Προκαταβολή σύνταξης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε-Τί συμβουλεύει η Ρούλα Τζάνη, η καταρτισμένη φοροτεχνικός εξειδικευμένη σε ασφαλιστικά, συντάξεις και προσλήσεις ΑΣΕΠ 

Εξαιρετικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για την προκαταβολή συντάξεως μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας. Η Ρούλα Τζάνη,  καταρτισμένη φοροτεχνικός που παρέχει εξειδικευμένη ενημέρωση για ασφαλιστικά, συντάξεις και προσλήσεις ΑΣΕΠ στα Τρίκαλα μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες προκειμένου να χειριστούν οι ενδιαφερόμενοι όσο το δυνατόν καλύτερα και προς όφελός τους το θέμα.Ειδικότερα η κ. Τζάνη αναφέρει σχετικά:

Δεδομένων των πολλών ερωτημάτων, τηλεφώνων κι επισκέψεων στο γραφείο μου καθημερινά, σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας για την προκαταβολή συντάξεως θα ήθελα να γνωρίζετε τα εξής:

Αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο προσεχές δίμηνο η σχετική διάταξη νόμου και να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα (που θα δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ) για να καταχωρίσουμε σε όλους τους παλαιούς υποψήφιους συνταξιούχους, που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης τον ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, ώστε να επεξεργαστούν τα στοιχεία τους και να εισπράξουν άμεσα το ποσό της Εθνικής Σύνταξης για όλους τους μήνες (δηλαδή από τον επόμενο μήνα υποβολής της αίτησης για σύνταξη, μέχρι σήμερα). Βέβαια οι περισσότεροι και ιδιαίτερα όσοι έχουν μόνο ένα ταμείο ασφάλισης και υπέβαλλαν υπεύθυνη δήλωση, προσωρινής μαζί με την αίτηση, τους χορηγείται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η προσωρινή. (Υπάρχουν ταμεία όμως που η αναμονή φτάνει και τα τέσσερα χρόνια. Τώρα πλέον με αυτή την εφαρμογή θα χορηγείται εκτός από την προσωρινή σύνταξη, άμεσα και η εθνική. Τρία βήματα λοιπόν μέχρι να οριστικοποιηθεί η απόφαση της συνταξιοδότησης για όλους.

Αναμονή επομένως μέχρι να δούμε αν η διάταξη νόμου θα περιλαμβάνει και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης (345,00 ευρώ με 15 έτη ασφάλειας ή 384,00 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης) είναι εάν αυτός που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης τελικά δικαιούται σύνταξη ή αν θα πάρει απορριπτική απόφαση. Εάν απορριφθεί η αίτησή του, θα πρέπει να επιστέψει τα ποσά που πήρε ως προκαταβολή (μελετάται εάν είναι κοντά στο όριο ηλικίας και θεμελιώνει σύντομα συνταξιοδοτικό δικαίωμα να παρακρατηθούν τα ποσά αυτά (αχρεώστητα καταβληθέντα) από τη σύνταξη που θα λάβει όταν δικαιωθεί.

Συνιστάται σε όσου υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης να εξετάζουν όλες τις προϋποθέσεις πολύ προσεκτικά και εφόσον είναι σίγουροι ότι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, τότε να υποβάλλουν αίτηση, για να αποφεύγουν περαιτέρω ταλαιπωρία κι απογοήτευση.

Συνιστώ να μην βιαστείτε να υποβάλλετε δικαιολογητικά για προσωρινή εάν δεν είστε σίγουροι ότι δικαιούστε σύνταξη. Λόγοι απόρριψης είναι να υπάρχουν οφειλές προς το ταμείο πάνω από το όριο (π.χ. ΟΓΑ 4.000,00 ευρώ, ΤΕΒΕ 20.000,00 ευρώ, ΤΣΑΥ 15.000,00 ευρώ κλπ).

Επίσης, λόγος απόρριψης είναι όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή περισσότερα του ενός ταμείου) και να είναι ο χρόνος ασφάλισης παράλληλος. Διαφορετικές διατάξεις ισχύουν σε κάθε ταμείο για σύνταξη, προσοχή λοιπόν σε όσους ασχολούνται με αυτό το κομμάτι των συντάξεων να μην βιάζονται να οριστικοποιήσουν την αίτηση εφόσον δεν είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Ρούλας Τζάνη και Συνεργάτες στα Τρίκαλα στην οδό Πτολεμαίου 5 (τηλ. 2431077050 & 31616).