Σχολικά γεύματα σε σχολεία του Νομού για τη νέα σχολική χρονιά- Η διανομή τους αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου

Μετά την περσινή χρονιά οπότε και τα σχολικά γεύματα τα… έφαγε η γραφειοκρατία στα Τρίκαλα φαίνεται πως φέτος τα πάντα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η προσφορά σχολικών γευμάτων σε μαθητές του δημοτικού, σε μία προσπάθεια της πολιτείας για την ενίσχυση των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» για το σχολικό έτος 2018-19 αφορά 153.367 μαθητές, από 954 δημοτικά σχολεία.Στα Τρίκαλα θα προσφερθούν περίπου 1.250 γεύματα κατά τί περισσότερα από πρόπερσι που ο αριθμός τους ανήλθε σε 1.217.

Τα σχολεία των Τρικάλων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι: το 13ο Δημοτικό Σχολείο, το 14ο Δημοτικό Σχολείο, το 16ο  Δημοτικό Σχολείο, το 20ο Δημοτικό Σχολείο, το 24ο  Δημοτικό Σχολείο, το 25ο Δημοτικό Σχολείο, το 17ο Δημοτικό Σχολείο, το 18ο Δημοτικό Σχολείο, το 9ο  Δημοτικό Σχολείο, το 22ο Δημοτικό Σχολείο, το Δημοτικό Σχολείο Γλίνους, Διαλεκτού, Κεφαλόβρυσου, Μεγάλου Κεφαλόβρυσου, Μεγάρχης, Παλαιόπυργου, Πατουλιάς και Ριζώματος.

Πέρυσι τα γεύματα δεν προσφέρθηκαν στους μαθητές διότι ο διαγωνισμός με τον πάροχο κρίθηκε άγονος. Φέτος ο Δήμος Τρικκαίων δεν έχει ανάμειξη με την όλη διαδικασία που διακινείται απευθείας από το υπουργείο Παιδείας, όπως μας ενημερώνει ο Χάρης Καλλιάρας, ειδικός συνεργάτης του Δήμου, ο οποίος είχε το συντονισμό το 2016-2017. Ο ανάδοχος είναι από Θεσσαλονίκη με υποκατάστημα στη Λάρισα.

Εκείνο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι οι διανομές θα ξεκινήσουν από την 1η Οκτώβρη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Στόχος

Το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στοχεύει, αφενός στην αντιμετώπιση όσο είναι δυνατόν των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού κι αφετέρου στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής.

Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών.

Το μενού του Προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στα πλαίσια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο, τα γεύματα παρασκευάζονται από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουν οριστεί. Επιπρόσθετα, προβλέπονται συνεχείς πιστοποιημένοι έλεγχοι από αρμόδιους φορείς κατά την προμήθεια, διαδικασία παρασκευής και διανομής των γευμάτων.