευτικός Βίβιαν Κόσσυβα. Η υπέροχη φωνή της Στέλλας Καρύδα που πλαισίωσε την εκδήλωση δημιούργησε μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Το βιβλίο παρουσίασε η ίδια η συγγραφέας με τη συνοδεία φωτογραφικού υλικού.

 «Η ‘’Θυσία’’ είναι ένα μυθιστόρημα εποχής με ιστορικές αναφορές στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ενετοκρατία και Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι αναγνώστες παρακολουθούν την πορεία της Ρούσσας, μιας αρχοντοπούλας του Χάνδακα, που εξορισμένη από το νησί, πέφτει σε χέρια πειρατών και οδηγείται σαν σκλάβα στο καραβανσαράι ενός Οθωμανού τιτλούχου. Ένας νέος κύκλος ορίζει πια την ζωή της γεμάτος από ιστορικά γεγονότα, οι συγκυρίες όμως αλλάζουν κι έτσι είκοσι χρόνια αργότερα επιστρέφει και πάλι στον Ενετοκρατούμενο Χάνδακα, όπου εκεί κάνει την υπέρτατη Θυσία» ανέφερε η κ. Γαλανού.

Όπως τόνισε όλα όσα περιγράφει το βιβλίο, έχουν ιστορικό και πραγματικό υπόβαθρο. «Η πλούσια βιβλιογραφία που παραθέτω στο τέλος (44 τεκμηριωμένα λήμματα), αποδεικνύει ότι η ‘’πλεύση’’ τούτου του εγχειρήματος εκ μέρους μου, δεν ήταν καθόλου ανώδυνη» επισήμανε και πρόσθεσε «Στο ιστορικό κομμάτι του βιβλίου δεν υπάρχει ίχνος μυθοπλασίας και μάλιστα σε κάποια σημεία, προσπάθησα να εξωραΐσω τα πράγματα, τα οποία ήταν πιο σκληρά από τις δικές μου περιγραφές. Ήθελα μαζί με τον μύθο  να προσφέρω και γνώση στους αναγνώστες μου. Μελετώντας την ιστορία εκείνης της εποχής με περίμεναν πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις, που ούτε τις φανταζόμουν».