Πρασόπιτα με κρέμα και τυριά

Σκέφτηκα να κάνω μια διαφορετική πρασόπιτα και έγινε πεντανόστιμη, έτσι έπρεπε να την μοιραστώ μαζί σας αμέσως. Είναι πολύ εύκολη συνταγή και είναι τέλεια για ένα κυριακάτικο τραπέζι, αλλά ακόμα και όταν θέλετε να αδειάσετε το ψυγείο σας.

Πολλές φορές περισσεύουν διάφορα τυριά και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε, πάμε να φτιάξουμε την Πρασόπιτα και θα δείτε τι εννοώ.

Υλικά ζύμης

700 γρ αλεύρι Κούλα

390 γρ χλιαρό νερό

10 γρ αλάτι

10 γρ Ξύδι

10 γρ λάδι

Υλικά γέμισης

1 κιλό πράσα (το άσπρο μέρος )

200 γρ. φρέσκο γάλα

30 γρ. βούτυρο

30 γρ. αλεύρι

αλάτι – πιπέρι

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

300 γρ. τυριά, ότι έχετε στο ψυγείο σας

(εγώ έβαλα φέτα-ανθότυρο-μυζήθρα-κασέρι και κεφαλοτύρι)

2 αυγά

½  κ.γ. μπέικιν

δυόσμο

Για να αλείψω την ζύμη 

130 γρ. βούτυρο μαλακό

Για να αλείψω μέσα και επάνω

120 γρ. βούτυρο λιωμένο

30 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

Οδηγίες

Βάζω στον κάδο τα υλικά της ζύμης τα ζυμώνω 5 λεπτά και σκεπάζω την ζύμη, να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Συνεχίζω με την γέμιση  κόβω τα πράσα και τα πλένω πολύ καλά, τα βάζω σε ένα μπολ και τα σκεπάζω με καυτό νερό, αφήνω 2-3 λεπτά και μετά τα στραγγίζω. Τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν, βάζω σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το αλεύρι ανακατεύω και προσθέτω σιγά σιγά το γάλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.

Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάζω από την φωτιά, χτυπάω τα αυγά με ένα πιρούνι προσθέτω το μπέικιν και τα ρίχνω στην κρέμα ανακατεύω πολύ καλά. Προσθέτω στο μείγμα τα πράσα, αφού τα έχω στραγγίσει καλά,  δεν πρέπει να έχουν υγρά και τέλος τα τυριά τριμμένα και τον δυόσμο ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.

Χωρίζω την ζύμη στα 17 και κάνω μπαλάκια, τα 8 μπαλάκια θα γίνουν 1 φύλλο και θα μπει κάτω και τα 9 άλλο ένα και θα μπει επάνω. Ανοίγω τα μπαλάκια σαν ένα πιατάκι γλυκού και αλείφω ενδιάμεσα με βούτυρο, καλύπτω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο. Συνεχίζω το ίδιο με τα υπόλοιπα μπαλάκια και κάνω το δεύτερο φύλλο μπαίνει και αυτό στο ψυγείο.

Σε αυτό το στάδιο αν θέλετε τα φιλάτε στο ψυγείο ή καλά κλειστά στην κατάψυξη και έχετε έτοιμα φύλλα για πίτα.Ανάβουμε τον φούρνο στους 170 κάτω αντίσταση και αέρα, βουτυρώνουμε μια λαμαρίνα 36Χ40 και ανοίγουμε το φύλλο να προεξέχει λίγο για να κάνουμε τον κόθρο.

Βουτυρώνουμε με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε την γέμιση, ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο πιο μεγάλο  και το βάζουμε μέσα στο ταψί, πολύ σουρωτό.Βουτυρώνουμε πολύ καλά γύρω γύρω και επάνω την πίτα  για να γίνει τραγανή, την χαράζουμε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς 60 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο σας πάντα και όταν ψηθεί την αφήνετε σε μια σχάρα να κρυώσει.

Μυστικά

Μπορείτε να προσθέσετε και σπανάκι αν έχετε ή χοιρινό από τηγανιά που σας έχει περισσέψει.

Να βάλετε όποιο τυρί σας αρέσει ή να βάλετε ένα είδος τυριού.

Καλή επιτυχία .

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ελπίδα Χαραλαμπίδου , τις συνταγές της οποίας μπορείτε να δείτε και στην σελίδα της : http://elpidaslittlecorner.blogspot.gr/2016/11/blog-post_9.html