Πουλήθηκε το tv10-Ανακατατάξεις στο μιντιακό τοπίο της Θεσσαλίας

Αλλάζει άρδην το μιντιακό τοπίο στη Θεσσαλία μετά την εξαγορά του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού TV10 το οποίο μεταφέρεται (η έδρα) στη Λάρισα, αλλάζει όνομα και στο εξής θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μιντιακού ομίλου που ήδη προκαλεί συζητήσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Το TV10 που επί δεκαετίες αποτελούσε το «δικό μας», δηλαδή, το κατ’ εξοχήν Τρικαλινό κανάλι, πουλήθηκε. Μπορεί στη συνείδησή μας το συγκεκριμένο κανάλι να είναι Τρικαλινό ωστόσο, η άδειά του είναι πανθεσσαλική και το σήμα του εκπέμπει μέσω της digea τα τελευταία χρόνια, σ’ όλη τη Θεσσαλία. Το TV10 λοιπόν, που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αποτελεί μέρος της ζωής μας, αφού από τις εκπομπές του πέρασαν τις τρεις δεκαετίες της λειτουργίας του, πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων συλλόγων και αρχών, όπως και απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας (κυρίως μέσω της στήλης «η ερώτηση της ημέρας» που ενίοτε πρόσφερε υλικό για άφθονο γέλιο στους «Ράδιο Αρβύλα»), αλλά και μια πλειάδα εργαζομένων από τα πρώτα ρομαντικά χρόνια της άνθησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών μέχρι τις μέρες της κρίσης που έπληξε μάλλον ανεπανόρθωτα τα περιφερειακά ΜΜΕ, σε λίγες ημέρες δεν θα υπάρχει ως TV10. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις αρχές τις εβδομάδες «έπεσαν οι υπογραφές» και πουλήθηκε από τον επικεφαλής του κ. Χρήστο Πίσσα (προφανώς και η πολύτιμη τηλεοπτική άδεια εκπομπής του) σε νέο μιντιακό όμιλο με έδρα τη Λάρισα, στον οποίο επικεφαλής είναι ο γνωστός επιχειρηματίας (πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) κ. Αχιλλέας Νταβέλης. Για τη συγκεκριμένη εξαγορά αλλά και για τη συγκέντρωση και άλλων ΜΜΕ στο συγκεκριμένο όμιλο, όπως το «Ράδιο Ακρόαμα» του Βόλου, έχουν ήδη γράψει ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Λάρισας χωρίς να υπάρξει καμία διάψευση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τον ίδιο όμιλο θα εκδοθεί καθημερινή εφημερίδα στη Λάρισα, θα αναπτυχθεί WEB TV, υπάρχει ήδη σαιτ και δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα μέσω για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στη διάχυση της πληροφορίας.
Ως προς το μέλλον του TV10 και τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη του, οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν την Τρίτη 29 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσκληθεί 250 άτομα με αυστηρά ονομαστικές προσκλήσεις προκειμένου να ενημερωθούν για το νέο μιντιακό εγχείρημα.
Φιλόδοξο εγχείρημα…
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο. Το νέο κανάλι θα βγει στον αέρα ως formedia, όπως είναι το όνομα του ομίλου. Το TV10 θα συνεχίσει να εκπέμπει από τα Τρίκαλα και με το υπάρχον διακριτικό όνομα, έως 31 Μαρτίου. Ακολούθως, σε χρόνο που προφανώς θα διευκρινιστεί την ερχόμενη Τρίτη, θα εκπέμψει από τη Λάρισα από τα νέα στούντιο που ήδη ετοιμάζονται. Κι ως προς αυτό κυκλοφορούν αστικοί μύθοι ή και πραγματικότητες. Λένε πως ο εξοπλισμός στα νέα στούντιο είναι υψηλών προδιαγραφών. Ο επικεφαλής τεχνικός είναι εκείνος που «έστησε» το νέο MEGA για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και το WEB TV ΠΟΝΤΟΣ TV του Ιβάν Σαββίδη!
Εκτός από το κεντρικό στούντιο στη Λάρισα θα λειτουργούν στούντιο και στα Τρίκαλα με νέο σύγχρονο εξοπλισμό με το εύρος της κάλυψης να επεκτείνεται και στη γειτονική Καρδίτσα. Επικεφαλής των γραφείων στην πόλη μας θα είναι ο κ. Χρήστος Πίσσας ο οποίος θα αναλάβει και αναβαθμισμένο ρόλο ειδικού συμβούλου στον πρόεδρο του Δ.Σ. του ομίλου. Ως προς το υπάρχον προσωπικό, πληροφορίες θέλουν να έχει διασφαλιστεί η παραμονή του και υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Και στούντιο στην Αθήνα
Πέραν των Τρικάλων το νέο κανάλι θα διαθέτει και στούντιο στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει βρεθεί ο χώρος στο Κολωνάκι, επί της Βασιλίσσης Σοφίας ακριβώς απέναντι από τη Βουλή!
Η στελέχωση
Ο νέος μιντιακός όμιλος ήδη στελεχώνεται με έμπειρα αλλά και νέα στελέχη. Ήδη υπήρξαν «μεταγραφές» δημοσιογράφων από άλλα κανάλια της Θεσσαλίας, όπως επίσης, αξιοποιήθηκαν και έμπειροι δημοσιογράφοι του έντυπου Τύπου που θα στελεχώσουν το όλο εγχείρημα.
Οι συζητήσεις
Όπως είναι αναμενόμενη η εισδοχή ενός γνωστού επιχειρηματία ο οποίος μέχρι τώρα δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών υγείας, στα ΜΜΕ, ήταν από μόνη της αρκετή να προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις.
…Συζητήσεις για τις προθέσεις, τη «γραμμή», το ύφος και τις αλλαγές που επιφέρει στο μιντιακό κατεστημένο της ευρύτερης περιοχής και τις ενδεχόμενες πολιτικές αναγνώσεις που θα έχουν αυτές. Όλα αυτά επί του παρόντος, μοιάζουν με δίκη προθέσεων…
Κάποιος συνδικαλιστής έλεγε παλιά: «Αν ξεμείνεις από επιχειρήματα, κάνε μια δίκη προθέσεων». Συχνά σ’ αυτόν τον τόπο δεν ψάχνουν καν για επιχειρήματα. Ξεκινούν τα πάντα με δίκες προθέσεων. Έτσι συχνά προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα. Υπό την έννοια αυτή πάντα φτιάχνουμε μια βολική θεωρία. Αν είναι ο επιχειρηματίας, υπάρχει πρόθεση Μπερλουσκονισμού. Αν κάποιος λέει δυσάρεστα πράγματα το κάνει επειδή είναι «νεοφιλελεύθερος». Όλα αυτά μένει να απαντηθούν στην πράξη, όπως επίσης κι αν θα επιβεβαιωθεί η γνωστή ρήση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη ο οποίος στα πολλά που είπε, ανέφερε κάποτε και το εξής: Το κανόνι σκότωσε το φεουδαρχισμό. Το μελάνι θα σκοτώσει τη σύγχρονη κοινωνία…
Του Λάζαρου Μάμαλη
Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ