Προσπάθεια να «ξαναζωντανέψει» ο Ζωολογικός Κήπος των Τρικάλων με τη μετατροπή του σε πάρκο

 

Ο ζωολογικός κήπος των Τρικάλων στον Προφήτη Ηλία στο παρελθόν γνώρισε ημέρες «δόξας». Μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών και φιλοξένησε δεκάδες ζώα, ακόμη και λιοντάρια (κατά πολλούς χωρίς να αποτελεί κατάλληλο μέρος για τέτοιου είδους «φιλοξενία»). Πλέον, η φιλοσοφία για την ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων χώρων στην Ελλάδα έχει αλλάξει και ο Δήμος Τρικκαίων στρέφεται στη λειτουργία στον Προφήτη Ηλία ενός πάρκου.Της Βιβής Μαργαρίτη

Άλλωστε, ο χώρος εντός του άλσους του Προφήτη Ηλία ευνοεί τη λειτουργία του και οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κυλικείο

Στις 15 Νοεμβρίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων είχε αποφασίσει την εκμίσθωση σε ιδιώτη (ο οποίος λειτουργούσε τον Βοτανικό Κήπο Οιχαλίας), ενός αποθηκευτικού χώρου εντός του κήπου με στόχο να μετατραπεί σε αναψυκτήριο προκειμένου να εξυπηρετεί και να φιλοξενεί τους δεκάδες επισκέπτες του ζωολογικού κήπου. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η απόφαση ο ιδιώτης θα συνέβαλλε στην αναμόρφωσή του με τον εμπλουτισμό του κήπου με συγκεκριμένα πτηνά και ζώα (αγριόχηνες, φραγκόκοτες, λευκά ελάφια, άλογα πόνυ, χελώνες διαφόρων ειδών κ.α.) με σεβασμό σε αυτά βάσει των νόμων, τη δημιουργία πρότυπου Βοτανικού Κήπου αρωματικών φυτών και βοτάνων που καλλιεργούνται στην περιοχή.

Προς το παρόν πάντως δεν έχει εγκριθεί η άδεια της λειτουργίας του κυλικείου και το θέμα έχει κολλήσει προσωρινά.

Εμπλουτισμός με ζώα

Από τη δημοτική αρχή γίνεται προσπάθεια εμπλουτισμού του ζωολογικού κήπου με ζώα με όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και τα όσα προβλέπει ο Νόμος. «Ο ιδιώτης έχει ήδη φέρει κάποια ζώα, όπως μας ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Ντιντής, αλλά επειδή βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έγκριση της χρήσης του κυλικείου υπολείπονται τα υπόλοιπα που θέλουμε να βάλουμε μέσα» μας ενημερώνει ο κ. Ντιντής.

Ο Δήμος έχει απευθυνθεί και στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και να παραχωρηθούν από εκεί κάποια πτηνά τα οποία για διάφορους λόγους (τραυματισμοί κ.α) δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο ζωολογικό κήπο των Τρικάλων.

Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις πτηνών που ο Δήμος είχε στείλει για περίθαλψη στο Κέντρο κι έχουν επιστραφεί και φιλοξενούνται στον ζωολογικό κήπο.

Αυτή τη στιγμή στον Προφήτη Ηλία φιλοξενούνται πόνυ, ελάφια, πτηνά, ζώα φάρμας, χάμστερ, χελώνες κ.α. «Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ζώα που προέρχονται από εκτροφή και κάποιες περιπτώσεις ζώων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον» τονίζει.

Το νέο μέλος

Ο ζωολογικός κήπος πριν λίγο καιρό απέκτησε νέο μέλος. Ζευγάρι πόνυ που φιλοξενείται εκεί απέκτησε μωρό. Το μικρό πόνυ χαίρει άκρας υγείας κι έχει τρελάνει τους υπεύθυνους με τα νάζια του.

Αναμόρφωση

«Στόχος μας είναι η αναμόρφωση του ζωολογικού κήπου με την μετατροπή του σε Πάρκο Τοπικής Χλωρίδας και Πανίδας. Να πάρει νέα πνοή ένας κήπος που είναι στολίδι των Τρικάλων. Μάλιστα, θα αποτελεί έναν χώρο που θα δημιουργήσει περισσότερες δυνατότητες για επίσκεψη και σημείο αναφοράς, ειδικά για τα παιδιά και τους μαθητές» επισημαίνει ο κ. Ντιντής.

Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΈΡΕΥΝΑ