Σαχάρα: Η μεγαλύτερη έρημος του πλανήτη επεκτείνεται

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την ανάπτυξη της ερήμου της Σαχάρας, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου έχει επεκταθεί περισσότερο από 10% κατά τα τελευταία 100 χρόνια.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι και οι υπόλοιπες έρημοι του πλανήτη θα μπορούσαν να επεκταθούν, καθώς οι δεδομένες κλιματικές αλλαγές συνεχίζουν να αυξάνουν τη θερμοκρασία της γης.

Οι ερευνητές για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, ανέλυσαν τα εποχιακά δεδομένα βροχοπτώσεων σε ολόκληρη την Αφρική από το 1920 έως το 2013. Διαπίστωσαν ότι οι περιοχές γύρω από τη Σαχάρα, οι οποίες δεν ήταν μέχρι πρόσφατα έρημες πλέουν έχουν μετατραπεί σε τέτοιες.

Ως έρημος χαρακτηρίζεται μια περιοχή με πολύ χαμηλή μέση βροχόπτωση, συνήθως τέσσερα εκατοστά (100 mm) ή και λιγότερο, και πολλές περιοχές γύρω από τη Σαχάρα βρίσκονται πλέον κάτω από αυτό το όριο.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ο λόγος για την επέκταση της Σαχάρας είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που οφείλονται στον άνθρωπο και στις φυσικές αλλαγές. Tα 2/3 των αλλαγών οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα ενώ το άλλο 1/3 στη φύση. Από τα «πλοκάμια» της επέκτασης της Σαχάρας δεν έχει γλιτώσει ούτε η λίμνη Τσαντ, η οποία έχει αρχίσει και παρουσιάζει έντονα σημάδια ξηρασίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.