Ποτέ δεν είναι αργά για την… απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού-4-5 Τρικαλινοί δίνουν κάθε χρόνο εξετάσεις για να το πάρουν έστω και με… καθυστέρηση ετών

…Κι όμως εν έτη 2018 υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν έχουν απολυτήριο Δημοτικού. Κάποιοι επειδή δεν… έπαιρναν τα γράμματα, κάποιοι άλλοι γιατί αναγκάστηκαν να δουλέψουν από νωρίς, ή κάποιοι γιατί απλά το περιβάλλον τους δεν τους έδωσε τα απαιτούμενα κίνητρα,  δεν κατάφεραν -για τους δικούς τους λόγους ο καθένας- να τελειώσει το δημοτικό. Έτσι, σε μία εποχή που τα πάντα εξελίσσονται με ταχύτητες… φωτός, υπάρχουν ακόμη Τρικαλινοί που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν το απολυτήριο Δημοτικού.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο αριθμός τους στα Τρίκαλα δεν είναι μεγάλος, ωστόσο προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι στις μέρες μας που δεν έχουν λάβει τη στοιχειώδη μόρφωση που παρέχει το Δημοτικό Σχολείου, δυσκολεύονται να γράψουν ακόμα και το όνομα τους και βέβαια στερούνται τα τυπικά προσόντα που είναι απαραίτητα σήμερα ακόμα και για την εργασία σε μία υπηρεσία καθαριότητας.

Εξετάσεις

Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά αυτοί οι άνθρωποι κάθονται και πάλι στα θρανία και με εξετάσεις διεκδικούν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει και τους στέρησε η ίδια η ζωή: ένα απολυτήριο Δημοτικού. «Κάθε δύο μήνες με Δελτίο Τύπου κάνουμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» μας αναφέρει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Χρήστος Μπουλούμπασης.

Οι εξετάσεις είναι απλές, γρήγορες και δίνουν τη δυνατότητα εξέλιξης σε ανθρώπους που δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτηση τους στο δημοτικό. Οι συμμετέχοντες εξετάζονται στη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, την Ιστορία, τα Φυσικά, τα Θρησκευτικά με έμφαση στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Μικρός αριθμός

Εκείνο που υπογραμμίζει ο κ. Μπουλούμπασης είναι πως ο αριθμός εκείνων που δίνουν εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού στα Τρίκαλα είναι πολύ μικρός και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 4-5 άτομα το χρόνο. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι στα Τρίκαλα δεν υπάρχει σχολική διαρροή. «Υπάρχουν ελάχιστες μόνο περιπτώσεις που αφορούν κυρίως σε αλλοδαπά παιδιά» εξηγεί.

Ηλικίες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εκείνοι που προσέρχονται στις εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού είναι συνήθως ηλικίας πάνω από 45-50 έτη. Νεότεροι ενδιαφερόμενοι ηλικίας 20 περίπου ετών συνήθως είναι ΡΟΜΑ.

Γιατί τώρα;

Όσο για τους λόγους που τους οδηγούν στα θρανία και να δώσουν εξετάσεις έστω και κάπως αργά; «Επιδιώκουν να αποκτήσουν Απολυτήριο δημοτικού για να το χρησιμοποιήσουν σε διάφορες προκηρύξεις θέσεων εργασίας από τους Δήμους» εξηγεί ο κ. Μπουλούμπασης.

Ο κ. Μπουλούμπασης

Ποια η διαδικασία;

Στην αρχή κάθε σχολικού έτους ορίζεται το αρμόδιο σχολείο το οποίο θα διενεργεί  τις εξετάσεις, ακολουθεί η προκήρυξη με Δελτίο Τύπου ανά δίμηνο, η υποβολή δικαιολογητικών στη Δ/νση Εκπαίδευσης, η προώθηση στο αρμόδιο σχολείο, και η έγκριση από τη Δ/νση Εκπαίδευσης του πρακτικού της επιτροπής που διενήργησε τις εξετάσεις. Για να λάβει κάποιος μέρος στις εξετάσεις απαιτούνται η Ταυτότητα και το Πιστοποιητικό Γέννησης.

Εξέλιξη

Για κάποιους από τους συμμετέχοντες στις εξετάσεις η απόκτηση του απολυτηρίου δημοτικού αποτελεί το εφαλτήριο για την περαιτέρω εξέλιξή τους. Έτσι, έχοντας το… «χαρτί» στο χέρι κι έχοντας εμποτιστεί στη μαγεία της γνώσης συνεχίζουν παραπέρα. «Κάποιοι συνεχίζουν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στο Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο μέχρι και Πανελλήνιες Εξετάσεις» μας λέει ο κ. Μπουλούμπασης.