Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι αποτεφρώσεις σορών στη χώρα μας με την έναρξη της λειτουργίας του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά την συγκεκριμένη υποδομή. Η προσπάθεια για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1996, ενώ ο ισχύων νόμος υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια. Από τότε χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου.
Στα Τρίκαλα οι αποτεφρώσεις Τρικαλινών που γίνονται κάθε χρόνο ανέρχονται περίπου σε 10-15 ετησίως όπως μας ενημερώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Μιχάλης Παναγιώτου. Ο αριθμός αυτός είναι σχετικά μικρός, επισημαίνει, εν συγκρίσει με το συνολικό αριθμό των θανάτων οι οποίοι κάθε χρόνο στα Τρίκαλα αγγίζουν τους 1.700 με 1.750.
Έπρεπε να γίνει
«Το αποτεφρωτήριο έπρεπε να γίνει από τη στιγμή που υπάρχει ο κόσμος ο οποίος επιθυμεί και θέλει να πάει σε αυτή τη διαδικασία της αποτέφρωσης. Ήταν κρίμα να ταλαιπωρείται όλος αυτός ο κόσμος και να φεύγει στο εξωτερικό. Να πάμε στη Βουλγαρία για να μπορέσουμε να κάνουμε μία καύση» εξηγεί ο κ. Παναγιώτου και προσθέτει «Πλέον, στην Ελλάδα έχουμε τόσα δόγματα… Δεν είναι μόνο για τους Χριστιανούς. Υπάρχουν και τα άλλα δόγματα που έχουμε και το επιτρέπει η θρησκεία τους και θέλουν να κάνουν την αποτέφρωση. Θεωρώ ότι έπρεπε να γίνει για να μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυτούς οι οποίοι επιθυμούν και θέλουν να πάνε να στη διαδικασία της αποτέφρωσης».
Στις μεγάλες πόλεις
Ενώ στα Τρίκαλα ο αριθμός των αποτεφρώσεων είναι μικρός «εκεί που υπάρχει μεγάλη ζήτηση είναι στις μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα γιατί έχουν φοβερό πρόβλημα με τα κοιμητήριά τους. Δηλαδή πολλοί κι από τους Χριστιανούς οι οποίοι φεύγουν και πάνε σε αυτή τη διαδικασία είναι κι από την αγανάκτηση για τα κοιμητήρια γιατί δεν υπάρχει χωρητικότητα, δεν υπάρχουν θέσεις. Πέρα από αυτό τα κοιμητήρια της Αθήνας έχουν μία τριετή διάρκεια για την ταφή. Στα τρία χρόνια γίνεται υποχρεωτικά η εκταφή έχει δεν έχει γίνει σήψη από ένα λείψανο, από ένα σώμα το οποίο έχει γίνει η ταφή του. Επίσης, και το κόστος είναι υψηλό πάρα πολύ. Έτσι, πολλοί λόγω αυτής της αγανάκτησης επιλέγουν κι αυτή τη διαδικασία» επισημαίνει ο κ. Παναγιώτου.
Με τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα το κόστος μειώνεται σημαντικά.
«Το κόστος στην αποτέφρωση είναι περίπου 30% χαμηλότερα από ότι ήταν μέχρι σήμερα με τις αποτεφρώσεις στη Βουλγαρία κι αυτό γιατί δεν έχεις το δρομολόγιο, δεν χρειάζονται κάποιες διαδικασίες όπως η ταρίχευση, η μετάφραση των χαρτιών κλπ. Βέβαια κι εδώ έχει μία αρκετά μεγάλη διαδικασία με τα χαρτιά όλα για να μπορέσεις να το διεκπεραιώσεις» αναφέρει ο κ. Παναγιώτου.
«Κάνουμε λειτούργημα»
Στο ερώτημα εάν έχουν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις ο κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι εκείνο που προσπαθούν από την πλευρά τους είναι να τηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, αλλά όταν κάποιος άνθρωπος επιθυμεί να πάει σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορούν να το αρνηθούν. «Κάνουμε ένα λειτούργημα και πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει να την κάνουμε» υπογραμμίζει.
Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ