Προβλήματα εγκυμοσύνης: (IUGR) Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης

Προβλήματα εγκυμοσύνης: (IUGR) Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης

H ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει δυσλειτουργία του πλακούντα. Αυτό συμβαίνει γιατί νωρίς στην κύηση τα κύτταρα του πλακούντα δεν εμφυτεύονται σωστά στην εσωτερική επιφάνεια της μήτρας και στα αγγεία που τον τροφοδοτούν με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε δυσλειτουργία αργότερα στην κύηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια του πλακούντα με μείωση του όγκου του αίματος της μητέρας που ρέει προς τον πλακούντα που τροφοδοτεί τη παροχή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου για το μωρό.

Η αιτία είναι συχνά άγνωστη, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή της μητέρας και το κάπνισμα, την αυξημένη πήξη του αίματος (θρομβοφιλία), την υπέρταση και την προεκλαμψία ή την παρουσία δίδυμης κύησης. Καθώς η ροή στον πλακούντα μειώνεται, ο εγκέφαλος του μωρού και το κεφάλι του συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ η αύξηση των άλλων οργάνων επιβραδύνεται, ένα φαινόμενο που στόχο έχει να προστατεύσει τα πλέον βασικά όργανα του εμβρύου. Αυτά τα μωρά έχουν λιγότερα αποθέματα λίπους και μικρότερη περίμετρο της κοιλιάς επειδή υπάρχει λιγότερη γλυκογόνο και ζάκχαρο διαθέσιμα για να αποθηκευτούν στο συκώτι του μωρού. Οταν σοβαρή ανεπάρκεια του πλακούντα αρχίζει νωρίς στην εγκυμοσύνης από το τέλος του δεύτερου τριμήνου τότε αυτά τα έμβρυα μπορεί να μην συνδέονται με ανεπάρκεια πλακούντα αλλά και με άλλες καταστάσεις που χρήζουν διερεύνησης.

Είναι δεδομένο ωστόσο ότι τα μικρά μωρά με υπολειπόμενη ανάπτυξη είναι επιρρεπή σε εμβρυϊκή δυσχέρεια κατά τον τοκετό και υπογλυκαιμία μετά τη γέννηση, επειδή τα αποθέματα ζακχάρου είναι χαμηλά. Εάν η σίτιση στα μωρά με υπολειπόμενη ανάπτυξη ξεκινήσει νωρίς μόλις γεννηθούν, μπορούν να καλύψουν τη διαφορά μέσα σε λίγους μήνες. Μια σειρά από ανωμαλίες εκτός από την δυσλειτουργία του πλακούντα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων (ερυθρά, τοξοπλάσμωση, σύφιλη) και την κατάχρηση ουσιών ( π.χ. τσιγάρα, αλκοόλ και ηρωίνη).

Συγγενείς ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων του συνδρόμου Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες καθώς και ανωμαλιών της καρδιάς ή του σκελετού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα χαμηλό βάρος γέννησης. Το υπερηχογράφημα της ανατομίας του εμβρύου συνήθως παρέχει τη διάγνωση πριν από τον τοκετό και αυτά τα μωρά μπορεί να μην παρουσιάζουν την ασσυμετρία στην ανάπτυξη κεφαλής / κοιλιάς που δείχνουν τα έμβρυα με πλακουντιακή ανεπάρκεια.

Διάγνωση

Εάν μια γυναίκα έχει προδιαθεσικούς παράγοντες, η ιατρική ομάδα όπως και η ίδια η γυναίκα θα είναι συνήθως σε ενγρήγορση για την περίπτωση που παρουσιαστεί ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης. Μερικές φορές οι γυναίκες αισθάνονται το μωρό να μην μεγαλώνει ή να κινείται αργά. Η εξέταση της κοιλιάς της μητέρας σε συνδυασμό με τη μέτρηση του ύψους της μήτρας και της εκτίμησης της αμνιακού υγρού μπορεί να θέσει την υποψία μωρού χαμηλού βάρους που μπορεί να παραπέμψει σε υπερηχογραφική εξέταση.

Το υπερηχογράφημα είναι χρήσιμο για την επιβεβαίωση ή τη διάγνωση του μικρού εμβρύου και της εκτίμησης της ροής του αίματος στον πλακούντα και στην εμβρυική κυκλοφορία. Κατά την εξέταση ελέγχεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού, οι βιομετρικοί παράγοντες του σώματος του εμβρύου και των εσωτερικών οργάνων.

Θεραπεία

Εάν το μωρό είναι μικρό, αλλά υγιές δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Τα μωρά ωστόσο που είναι μικρά για την ηλικία κύησης (SGA) πρέπει να ελέγχονται συχνά με επιπλέον υπερηχογραφικές εκτιμήσεις.

Προδιαθεσικοί παράγοντες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διακοπή του καπνίσματος, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της διατροφής. Ξεκούραση στο κρεβάτι για ένα μέρος της ημέρας μπορεί να είναι επίσης χρήσιμο. Οι μητέρες επίσης καλούνται να σημειώνουν τις κινήσεις του μωρού τους και να αναφέρουν εάν οι κινήσεις είναι αργές ή λιγότερο από 10 μέσα σε 24 ώρες. Αυτό είναι μόνο ένας πρόχειρος οδηγός, διότι πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι δύσκολο να είναι ακριβείς σε σχέση με τις εμβρυικές κινήσεις.

Οι ιατρικές επισκέψεις αξιολογούν την ανάπτυξη του μωρού και το αμνιακό υγρό. Η πιο χρήσιμη εξέταση είναι η υπερηχογραφική εξέταση της ανάπτυξης του εμβρύου σε συνδιασμό με την εκτίμηση της κυκλοφορίας του αίματος στην ομφαλική αρτηρία, στην εγκεφαλική αρτηρία καθώς και σε άλλα αγγεία της εμβρυικής κυκλοφορίας με την τεχνική του Doppler. Γίνεται επίσης εκτίμηση του όγκου του αμνιακού υγρού που έμμεσα εκτιμά την νεφρική λειτουργία του εμβρύου. Η εξέταση αυτή παρέχει μια αξιόλογη εκτίμηση των εφεδριών του πλακούντα και της υγείας του εμβρύου και αποτελούν σημαντική βοήθεια στην επιλογή του κατάλληλου χρόνου γέννησης του εμβρύου. Η καρδιοτοκογραφική εξέταση του εμβρύου προσφέρει μια χρήσιμη συμπληρωματική εξέταση στην υπερηχογραφική εξέταση γιατί όταν είναι προβληματική θα σημαίνει ότι χρειάζεται να γεννηθεί το μωρό.

Γέννηση

Μικρά για την ηλικία κύησης μωρά (SGA) μπορεί να χρειαστεί να γεννηθούν πρόωρα. Εάν ένα μωρό δείξει ανησυχητικά ευρήματα στην καρδιοτοκογραφική εξέταση ή αντίστροφη ροή του αίματος στα αγγεία του ομφαλίου λώρου τότε μπορεί να χρειαστεί να γεννηθεί με εκλεκτική καισαρική τομή. Εάν το έμβρυο έχει ικανοποιητικά αποθέματα του μωρού ζακχάρου τότε μια πρόκληση τοκετού μπορεί να επιχειρηθεί. Ο τοκετός τότε θα πρέπει να παρακολουθείται στενά λόγω της αυξημένης πιθανότητας να εκδηλώσει εμβρυϊκή δυσχέρεια. Χρησιμοποιώντας όρθια στάση για τον τοκετό μειώνεται η πιθανότητα εμβρυϊκής δυσχέρειας. Στις κυήσεις κάτω των 35 εβδομάδων, δίνεται στη μητέρα μια δόση δεξαμεθαζόνη (κορτιζόνης) για να ενισχύσει την ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου πριν από τη γέννηση. Μετά τη γέννηση, η στενή επαφή του μωρού με τη μητέρα και ένα ζεστό δωμάτιο είναι απαραίτητο, διότι τα μικρά μωρά χάνουν γρήγορα τη θερμότητα. Τα μωρά αυτά έχουν λίγα αποθέματα λίπους για μόνωση και την παραγωγή θερμότητας. Το μωρό χρειάζεται έγκαιρη σίτιση μετά τη γέννηση, επειδή τα μειωμένα αποθέματα ζακχάρου αυξάνει τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη αν την αφήσουμε χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν παρά τη συχνή σίτιση υπάρχουν ενδείξεις υπογλυκαιμίας (ευερεθιστότητα, χαλαρότητα, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) συμπλήρωμα με φόρμουλα είναι απαραίτητο. Μερικές φορές το μωρό μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση διαλύματος γλυκόζης.

Μια προσεκτική παιδιατρική εξέταση του μωρού είναι χρήσιμο να αποκλείσει ένα υποκείμενο πρόβλημα. Μερικά μωρά με ανεπάρκεια του πλακούντα και υπολειπόμενη ανάπτυξη(ΙUGR) αυξάνουν γρήγορα το σωματικό τους βάρος και το ύψος τους αναπληρώνεται μέσα σε λίγους μήνες. Πολλά άλλα μωρά με υπολειπόμενη ανάπτυξη μπορεί να παραμείνουν μικρά.

Πηγή:venusmed.gr & https://babyradio.gr/goneis/provlimata-egkimosinis-iugr-endomitria-kathisterisi-anaptixis/