Ρένα Δούρου: Μαζί με την κανονικότητα επέστρεψε ένας επικίνδυνος σκοταδισμός

 

«Μαζί με την κανονικότητα επέστρεψε ένας επικίνδυνος σκοταδισμός» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου στα τοπικά ΜΜΕ στα γραφεία της ΝΕ Τρικάλων το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.«Η σημερινή εκδήλωση και η συνεδρίαση της ΚΕ, υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ το ισχυρό, μαζικό, εξωστρεφές κόμμα που χρειάζεται ο τόπος, η κοινωνία, οι πολίτες» ανέφερε η κ. Δούρου τονίζοντας ότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αισθάνονται στο πετσί τους τι θα πει δεξιά κυβέρνηση. «Τι θα πει κυβέρνηση αριστείας. Αισθάνονται στο πετσί τους τι θα πει κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται πράγματι επιστροφή στην κανονικότητα. Με μια σημαντική λεπτομέρεια: είναι επιστροφή στη δική τους κανονικότητα. Οι δικές τους ζωές έχουν βελτιωθεί. Όχι οι ζωές των πολλών. Μαζί με αυτή την κανονικότητα, επέστρεψαν αφενός, ένας άκρως επικίνδυνος σκοταδισμός με την κατάργηση του ασύλου, την αστυνομική αυθαιρεσία σε βάρος κυρίως των νέων, τον εθνολαϊκισμό, τις επιτάξεις, τον αυταρχισμό αντί άλλης προσέγγισης, στο σύνθετο ζήτημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού. Αφετέρου επέστρεψαν και μερικοί τετριμμένοι και καταδικασμένοι μύθοι. Είτε πρόκειται για τον μύθο της αριστείας είτε για τον μύθο της εκτροπής του Αχελώου» επισήμανε η κ. Δούρου  η οποία εκφράζοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το ζήτημα του Αχελώου, διευκρίνισε πως είναι υπέρ της δημιουργίας και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου στον Αχελώο στην Μεσοχώρα, όμως είναι κατά της εκτροπής, την οποία χαρακτήρισε περιβαλλοντοκτόνα  παρέμβαση, η οποία δεν θα λύσει το πρόβλημα του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας.

Αχελώος

Όπως υπογράμμισε η κ. Δούρου, η σημερινή εκλεγμένη πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έκανε την εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το 2014, γνωρίζει πολύ καλά ότι ούτε το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας λύνει, ούτε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης αντιμετωπίζει. (Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε παρέμβασή του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει η εκτροπή, κατά της οποίας θα υπάρξει αγώνας).

«Το μόνο που νοιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ομαλή μετάβαση σε μεγαλύτερες μπίζνες, των λίγων και ισχυρών»

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο πράσινος πρωθυπουργός της Ελλάδας, όμως η οικολογική του ευαισθησία είναι  ψεύτικη, αποσκοπεί, όχι στο περιβάλλον, αλλά στην εργαλειοποίηση του περιβάλλοντος. Στόχος του δεν είναι η απολιγνιτοποίηση, όπως ισχυρίζεται. Αλλά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Δεν νοιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη η διαδικασία δίκαιης μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Όπως αδιαφορεί για την ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή φτώχεια, τον οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας μας. Δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Το μόνο που τον νοιάζει η ομαλή μετάβαση σε μεγαλύτερες μπίζνες, των λίγων και ισχυρών» υπογράμμισε προσθέτοντας παραλλήλως «Από την αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη, στη Βουλή προχθές, έγινε φανερό ότι εκπροσωπούσαν δύο ξεχωριστούς κόσμους. Δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Και μόνο το γεγονός ότι μιλούσε για τα εργασιακά, ήταν κόντρα-ρόλος για τον κ. Μητσοτάκη. Η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική. Γιατί κατέδειξε τη μεγάλη ανάγκη να αντιπαλέψουμε αυτή τη βαθιά ταξική, πολιτικά επικίνδυνη, κοινωνικά ανελέητη, περιβαλλοντικά ασύδοτη, κυβέρνηση».

«Αυτή  η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα»

Κατά τα λεγόμενα της κ. Δούρου αυτή  η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. «Χρειάζεται σοβαρή, συστηματική, προγραμματική δουλειά. Προτάσεις, αξιόπιστη εναλλακτική. Χρειάζεται η προγραμματική, μαχητική, αξιόπιστη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια αντιπολίτευση που δίνει τα εχέγγυα της επόμενης, προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας, μεγάλης προσπάθειας για τον μετασχηματισμό, την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, στον μαζικό, προοδευτικό πόλο που μπορεί να συσπειρώσει όλο τον δημοκρατικό κόσμο, απέναντι στους επαγγελματίες διαχειριστές της εξουσίας. Σήμερα ζούμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, που δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή υπόθεση. Είναι όμως μονόδρομος. Είναι η δική μας ευθύνη να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς. Και ήδη έχουμε ξεκινήσει» τόνισε.

Όπως εξήγησε «Το παράδειγμα του Απολογισμού, που επεξεργάστηκαν οι σύντροφοι Δραγασάκης, Μπαλτάς, Δρίτσας, είναι χαρακτηριστικό. Πρόκειται για ένα σοβαρό κείμενο, που θέτει όλα τα ζητήματα, από την προετοιμασία της διακυβέρνησης, το 2012, τις αιτίες της νίκης του 2015 ως εκείνες της ήττας πέρσι, χωρίς εξωραϊσμούς και τις γνωστές ευκολίες. Ανιχνεύει τις αιτίες των λαθών, των παραλείψεων της διακυβέρνησης. Σκιαγραφεί με ρεαλισμό εκείνες τις απαντήσεις που βάζουν τις βάσεις για την αξιόπιστη, κυβερνώσα Αριστερά που χρειάζεται ο τόπος. Την σύγχρονη Αριστερά του 21ου αιώνα. Το κείμενο αυτό, αφού εμπλουτιστεί στην ΚΕ, θα έλθει προς συζήτηση στον προσυνεδριακό διάλογο στις οργανώσεις μελών. Θα το διαβάσετε, θα το συζητήσετε, θα το κρίνετε, θα το αλλάξετε. Μιλάμε για μια πρωτόγνωρη διαδικασία στην οποία έχουμε όλοι μας λόγο. Ανοικτά, δημοκρατικά, με ειλικρίνεια. Συντροφικά. Όπως ξέρουμε να συζητάμε στην Αριστερά. Ακόμη και όταν διαφωνούμε. Ειδικά όταν διαφωνούμε, γιατί ξέρουμε ότι οφείλουμε να μην χάσουμε το νήμα των αξιών και των αρχών των δημοκρατικών μας παραδόσεων».