Σάμαλι με ταχίνι

Σάμαλι με ταχίνι…

Υλικά :
1/2 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζάνι ταχίνι με μέλι*
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου σε σκόνη
2 1/2 φλιτζάνια ανθρακούχο νερό ή σόδα
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ για το σιρόπι
3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 1/2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
φλούδα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση :
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το baking powder. Σε ένα άλλο λεκανάκι ανακατεύουμε το ταχίνι με το ανθρακούχο νερό ή τη σόδα μέχρι να διαλυθεί καλά. Ρίχνουμε το ταχίνι στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί με 30 εκ. διάμετρο και αδειάζουμε το μείγμα. Το αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ταψιού με τα αμύγδαλα φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά και το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Μόλις βγει το σάμαλι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι σιγά σιγά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, καλύτερα να το αφήσουμε όλο το βράδυ. Κόβουμε σε κομμάτια, με λίγη προσοχή γιατί είναι πολύ αφράτο και σερβίρουμε.
*Αν δε βρείτε ταχίνι με μέλι, απλά διπλασιάστε την ποσότητα της ζάχαρης στο σάμαλι.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαρία Κόκκινου, τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ : https://cookandfeed.blogspot.gr/2014/03/samali-with-tahini.html