TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε τη μέρα;

Οκτ 12, 2020
in Διατροφή
Πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε τη μέρα;
Share on FacebookShare on Twitter

Μάθε λίγα πράγματα που δεν περίμενες ποτέ για τον καφέ.

Σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, Ισπανοί ερευνητές παρουσίασαν μια νέα τους μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να συνδέεται με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής. Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 20.000 Ισπανούς συμμετέχοντες.

Η δρ. Adela Navarro, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο της Ναβάρα, στην Παμπλόνα της Ισπανίας, εξήγησε ότι ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ποτά στον κόσμο και ότι έχουν γίνει μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη που εξετάζει συγκεκριμένα τους πληθυσμούς μιας μεσογειακής χώρας.

Η μελέτη ήταν μέρος του έργου Seguimiento Universidad de Navarra (SUN), μιας μακροχρόνιας μελέτης, που σημαίνει ότι μια ομάδα συμμετεχόντων και οι παράμετροι και τα χαρακτηριστικά της υγείας τους εξετάστηκαν για μια μακρά χρονική περίοδο παρακολούθησης.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των Ισπανών μέσης ηλικίας και των συνηθειών κατανάλωσης καφέ. Οι συμμετέχοντες ήταν πτυχιούχοι πανεπιστημίων όταν εγγράφηκαν στη μελέτη το 1999. Στο τέλος της μελέτης παρέμειναν για ανάλυση 19.896 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία αυτών των συμμετεχόντων ήταν περίπου 37,7 χρόνια. Σε κάθε συμμετέχοντα παρασχέθηκε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την κατανάλωση τροφής που έκανε. Αυτό έγινε για να συλλέξουν οι ερευνητές πληροφορίες σχετικά με το πόσο καφέ κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τον τρόπο ζωής τους, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους, τις συνθήκες υγείας και άλλες μετρήσεις ζωτικής σημασίας. Αυτοί οι συμμετέχοντες στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 10 ετών κατά μέσο όρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συγκεντρώθηκαν πληροφορίες από τις οικογένειες των συμμετεχόντων σχετικά με τυχόν θάνατο και την αιτία θανάτου οποιουδήποτε από αυτούς. Χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές δοκιμές για την εκτίμηση του κινδύνου θανάτου και της συσχέτισής του με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ. Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, εξαλείφονται από την ανάλυση για να προκύψει ισχυρό συμπέρασμα από τα αποτελέσματα της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της 10ετούς μελέτης, 337 ασθενείς πέθαναν. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 64% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας οποιασδήποτε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν σχεδόν ποτέ καφέ. Για κάθε δύο επιπλέον φλιτζάνια καφέ, ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας όλων των αιτιών μειώθηκε κατά 22%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ ήταν σημαντικά διαφορετική σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Τα άτομα ηλικίας περίπου 45 ετών, για παράδειγμα, όταν έπιναν δύο επιπλέον φλιτζάνια καφέ κατέληξαν να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου τους κατά 30%. Αυτό δεν παρατηρήθηκε στους νεότερους συμμετέχοντες στη μελέτη. Η δρ Navarro εξήγησε ότι αυτή η σχέση θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές ήταν πιο προστατευτικός μεταξύ των πιο μεγάλων συμμετεχόντων παρά μεταξύ των νεότερων.

Και συνέστησε την «κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ κάθε μέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής σε υγιείς ανθρώπους».

Δεύτερη μελέτη

Μια μεγαλύτερη μελέτη με 521.330 συμμετέχοντες από 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρεςδημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine. Αυτή η μελέτη εξέτασε επίσης τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ σε όλους τους θανάτους και τους θανάτους που οφείλονται σε συγκεκριμένες αιτίες. Αυτή η έρευνα ήταν μέρος της μελέτης EPIC (European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition).

Στα κατά μέσο όρο 16,4 χρόνια παρακολούθησης των συμμετεχόντων, καταγράφηκαν 41.693 θάνατοι. Και εδώ, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος θανάτων ήταν μικρότερος για όσους έπιναν αρκετό καφέ κάθε μέρα. Ο κίνδυνος ασθενειών του πεπτικού συστήματος ήταν επίσης χαμηλότερος με την κατανάλωση καφέ.

Ο κίνδυνος ασθενειών του κυκλοφορικού και εγκεφαλο-αγγειακού συστήματος ήταν επίσης χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών που έπιναν κάθε μέρα καφέ.

Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών παρουσίασε μια απρόσμενη αύξηση, καθώς συσχετίστηκε με την αυξημένη κατανάλωση καφέ. Η αυξημένη πρόσληψη καφέ συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων, όπως η αλκαλική φωσφατάση (alkaline phosphatase), η αμινοτρανσφεράση αλανίνης (alanine aminotransferase), η ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (aspartate aminotransferase) και η γ-γλουταμυλτρανσφεράση (γ-glutamyltransferase).

Η αύξηση αυτών των ενζύμων είναι ένας δείκτης ηπατικής νόσου. Μεταξύ των γυναικών, η αυξημένη πρόσληψη καφέ οδήγησε σε μειωμένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, λιποπρωτεΐνη (α) και επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Η πρώτη από αυτές είναι ένας δείκτης για φλεγμονή (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) ενώ οι τελευταίες δύο είναι δείκτες υψηλής χοληστερόλης και διαβήτη αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρέμειναν σταθερά σε όλες τις 10 ευρωπαϊκές χώρες που μελετήθηκαν.

Η εν λόγω μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Υγείας και Καταναλωτών) και από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις ποια είναι τα καλύτερα είδη καφέ:

  • πηγή :https://www.ratpack.gr/buzz/story/18264/o-kafes-kanei-kalo-stin-ygeia-kai-kathysterei-to-thanato?fbclid=IwAR1mk3ZmiuideQxoUHUwSbyVdcYaqGE42nih-SzZT4eYwgOmhpTLSNP8xMc
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Next Post
Ηλεκτρονική υποδοχή πρωτοετών από τον Δήμαρχο Τρικκαίων

Ηλεκτρονική υποδοχή πρωτοετών από τον Δήμαρχο Τρικκαίων

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου

Δημοπρατούνται  έργα για την εύρυθμη λειτουργία του φράγματος Ληθαίου

Δημοπρατούνται έργα για την εύρυθμη λειτουργία του φράγματος Ληθαίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd