Το ποτάμι της Ελλάδας που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής! Διασχίζει μεγαλόπρεπα μια πόλη και οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες

Αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης των Τρικάλων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της που με την παρουσία του συγκαταλέγεται στις πόλεις με υγρό στοιχείο και σίγουρα έχει χιλιοφωτογραφηθεί. Ο λόγος για τον πασίγνωστο ποταμό Ληθαίο. Η παρουσία του επιβλητική. Μαγνητίζει τον επισκέπτη. Οι φωτογραφίες του στο διαδίκτυο ανάρπαστες. Πολλές έχουν γίνει viral.Ο ποταμός της λήθης μεταφέρει μέσα στο αστικό περιβάλλον την άγρια ζωή, θυμίζοντας σε όλους μας ποια θα ήταν η ποιότητα των πόλεων μας αν από νωρίς είχαμε σώσει τους ποταμούς μας. πηγή φωτογραφιών: www.newside.gr

 Ο Ληθαίος ποταμός έχει τις πηγές του στα Αντιχάσια Όρη, σε υψόμετρο 500 μέτρων, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Τρικάλων.
Στη συνέχεια κατεβαίνει προς τα νότια, περνάει μεγαλόπρεπα μέσα από την πόλη και συνεχίζει την πορεία του προς τα νοτιοανατολικά όπου λίγο έξω από τα Τρίκαλα ενώνεται με τον μεγάλο Πηνειό.  Αναμφίβολα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς της.  Οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς.

Η κεντρική γέφυρα η οποία είναι τοξωτή και μεταλλική, κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και ενώνει την οδό Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Στην όχθη του ποταμού, σε μια από τις γέφυρες, υπάρχει άγαλμα του Ασκληπιού φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θεόδωρο Βασιλόπουλο.  Άλλωστε, σύμφωνα με τον Στράβωνα, κοντά στον Ληθαίο γεννήθηκε ο Θεός της Ιατρικής που λατρευόταν σε όλο τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα.  «Έτερος δ’ εστί Ληθαίος ποταμός ο περί Τρίκκην εφ’ω ο Ασκληπιός γεννηθήναι λέγεται» (Στράβων, ΧΙV 647).


Συγκεντρώσαμε φωτογραφίες που έχουν ξεχωρίσει στο διαδίκτυο και τις παρουσιάζουμε: