TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Σας πειράζουν τα γαλακτοκομικά; Η αιτία δεν είναι μόνο η λακτόζη

Ιαν 31, 2018
in Διατροφή
Σας πειράζουν τα γαλακτοκομικά; Η αιτία δεν είναι μόνο η λακτόζη
Share on FacebookShare on Twitter

Πιστεύετε ότι πάσχετε από δυσανεξία στη λακτόζη και γι’ αυτό κόψατε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Έτσι χάνετε σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ιωδίου και ασβεστίου για λάθος λόγο.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μπορεί να υπάρχει μια άλλη εξήγηση για τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και συγκεκριμένα μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο γάλα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 600 ενήλικες που ισχυρίστηκαν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, αέρια και διάρροια μετά την κατανάλωση γάλακτος.

milk 2

Ανακάλυψαν ότι η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την πρωτεΐνη Α1 βήτα καζεΐνη που υπάρχει στο αγελαδινό γάλα.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει με όλα τα είδη γαλακτοκομικών. Η εναλλακτική λύση ονομάζεται A2 βήτα καζεΐνη και δεν προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα.

Υπολογίζεται ότι περίπου του 20% του πληθυσμού ταλαιπωρείται από ενοχλητικά συμπτώματα λόγω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών. Τώρα που οι ερευνητές έχουν προσδιορίσει την πραγματική αιτία, εκτιμούν ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποκλείουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους.

Τα περισσότερα αγελαδινά γάλατα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, περιέχουν δύο πρωτεΐνες, την A1 βήτα καζεΐνη και την Α2 βήτα καζεΐνη, αλλά ένας τύπος (γνωστός ως α2 γάλα) περιέχει μόνο την Α2 βήτα καζεΐνη.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: η μία ομάδα έπινε γάλα που περιείχε και τις δύο πρωτεΐνες, A1 και A2 και η άλλη γάλα που περιείχε μόνο την A2.

Μετά την κατανάλωση 300 ml γάλακτος, οι ειδικοί κατέγραψαν τα συμπτώματα των συμμετεχόντων μετά από μία, τρεις και 12 ώρες.
Σε κάθε χρονικό σημείο, όσοι ήπιαν γάλα που περιείχε μόνο την πρωτεΐνη Α2 είχαν λιγότερα συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που ήπιαν γάλα που περιείχε τις πρωτεΐνες Α1 και Α2. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για συμπτώματα που περιλάμβαναν φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και αέρια.

 Ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 60-70% του παγκόσμιου πληθυσμού αναφέρουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της μελέτης, η αιτία των συμπτωμάτων τους μπορεί να μην είναι η λακτόζη, αλλά η πρωτεΐνη Α1 που υπάρχει στο γάλα.

Σύμφωνα με τον Δρα Anton Emmanuel, Σύμβουλο Γαστρεντερολογίας και Διευθυντή της Μονάδας Φυσιολογίας του Εντέρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο του Λονδίνου, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη με ανθρώπους που έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξετάζει τις διαφορές των επιπτώσεων της πρωτεΐνης Α1 και Α2.

«Υποδεικνύει ότι οι πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη και ότι η λακτόζη μπορεί να μην είναι η μόνη αιτία γαστρεντερικών προβλημάτων σε άτομα με δυσανεξία» αναφέρει.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα μικρότερης κλίμακας αλλά με ανάλογα ευρήματα.

Συμβουλές αυτοδιάγνωσης

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει τυπικός τρόπος διάγνωσης της δυσανεξίας στην πρωτεΐνη Α1. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία, βάλτε μια πολύ μικρή ποσότητα γάλακτος α2, π.χ. ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ με την καθοδήγηση του γιατρού σας. Αν δεν εκδηλώσετε συμπτώματα, σταδιακά μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση.

«Αρχικά, όλες οι εξημερωμένες αγελάδες παρήγαγαν γάλα μόνο με την πρωτεΐνη Α2 βήτα καζεΐνη. Με την πάροδο των χρόνων εμφανίστηκε η πρωτεΐνη Α1 καζεΐνη, η οποία πλέον είναι πολύ διαδεδομένη στις δυτικές αγελάδες. Η ειρωνεία είναι ότι το γάλα όλων των άλλων θηλαστικών περιέχει μόνο την πρωτεΐνη Α2, ακόμη και το ανθρώπινο γάλα. Το γάλα α2 έχει την ίδια όψη και τη γεύση με το κανονικό γάλα, αλλά προέρχεται από αγελάδες που παράγουν φυσικά γάλα που περιέχει μόνο την πρωτεΐνη Α2» εξηγούν οι ειδικοί.

Για όσους αγαπούν το γάλα αλλά έχουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά και αέρια, η νέα έρευνα είναι ενθαρρυντική, καθώς μπορούν να καταναλώνουν και πάλι αγελαδινό γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, απολαμβάνοντας τα οφέλη τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nutrition Journal.

Πηγή: Mail Online

πηγή:http://www.onmed.gr/diatrofi/story/361639/sas-peirazoyn-ta-galaktokomika-h-aitia-den-einai-mono-i-laktozi

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
Next Post
Πόνος στον αυχένα: Πού οφείλεται και πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Πόνος στον αυχένα: Πού οφείλεται και πότε να συμβουλευτείτε γιατρό

Κόλλησαν στα χιόνια τεχνικοί της ΔΕΗ – Επιχείρηση της Πυροσβεστικής στη Σπηλιά

Κόλλησαν στα χιόνια τεχνικοί της ΔΕΗ – Επιχείρηση της Πυροσβεστικής στη Σπηλιά

Σήμερα Γιορτάζουν

Σήμερα Γιορτάζουν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd