TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Πολιτισμός

Σαν σήμερα 18 Απριλίου

Απρ 18, 2023
in Πολιτισμός
Σαν σήμερα 18 Απριλίου
Share on FacebookShare on Twitter
Τα πιο σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που έγιναν σαν σήμερα 18 Απριλίου


Γεγονότα σαν σήμερα

1902: Η Δανία είναι η πρώτη χώρα, που χρησιμοποιεί τα δακτυλικά αποτυπώματα ως αποδεικτικό μέσο.

1906: Το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια καταστρέφεται από σεισμό μεγέθους 7,8 ρίχτερ. Οι νεκροί υπολογίζονται από 3000 και οι άστεγοι σε 300.000.

San_Francisco_Earthquake

1909: Η Ιωάννα της Λορένης, η αλλιώς Ζαν Ντ Αρκ, ανακηρύσσεται αγία από την καθολική εκκλησία.

1912: Το πλοίο Καρπάθια αποβιβάζει στη Νέα Υόρκη 705 επιζήσαντες από το ναυάγιο του Τιτανικού.

1920: Συνέρχεται στην Αθήνα το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ. Το κόμμα μετονομάζεται σε ΣΕΚΕ-Κ(ομμουνιστικό).

1930: Στη Ρουμανία, 144 άτομα χάνουν τη ζωή τους, εξαιτίας πυρκαγιάς, που εκδηλώνεται σε εκκλησία. Την ίδια μέρα με μια πρωτάκουστη ανακοίνωση του το ραδιόφωνο του BBC γνωστοποιεί πως αυτή τη μέρα πολύ απλά δεν υπάρχουν νέα.

1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

Ptoxefsi-1932

1941: Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής, κάτω από το βάρος των διαγραφόμενων συνθηκών ολικής κατάληψης της χώρας από τους Γερμανούς. Στις 18 Απριλίου 1941 συγκλήθηκε σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Ο Κορυζής προσφέρθηκε να παραιτηθεί και είχε μια έντονη συζήτηση με τον βασιλιά. Ξαφνικά σηκώθηκε και αποχώρησε από τη σύσκεψη, κατευθύνθηκε στην οικία του, που βρισκόταν στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και κλείστηκε στο γραφείο του. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε στο σπίτι του ο διάδοχος Παύλος με εντολή του πατέρα του, ο οποίος είχε αντιληφθεί την παράξενη συμπεριφορά του. Δεν πρόλαβε να χαιρετίσει τη σύζυγό του στο κατώφλι του σπιτιού του και ακούστηκε ο πυροβολισμός.

1946: Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.

1948: Σκοτώνεται ο Ιάπωνας ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο, υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, και στην επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

1951: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που θα αποτελέσει τον προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

EKAX-1951

1955: Πεθαίνει ο θεωρητικός φυσικός, Άλμπερτ Αινστάιν, ο οποίος διατύπωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας. Θεωρείται ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα και βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. Ο Άλμπερτ Άινσταϊν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 76 ετών. Ο παθολόγος του νοσοκομείου όπου έγινε η νεκροψία της σορού του αφαίρεσε τον εγκέφαλο του επιστήμονα, προκειμένου να μελετηθεί – και ίσως να ανακαλυφθεί η αιτία για την εξαιρετική ευφυΐα του.

1960: Στο Λονδίνο, 18.000 άτομα διαμαρτύρονται για τα πυρηνικά όπλα και καλούν για μονομερή βρετανικό αφοπλισμό.

1961: Δίωρη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή έχει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι.

1967: Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει στον Αμερικανικό στρατό λόγω Βιετνάμ και τιμωρείται με 5ετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Ακόμη, του αφαιρείται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

1969: Η Μελίνα Μερκούρη ιδρύει ταμείο για τη συνεισφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα.

1980: Η Ροδεσία γίνεται ανεξάρτητο κράτος και μετονομάζεται σε Ζιμπάμπουε.

1983: Ένας καμικάζι βομβιστής αυτοπυρπολείται καταστρέφοντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό.

1988: Επιχείρηση «Αλογάκι της Παναγίας». Ναυμαχία μεταξύ Αμερικανικού και Ιρανικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, κατά τη διάρκεια του Ιρανοϊρακινού Πολέμου (1980-1988). Διάρκεσε μία ημέρα και ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιρανοί χάνουν 2 πολεμικά και 6 περιπολικά σκάφη, ενώ οι Αμερικανοί ένα ελικόπτερο.

Operation_Praying_Mantis

1991: Πεθαίνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας από εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο υπέστη κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1991: Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, θέτει ανεπίσημα στο γερμανό ομόλογό του το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων.

Antonis_Samaras-1992

1994: Στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εισάγεται επειγόντως με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ο Γιώργος Γεννηματάς.

1995: Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφυλακίζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη για το φόνο του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου και αφού είχε ήδη εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.

1996: Δεκαοκτώ Έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο «Europa» στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια» που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.

Europa_Hotel

2004: Θλιβερά επεισόδια εκτυλίσσονται πριν το ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μεταξύ του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό για τον τίτλο, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχε πάρει η αστυνομία. Δεκάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού που πήγαν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο, επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση καπνογόνων και δακρυγόνων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί και δύο οπαδοί του Παναθηναϊκού. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2.

2007: Στη Βαγδάτη σειρά βομβιστικών ενεργεία σκοτώνουν 198 άτομα.

2011: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ο 25χρονος ποδοσφαιριστής της Ξάνθης από την Νιγηρία, Ολουμπάγιο Αντεφέμι.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1480 – Λουκρητία Βοργία, νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου 6ου, που φημολογείται ότι δηλητηρίασε τους τέσσερις συζύγους της. Υπήρξε προστάτιδα των τεχνών την εποχή της Αναγέννησης. (Θαν. 24/6/1519)

Lucrezia_Borgia

1590 – Αχμέτ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος

1772 – Ντέηβιντ Ρικάρντο, Άγγλος οικονομολόγος

1901 – Λάσλο Νέμετ, Ούγγρος συγγραφέας

1917 – Φρειδερίκη, βασίλισσα της Ελλάδας

1927 – Σάμιουελ Χάντινγκτον, αμερικανός πολιτικός επιστήμονας. Κέρδισε παγκόσμια φήμη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με το βιβλίο του η «Σύγκρουση των Πολιτισμών», με το οποίο προσπάθησε να εξηγήσει τον μεταψυχροπολεμικό κόσμο με πολιτισμικούς όρους. (Θαν. 24/12/2008)

Samuel_Huntington

1935 – Κώστας Φέρρης, Έλληνας σκηνοθέτης

1941 – Μάικλ Ντ. Χίγκινς, Ιρλανδός πολιτικός

1970 – Σαάντ Χαρίρι, Λιβανέζος πολιτικός

1973 – Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, αιθίοπας δρομέας, ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 10 χλμ.

Haile_Gebrselassie

1985 – Λούκας Φαμπιάνσκι, Πολωνός ποδοσφαιριστής

1990 – Βόιτσεχ Σέσνι, Πολωνός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα

1802 – Έρασμος Δαρβίνος, Άγγλος ιατρός και βοτανολόγος

1898 – Γκυστάβ Μορώ, Γάλλος ζωγράφος

1904 – Σάμνερ Πέιν, Αμερικανός σκοπευτής

1935 – Παναΐτ Ιστράτι, (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής ρουμάνος συγγραφέας. (Κυρά Κυραλίνα) (Γεν. 10/8/1884)

Panait_Istrati

1941 – Αλέξανδρος Κορυζής, πρωθυπουργός, που αυτοκτόνησε υπό το βάρος της διαγραφόμενης γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. (Γεν. 1885)

Alexandros_Koryzis

1943 – Ισορόκου Γιαμαμότο, Ιάπωνας ναύαρχος

1945 – Γουλιέλμος του Βιντ, πρίγκηπας της Αλβανίας

1951 – Όσκαρ Καρμόνα, Πορτογάλος στρατιωτικός και πολιτικός

1955 – Άλμπερτ Αϊνστάιν, γερμανός φυσικός, «πατέρας» της θεωρίας της σχετικότητας για την οποία βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1921. (Γεν. 14/3/1879)

Albert_Einstein

1991 – Μένιος Κουτσόγιωργας, Έλληνας πολιτικός

2002 – Θορ Χέιερνταλ, Νορβηγός εξερευνητής

2014 – Σταύρος Καραμανιώλας, Έλληνας στιχουργός

πηγή: https://www.cretanmagazine.gr/san-simera-18-apriliou-sto-cretanmagazine-gr/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Σήμερα Γιορτάζουν
Πολιτισμός

Σήμερα Γιορτάζουν

Απρ 28, 2025
Παρουσιάζεται το βιβλίο του Θοδωρή Τζίμα
Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Θοδωρή Τζίμα

Απρ 28, 2025
«Σεργιάνι στο όνειρο…» – Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής-γλυπτικής Σταύρος Παπασάββας (1928-2018)
Πολιτισμός

«Σεργιάνι στο όνειρο…» – Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής-γλυπτικής Σταύρος Παπασάββας (1928-2018)

Απρ 28, 2025
Με περίπατο στη φύση ολοκληρώθηκαν οι πασχαλινές δράσεις του ΚΔΑΠ ΟΜΟΝΟΙΑ του Δ. Τρικκαίων
Πολιτισμός

Με περίπατο στη φύση ολοκληρώθηκαν οι πασχαλινές δράσεις του ΚΔΑΠ ΟΜΟΝΟΙΑ του Δ. Τρικκαίων

Απρ 28, 2025
Δράσεις Φιλαγνωσίας στο 9ο Γυμνάσιο: Οι βίοι των Αγίων μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν ως ιστορικές πηγές
Πολιτισμός

Δράσεις Φιλαγνωσίας στο 9ο Γυμνάσιο: Οι βίοι των Αγίων μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν ως ιστορικές πηγές

Απρ 28, 2025
Εντυπωσιάστηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου Βαλτινού απ΄ τις ομορφιές της Κέρκυρας
Πολιτισμός

Εντυπωσιάστηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου Βαλτινού απ΄ τις ομορφιές της Κέρκυρας

Απρ 27, 2025
Next Post
Αλόννησος: «Παράθυρο» στην προϊστορία ανοίγει ο νεολιθικός οικισμός του Αγίου Πέτρου

Αλόννησος: «Παράθυρο» στην προϊστορία ανοίγει ο νεολιθικός οικισμός του Αγίου Πέτρου

Ταξιδιώτης στον χρόνο: Η μυστηριώδης φωτογραφία του άνδρα με το «κινητό»

Ταξιδιώτης στον χρόνο: Η μυστηριώδης φωτογραφία του άνδρα με το «κινητό»

Σήμερα Γιορτάζουν

Σήμερα Γιορτάζουν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd