Πρέτζελ-Pretzel

Πανεύκολα Πρέτζελ-Pretzel…

Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει σε κάποιον φούρνο πρέτζελ,αυτό το μαλακό κουλούρι. Τα καλύτερα που έχω φάει ήταν στο Λονδίνο,ακόμα θυμάμαι την γεύση τους. Εγώ και η Έρη μου τα θυμόμαστε και λέμε συχνά,πόσο νόστιμα και ξεχωριστά ήταν.Σας έχω λοιπόν μια πεντανόστιμη και πανεύκολη συνταγή,για εσάς που τα αγαπάτε.Και όποιος δεν τα έχει δοκιμάσει,σίγουρα πρέπει να φτιάξει τα Πρέτζελ μου.
Πάμε να τα φτιάξουμε με την τρελή ζύμη της φίλης μου Gemma,χωρίς ζύμωμα.

Υλικά για την ζύμη:
160-180 γρ. περίπου χλιαρό γάλα
2 κ.γ. ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1+1/2 κ.γ. μπέικιν
1+1/2 κ.γ. αλάτι
180 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
Θα χρειαστούμε ακόμα
1 κ.σ. χοντρό αλάτι ή ανθό αλατιού
440 γρ. νερό
5 κ.γ. σόδα
Για την επάλειψη
1 αυγό
1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση για την ζύμη : 

Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα την μαγιά και την ζάχαρη. Το αφήνουμε για 15 λεπτά,στην άκρη να φουσκώσει. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι,το αυγό με το γιαούρτι. Βάζουμε τώρα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι-αλάτι και μπέικιν. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι,προσθέτουμε την μαγιά και το γιαούρτι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι και τέλος με μια μαρίζ. Όπως έχω γράψει στα υλικά στο γάλα λέω περίπου,όχι ακριβώς. Ίσως πάρει λιγότερο ίσως περισσότερο,δεν γίνεται σφιχτή η ζύμη. Μόλις δείτε ότι το μπολ σας είναι καθαρό,η ζύμη είναι έτοιμη. Σκεπάζετε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνετε για 2 ώρες.

Σε αυτό το στάδιο αν δεν θέλετε,να χρησιμοποιήσετε αμέσως την ζύμη. Την διπλώνετε και την βάζετε στο ψυγείο, μπορείτε να την αφήσετε στο ψυγείο 3 μέρες. Μπορείτε να την φυλάξετε και στην κατάψυξη.

Κάνουμε την ζύμη και χωρίς να φουσκώσει,την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το κάνουμε λωρίδα γύρω στα 60 εκ. και την τεντώνουμε να ανοίξει. Διπλώνουμε και κάνουμε το πρέτζελ,το ίδιο κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη. Τα αφήνουμε σε λαδόκολλα,και βράζουμε το νερό με την σόδα. Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά,βάζουμε ένα ένα μέσα τα πρέτζελ.

Αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα περίπου και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα αραδιάζομαι σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το αυγό και νερό. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Μόλις πάρουν χρώμα περίπου 15 λεπτά, είναι έτοιμα τα σερβίρουμε ζεστά.

Μυστικά
Μπορείτε να τα φτιάξετε και γλυκά,μόλις ψηθούν τα αλείφεται με βούτυρο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα.Η όποια άλλη γεύση σας αρέσει, με σκόρδο ή μπορείτε να βάλετε ρίγανη ή το δικό σας αγαπημένο μπαχαρικό.
Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο,3-4 μέρες η να την βάλετε στην κατάψυξη.

” Καλή επιτυχία http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/ “

Καλή επιτυχία .

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ελπίδα Χαραλαμπίδου , τις συνταγές της οποίας μπορείτε να δείτε και στην σελίδα της : http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/2016/11/blog-post_9.html