Ρουμελιώτικη γαλατόπιτα

Η γαλατόπιτα προσφέρει υψηλής αξίας πρωτεΐνη, αφού συνδυάζει αρμονικά φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη Β .

Υπέροχη γεύση.  Μια πίτα παραδοσιακή.  Γεμάτη αρώματα, για όλη την οικογένεια…
Η πίτα της γιαγιάς.  Χορταστική,  γευστική, απλά τέλεια…

ΥΛΙΚΑ (για ενα ταψί στρογγυλό 42 cm)

2 λίτρα γαλα
5 αυγα
12-14 κ. σ. ζαχαρη (300 γρ.)
12 κ. σ. αλευρι (250 γρ.)
12 κ. σ. σιμιγδάλι ( 300 γρ.)
150 ( τύπου βιταμ)
2 βανίλιες
Ελαιόλαδο για τα φύλλα
Καστανή ζάχαρη για τα φύλλα
Κανέλα
Ζάχαρη άχνη
8 φύλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε ένα μεγάλο σκεύος ρίχνουμε όλα τα υλικά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, σιμιγδάλι, αυγά, βανίλιες και τα βάζουμε στην φωτιά. Χτυπάμε με ένα σύρμα, καλά να μην μας κολλήσει η κρέμα, εως ότου πήξει.

Κάνουμε το ζυμάρι και ανοίγουμε τα φύλλα.
‘Οταν είμαστε έτοιμη, βάζουμε τα πρώτα 3 φύλλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και κανέλα .
Βάζουμε τα επόμενα φυλλα, και ρίχνουμε την κρέμα, κλείνουμε προς το κέντρο, πρώτα τα τρία φυλλα, λαδώνουμε, ρίχνουμε λίγη καστανή ζάχαρη και κανέλα, μαζεύουμε το άλλο φύλλο και λαδώνουμε.
Ανοίγουμε τα άλλα δύο φύλλα και καλύπτουμε όλη την πίτα.
Έχουμε κρατήσει 1 κ. σ. κρέμα και τον αραιώνομαι με λίγο γάλα και λίγο ελαιόλαδο με αυτό περνάμε τα τελευταία φύλλα, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη, κανέλα, και ψήνουμε.
Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180c βαθμούς, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει τέλεια και να πάρει ένα υπέροχο χρώμα.
Όταν είναι έτοιμη αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Παναγιώτα Μακρή, τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ Cooking Tips’ Παναγιωτα Μακρη  : ttps://www.facebook.com/Cooking-Tips-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B7-401556470038863/).