Ήταν τον Απρίλιο του 2011 όταν 35 άτομα ίδρυσαν την Αερολέσχη Πύλης. Άνθρωποι που είχαν ένα όνειρο, να μπορούν να… πετούν. Στόχος τους; Η Αερολέσχη Πύλης “Να καταστήσει γνωστή με κάθε πρόσφορο μέσο τη σπουδαιότητα της αεροπορίας και του αεραθλητισμού, με σκοπό τη δημιουργία αεροπορικής συνείδησης και την ανάπτυξη και διάδοση του αεροπορικού πνεύματος, ιδίως προς την νεολαία”, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο καταστατικό της που είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις επιταγές της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ).
Της Βιβής Μαργαρίτη
Τα μέλη του Σωματείου από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, ξεκίνησαν τις προσπάθειες δημιουργίας του φυσικού χώρου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του, που δεν είναι άλλος από ένα Πεδίο Προσγείωσης, ένα αεροδρόμιο Β’ κατηγορίας, το οποίο θα λειτουργούσε και ως Αεραθλητικό Κέντρο. Ως τέτοιος χώρος, θα μπορούσε να είναι μια χορτολιβαδική επίπεδη έκταση μήκους έως 800μ. και πλάτους 50-80μ. Επιπλέον, και κατά την επικρατούσα τακτική σε Ελλάδα και εξωτερικό, το Πεδίο Προσγείωσης θα ήταν Δημοτικό και θα παραχωρούνταν η χρήση – διαχείρισή του στην ΑΛΠΥ, όπως συμβαίνει και με τις λοιπές Δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις κλπ) που διαμορφώνονται-κατασκευάζονται από τους Δήμους και παραχωρούνται για χρήση στα Αθλητικά Σωματεία.
Χώροι που προτάθηκαν
Οι προσπάθειες που έγιναν ήταν πολλές για τη δημιουργία αυτού του χώρου. Αλλά δεν εισακούστηκαν και δεν καρποφόρησαν. Ως πιθανές τοποθεσίες που πληρούν τις προϋποθέσεις δημιουργίας-διαμόρφωσης ενός Πεδίου Προσγείωσης στην ευρύτερη περιοχή της Πύλης, προτάθηκαν, η Φήκη, το Διαλεχτό και η Αγία Κυριακή εντός των ορίων ν. Τρικάλων και το Μαυρομμάτι στο ν. Καρδίτσας.
Και μπορεί η Καρδίτσα να κατάφερε να αποκτήσει πεδίο προσγείωσης (δέκα περίπου Καρδιτσιώτες εγγράφηκαν στην πορεία στην Αερολέσχη Πύλης – κάποιοι εξ’ αυτών που πήραν το πτυχίο χειριστή υπερελαφρών, εν συνεχεία ίδρυσαν την ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ), το γνωστό πεδίο προσγείωσης Μυρίνης, στα Τρίκαλα από όπου ξεκίνησε η όλη προσπάθεια, το θέμα… σκόνταψε κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα η Αερολέσχη Πύλης να αναγκάζεται να δραστηριοποιείται στο Πεδίο Προσγείωσης Τερψιθέας Λαρίσης (ως συνέπεια τούτου ήρθε και η αδελφοποίησή της με την ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ), η λειτουργία της να ατονήσει και τα μέλη της να εκφράζουν απογοήτευση, πικρία και οργή για την εξέλιξη.
Άλλες προσπάθειες για τη δημιουργία αεροδρομίου
Σήμερα και μετά τις άκαρπες προσπάθειες της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ (ΑΛΠΥ) να δημιουργήσει ένα Πεδίο Προσγείωσης στο νομό, γίνεται μία νέα προσπάθεια κατασκευής ενός αεροδρομίου στη Φαρκαδόνα. Τα σχέδια προσβλέπουν στη δημιουργία ενός μεγαλύτερου αεροδρομίου εμπορικής εκμετάλλευσης και ως τέτοιο, οι υποδομές του είναι κατά πολύ ανώτερες ενός Πεδίου Προσγείωσης υπερελαφρών-ελαφρών αεροσκαφών της Γενικής Αεροπορίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν είχε γίνει αντίστοιχη προσπάθεια κατασκευής του “Αεροδρομίου Μετεώρων” στο Διαλεχτό το 1994, που όμως ναυάγησε εν τη γενέσει της, ενώ είχε προηγηθεί η απενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου Φλαμουλίου.
Στα Δημοτικά Συμβούλια
Το αίτημα της δημιουργίας πεδίου προσγείωσης συζητήθηκε τόσο στο Δήμο Πύλης όσο και στο Δήμο Τρικκαίων. Η ιδέα του Πεδίου Προσγείωσης Αγίας Κυριακής, εγκαταλείφτηκε γρήγορα λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων του Πηνειού ποταμού στην περιοχή.
Σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης ωστόσο, δεν υπήρξε θετική απόφαση για την αίτηση δημιουργίας του “Πεδίου Προσγείωσης Φήκης” παρά τη θετική εισήγηση του τότε Δημάρχου (υπήρξε η επίσημη θέση της τότε μείζονος αντιπολίτευσης πως, πέραν του γεγονότος ότι αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, δεν προέκυπταν σημαντικά οφέλη για τον τόπο από αυτή).
Σε ό,τι αφορά στο Διαλεκτό, το θέμα συζητήθηκε τρία χρόνια μετά την υποβολή του αιτήματος, στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2015 (χωρίς να κληθούν τα μέλη της ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΠΥΛΗΣ όπως τα ίδια λένε), όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων αποφάσισε ότι «Απορρίπτει την αίτηση της Αερολέσχης Πύλης και δεν εγκρίνει την δωρεάν παραχώρηση τμήματος δημοτικής έκτασης, στην Τοπική Κοινότητα Διαλεκτού, για την δημιουργία ενός Πεδίου Προσγείωσης (Αεροδρόμιο Β’ Κατηγορίας)».
Χάθηκε η ευκαιρία
Έτσι, σήμερα ο Νομός που πρωτοστάτησε στο θέμα, βρίσκεται σε στασιμότητα στον τομέα αυτό, αδυνατώντας να ακολουθήσει να ακολουθεί τους άλλους Θεσσαλικούς Νομούς, ακόμη και αυτόν της Καρδίτσας όπου «μάλλον βρέθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις την κατάλληλη στιγμή» όπως λένε πολλά από τα μέλη της Αερολέσχης Πύλης, τα οποία μπορεί να μην καταλογίζουν αδιαφορία στη στάση των Δημοτικών Αρχών Πύλης και Τρικάλων, αλλά θεωρούν ότι ασχολήθηκαν “υπηρεσιακά” με το αίτημά τους και αποφάσισαν ότι είναι “δευτερεύουσας σημασίας” για τον τόπο, η ύπαρξη ενός αεροδρομίου Β’ κατηγορίας καθώς και οι αεραθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε αυτό. Οι ίδιοι εκφράζουν πικρία και απογοήτευση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το θέμα καθώς όπως υποστηρίζουν , ο Νομός για μια ακόμη φορά, έχασε την ευκαιρία να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο χάρτη του αεραθλητισμού και της Γενικής Αεροπορίας. “αεραθλητικό χάρτη”.
Στον αντίποδα, οι Καρδιτσιώτες αεροπόροι-αεραθλητές, με τη στήριξη και συμπαράσταση των αρχών του τόπου τους, κατόρθωσαν παρά το γεγονός ότι αν ίδρυσαν τη δική τους Αερολέσχη πολύ αργότερα, δεδομένης της ύπαρξης του Πεδίου Προσγείωσης Μυρίνης (ZZZZ MYRINI), να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ιδρύοντας πρόσφατα τη δική τους Σχολή Υπερελαφρών Αεροσκαφών, δικής τους Σχολής Υπερελαφρών Αεροσκαφών, εντός του αεροδρομίου.
Ενεργός δράση
Η ΑΛΠΥ από ιδρύσεώς της, δραστηριοποιήθηκε στο Πεδίο Προσγείωσης Τερψιθέας. Καταστατικές της δεσμεύσεις ήταν και είναι επίσης, η ενασχόληση των Μελών της με τις πτήσεις διάφορων πτητικών μηχανών, η διατήρηση της αποκτηθείσας πτητικής ικανότητας των χειριστών της καθώς και η ίδρυση κέντρου βασικής και προχωρημένης εκπαίδευσης στην πτήση με διάφορες πτητικές μηχανές. Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε η “1η εκπαιδευτική σειρά χειριστών υπερελαφρών αεροσκαφών (ΥΠΑΜ)”, σπουδαστές της οποίας ήταν μέλη της υπό σύσταση, εκείνη την περίοδο, ΑΕΡΟΛΕΣΧΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. Η πλειοψηφία των σπουδαστών αυτών, είναι σήμερα κάτοχοι Πτυχίου Χειριστή ΥΠΑΜ. Πρώτος Τρικαλινός χειριστής ΥΠΑΜ της ΑΛΠΥ, είναι ο κ. Ηλίας Κατσιάμπας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους σπουδαστές-χειριστές είναι και μία γυναίκα, ενώ έντονο ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει πολύ περισσότερες.
Οφέλη
Τα οφέλη που θα αποκόμιζε ο Νομός από τη λειτουργία του πεδίου προσγείωσης κοντά στους κύριους οδικούς άξονες Τρικάλων-Ιωαννίνων και Τρικάλων-Άρτας, στους πρόποδες του ιδιαίτερου φυσικού κάλους ορεινού όγκου, δεν είναι διόλου αμελητέα τονίζουν άνθρωποι που βρίσκονται στο χώρο. Η ανάπτυξη του αεροπορικού και αεραθλητικού τουρισμού, η διευκόλυνση των αεροδιακομιδών, η αεροεπιτήρηση ευαίσθητων περιοχών και δασών, η ανάπτυξη πλήθους αεροεφαρμογών, είναι κάποια από αυτά.
Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ