Ρεβίθια: 7 οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Ένα από τα πιο υγιεινά όσπρια είναι τα ρεβίθια και αυτές τις ημέρες μπορούμε να τα προτιμήσουμε, καθώς είναι και νηστίσιμα.

Τα όσπρια έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία μας, ωστόσο αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα κατ’ εξοχήν όσπριο, είτε για τις πολλές χρήσεις του, είτε για τη δημοτικότητά του, είτε για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας, τα ρεβίθια θα ήταν από τα πρώτα που θα μας έρχονταν στο μυαλό.

Για το λόγο αυτό, θα θέλαμε να αφιερώσουμε αυτό το σύντομο ρεπορτάζ αποκλειστικά στα ρεβίθια και να αναφερθούμε εν συντομία στις ιδιαίτερες ιδιότητες των ρεβιθιών, ακριβώς επειδή αποτελούν ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα όσπρια στην πολύ αγαπητή μας Μεσογειακή Διατροφή.

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ρεβιθιών

Αυτά είναι τα κύρια οφέλη τους για τον οργανισμό μας:

Πηγή πρωτεϊνών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι μία από τις πιο γνωστές ιδιότητές τους. Καθώς πρόκειται για φυτικές πρωτεΐνες, αποτελούν μια πολύ σημαντική τροφή για τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, αντισταθμίζοντας έτσι το έλλειμμα των ζωικών πρωτεϊνών. Σε κάθε περίπτωση, συνιστούμε πάντα μια ποικίλη διατροφή στην οποία λαμβάνουμε θρεπτικά συστατικά από διαφορετικές πηγές. Καθώς περιέχει επίσης υδατάνθρακες, είναι επίσης ευεργετική για τη διατροφή ενός αθλητή.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα θαυμάσιο αντιοξειδωτικό το οποίο, σύμφωνα με το Ισπανικό Ίδρυμα Διατροφής, «συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες». Είναι επίσης ευεργετική για το δέρμα και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Φυτικές Ίνες

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, βελτιώνει την πέψη διευκολύνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την εντερική διέλευση. Όλα αυτά βοηθούν στην απώλεια βάρους και μειώνουν το πρήξιμο στην κοιλιά.

Ανόργανα συστατικά

Τα ρεβίθια περιέχουν μεγάλη ποικιλία ανόργανων συστατικών όπως σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό ή ψευδάργυρο, τα οποία είναι πολύ ευεργετικά για τα οστά και τους μυς μας. Το ασβέστιο υπάρχει επίσης σε αυτό το όσπριο και είναι πολύ ευεργετικό στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Φολικό οξύ

Αυτός ο τύπος βιταμίνης (Β) είναι πολύ σημαντικός για τις έγκυες γυναίκες, καθώς η έλλειψη φυλλικού οξέος συνδέεται συχνά με επιπλοκές στον τοκετό. Τα ρεβίθια αποτελούν φυσική πηγή αυτής της βιταμίνης, η οποία θα βοηθήσει επίσης την υγεία του μωρού.

Ωμέγα-3

Ο μόνος τύπος λίπους που περιέχεται στα ρεβίθια είναι το ωμέγα-3 λιπαρό, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την προστασία και την πρόληψη πιθανών φλεγμονών της καρδιάς.

Διαβήτης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνδέει επίσης άμεσα την κατανάλωση οσπρίων με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης, καθώς μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

πηγή:https://www.giatros-in.gr/revithia-7-ofeli-poy-echoyn-tin-ygeia-mas/