Ψωμάκι σπιτικό

Ψωμάκι σπιτικό μόλις βγήκε καυτό καυτό…

Υλικά :

1 kg αλεύρι Παπαφιλη το κίτρινο το ψηλό

1 φακελάκι μαγιά

Μία κουταλιά της σούπας κοφτη ζάχαρη

Μία κουταλιά της σούπας κοφτη αλάτι

Χλιαρό νεράκι όσο πάρει(όχι καυτό)

 

Εκτέλεση :

Πρώτα προθερμάνω φούρνο στους 60 βαθμούς.  Μόλις ζεστάνει κλείνω, θέλω να είναι απλά ζεστός και όχι καυτός (σαν να κάνω μία φωλίτσα για να φυλάξω το ψωμί μου εκεί να φουσκώσει).  Στο μίξερ ρίχνω λίγο αλεύρι με τη μαγια, λίγο χλιαρό νεράκι και τη ζάχαρη.  Ανακατεύω και αφήνω για 5 λεπτά.   Στη συνέχεια ρίχνω το αλεύρι σταδιακά και νεράκι τέλος το αλάτι και ζυμώνω περίπου 15 λεπτά στη μεσαία στροφή.  Έχω λαδώσει το τσέρκι μου και βάζω το ζυμαράκι μέσα.  Το αφήνω στο φούρνο αφού βέβαια έχω κλείσει το φούρνο και δεν είναι καυτός ,αλλά απλά ζεστός… Δηλαδή να βάζεις το χέρι σου μέσα και να το αντέχεις.  Αφήνω εκεί το ψωμί να φουσκώσει,  όταν φουσκώσει και φτάσει μέχρι το χείλος από το τσέρκι το ζυμαράκι ανάβω το φούρνο στους 200 βαθμούς  (δεν βγάζω το ψωμί έξω) μόλις κάψει χαμηλώνω στους 180.  Ψήνω περίπου 50 λεπτά.  Το βγάζω από το τσέρκι και το αφήνω ανάποδα πάνω σε μία πετσέτα να στεγνώσει.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας την έστειλε η φίλη μας Γωγώ Σαμίου.