Προφιτερόλ

ΠΡΟΦΙΤΕΡΟΛ…

Υλικά για τα Σου:

    125 ml γάλα

    125 ml νερό

    125 γρ. βούτυρο

    4 γρ. αλάτι

    150 γρ. αλεύρι

    4-5 αυγά μεσαία

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.

Βάζουμε το νερό, το γάλα και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Όταν λιώσει το βούτυρο και το μείγμα με το νερό και το γάλα ξεκινήσει να βράζει ρίχνουμε μέσα το αλεύρι με το αλάτι. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη σπάτουλα πολύ καλά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία από το μείγμα.

Ανακατεύουμε δυνατά για 2-3 λεπτά ξύνοντας με τη σπάτουλα τη βάση της κατσαρόλας και αφαιρώντας κομματάκια ζύμης που τυχόν έχουν κολλήσει στον πάτο.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε τη ζύμη στο μίξερ . Έχουμε σπάσει τα αυγά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.

Χτυπάμε για λίγο τη ζύμη μόνη της για να κρυώσει. Ένα δυο λεπτά είναι αρκετά και στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν βάλουμε το επόμενο. Τα 4 αυγά θα τα πάρει σίγουρα. Το πέμπτο το σπάμε με ένα πιρούνι, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε σιγά σιγά αν χρειαστεί όλο. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που να τραβιέται σαν τσίχλα και να μην σπάει όταν τραβάμε ένα κομμάτι της.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα κορνέ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα σουδάκια μας και να τα ψήσουμε. Προαιρετικά με ένα πινέλο απλώνουμε από πάνω χτυπημένο αυγό για να πάρουν ακόμα καλύτερο χρώμα.

Ψήνουμε στους 200ο C για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180ο C και ψήνουμε περίπου 10 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα, χρυσαφένια από έξω και τραγανά.

Ετοιμάζουμε τα σου βάζοντας την κρέμα βανίλιας με ένα κορνέ μέσα στα σου, γεμίζοντάς τα.

Γαρνίρουμε με την κρέμα σοκολάτας.

Υλικά για την κρέμα:

 1  κ.γλ. βανίλια σε σκόνη

1  φλιτζ. ζάχαρη

5 φλιτζ. γάλα με πλήρη λιπαρά

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοφτές

4 κ.σ. κορνφλάουρ κοφτές

6 κρόκοι αυγών

3 κ.σ. βούτυρο

 Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βράζουμε την μισή ποσότητα γάλακτος. Παράλληλα, σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το υπόλοιπο γάλα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το κορνφλαουρ, 1 φλιτζ. ζάχαρη, τους κρόκους αυγών και 1 κ.γλ. βανίλια. Όταν το γάλα βράσει, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα γάλα-αλεύρι και το βούτυρο. Παράλληλα ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσέχουμε να μη σβολιάσει η κρέμα μας.

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας

    60 γρ. κορνφλάουρ

    600 γρ. γάλα πλήρες

    300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

    100 γρ. κακάο κοσκινισμένο

    1 κ.σ. μέλι

    2 βανίλιες

    100 γρ. βούτυρο σε κύβους

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για την κρέμα σοκολάτας

Ανακατεύουμε το κορνφλάουρ με περίπου το 1/3 από το γάλα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο, ανακατεύοντας συνεχώς.

Βάζουμε μέσα και το μείγμα με το κορνφλάουρ, ανακατεύοντας δυνατά για να μην κάνει το μείγμα μας γρομπαλάκια. Πρέπει να πήξει και να γίνει μια κρέμα πηχτή και νόστιμη.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, το βούτυρο, τις βανίλιες και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε περίπτωση που δεν γίνει το μείγμα μας λείο τότε μπορούμε να το περάσουμε από το μπλέντερ για να σπάσουν όσα μικρά γρομπαλάκια υπάρχουν.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ανακατεύουμε καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Καλή επιτυχία.

Ευχαριστούμε την Σταυρούλα Τσιούνη για την υπέροχη συνταγή. Η συνταγή του προφιτερόλ είναι παραλλαγή της συνταγής του Άκη Πετρετζίκη.