Προσπάθεια να διασωθεί ένα ιστορικό γεφύρι των Τρικάλων

Η γέφυρα Βαμβέτσου είναι ένα από τα ιστορικά μνημεία των Τρικάλων, αλλά παρόλα αυτά άγνωστα. Μία γέφυρα που ξεκίνησε να κτίζεται το 1910 στη Σωτήρα και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1925.

Πρόκειται, όπως λένε οι κάτοικοι, για ένα από τα 3 γεφύρια που ένωναν τις όχθες του Ληθαίου ποταμού και για χρόνια διευκόλυναν τη μετακίνηση των κατοίκων από και προς την πόλη και τη γύρω περιοχή.

Όταν τα άλλα δύο γεφύρια γκρεμίστηκαν, με σημαντικότερο εξ αυτών το γνωστό πολύτοξο γεφύρι της περιοχής, μας πληροφορεί ο Σάκης Παπαβασιλείου κάτοικος της περιοχής και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου της Σωτήρας, η κίνηση γινόταν μόνο από τη γέφυρα Βαμβέτσου η οποία βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό κι οδηγεί στην Περδικοράχη. Αργότερα, γύρω στα 1950, χτίστηκε η νέα γέφυρα στην είσοδο του χωριού και η γέφυρα εγκαταλείφθηκε.

Για δεκαετίες οι κάτοικοι είχαν απευθύνει δεκάδες αιτήματα για τη διάσωση, αναστήλωση κι αποκατάστασή της. Αιτήματα προς κάθε κατεύθυνση τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν εισακουστεί.

Εργασίες

Με μεγάλη χαρά οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν ότι η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων εξασφάλισε κονδύλι προϋπολογισμού ύψους 180.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης. Μάλιστα σήμερα έγινε επιτόπια αυτοψία προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες από την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε., παρόντων και των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου,  προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες. Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση του γεφυριού ώστε να γίνει προσβάσιμο και να λειτουργήσει ως πεζογέφυρα.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαβασιλείου, αίτημα των κατοίκων είναι η ανάδειξη του γεφυριού και η αξιοποίηση της γέφυρας ως αξιοθέατου. Μάλιστα στην πρόταση του Μορφωτικού Συλλόγου στον οποίο πρόεδρος είναι ο Δημήτρης Κέμος, περιλαμβάνεται αίτημα για τον καθαρισμό του ποταμού από τα Τρίκαλα μέχρι το συγκεκριμένο σημείο που είναι ένα σημείο απίστευτου φυσικού κάλλους και η δημιουργία μίας παραποτάμιας περιπατητικής διαδρομής.

Είναι μία καλή ιδέα που απαιτεί αρχικά τον καθαρισμό του ποταμού και των όχθεών του. Οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε να εξετάσουν σοβαρά την πρόταση στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ληθαίου.