Πώς θα μειώσεις το κρέας από τη διατροφή σου εύκολα και χωρίς στερήσεις

Υπήρξαν πολλές στιγμές μέχρι τα 35 μου που φρίκαρα σε Πασχαλινά τραπέζια με την βαρβαρότητα του ολόκληρου παλουκωμένου ζώου να ψήνεται και όλους εμάς τριγύρω σε μία έκσταση να τρώμε και να πίνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Σε πολλές από αυτές τις “γιορτές” -και όχι μόνο- κατέληγα να τρώω μόνο σαλάτα και από την επόμενη μέρα να προσπαθώ να κόψω το κρέας, πάντα ανεπιτυχώς αφού το τηρούσα για κάποιες μέρες και μετά δυσκολευόμουν είτε να σκεφτώ τι θα μαγειρέψω, είτε να βρω ένα πιάτο χωρίς κρέας να φάω σε ένα εστιατόριο ή μία ταβέρνα.

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο ως vegetarian, εύχομαι συχνά να είχε συμβεί νωρίτερα η σειρά γεγονότων που με βοήθησαν τελικά να αφαιρέσω δια παντός το κρέας από τη ζωή μου. Σχεδόν τρία χρόνια χωρίς κρέας λέω με απόλυτη σιγουριά ότι είναι η καλύτερη απόφαση της ζωής μου. Μαγειρεύω πιο δημιουργικά και νόστιμα αφού συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν χιλιάδες υλικά που μπορώ να συνδυάσω και μαγειρέψω σε πεντανόστιμα και θρεπτικά πιάτα. Είμαι και νιώθω πιο υγιής από ποτέ αφού αφενός αφαίρεσα απο τη διατροφή μου ένα τρόφιμο με πολλά λιπαρά, ορμόνες και τοξίνες και αφετέρου προσέχω πολύ περισσότερο τους συνδυασμούς των τροφών που κάνω ώστε να παίρνω όλα τα απαραίτητα συστατικά. Το πιο σημαντικό για εμένα προσωπικά όμως είναι ότι η διατροφή που έχω επιλέξει να ακολουθώ είναι η πιο σωστή περιβαλλοντικά και η πιο ηθική σε σχέση με τα ζώα.

Πώς όμως τα κατάφερα να πω απλά τέλος; Γίνεται να γίνεις vegetarian ή vegan εν μία νυκτί; Από που θα παίρνεις την πρωτεΐνη, το σίδηρο, την Β12 και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει το κρέας στο σώμα σου; Είναι ακριβή η χορτοφαγική διατροφή; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα προσπαθήσω να σας απαντήσω μέσα από τη νέα μας στήλη easy GREEN ώστε να βοηθήσω όλους εσας που θέλετε να κόψετε τελείως ή έστω να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος να το κάνετε εύκολα, σωστά και κυρώς νόστιμα.

Ξεκινάμε σήμερα από τα 4 πρώτα βήματα που ακολούθησα και με βοήθησαν να αποχαιρετήσω το κρέας χωρίς να δυσκολευτώ και περιμένω όλες τις απορίες σας είτε με ένα σχόλιο σε αυτό εδώ το άρθρο είτε σε μήνυμα στο instagram μας.

  1. Η σωστή ενημέρωση είναι η καλύτερη αρχή

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν την κατανάλωση του κρέατος, από τον τρόπο που γεννιούνται, ζουν, μεγαλώνουν και τελικά σκοτώνονται τα ζώα, τις επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας στο περιβάλλον, μέχρι το τι προσφέρει το κρέας στο σώμα μας και πόσο απαραίτητο είναι τελικά στη διατροφή μας. Εκτός από τις χιλιάδες επιστημονικές έρευνες που υπάρχουν online και από τις οποίες μπορεί πλέον ο καθένας να αντιληφθεί πόσο σημαντικό για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή είναι να μειώσουμε δραματικά την κατανάλωση κρέατος, τα τελευταία χρόνια έχουν γυριστεί και δεκάδες ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα.

Το 2019 σκεφτόμουν ήδη μήνες να κόψω το κρέας και το πήρα τελικά απόφαση αφού παρακολούθησα την ομιλία του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων Gary Yourofsky (εδώ με ελληνικούς υπότιτλους) και συνειδητοποίησα ότι πολλά από αυτά που γνώριζα μέχρι τότε με σιγουριά, ήταν απλά λάθος ή ψέματα. Συνεχίζω να ενημερώνομαι εντατικά, καθημερινά και ακόμα και σήμερα εκπλήσσομαι συνεχώς με όλα όσα μαθαίνω, τα οποία απλά επιβεβαιώνουν και ενδυναμώνουν την απόφαση μου να γίνω χορτοφάγος. Πλέον μου αρέσει να παρομοιάζω την κρεατοβιομηχανία του σήμερα με την καπνοβιομηχανία των 50’s όπου χρησιμοποιούσαν γιατρούς και έγκυες γυναίκες για να διαφημίσουν πόσο καλό κάνει το κάπνισμα στην υγεία!

Οπότε για εμένα το πρώτο βήμα για μία εύκολη μετάβαση, είναι η γνώση και γι’αυτό σας δίνω παρακάτω μία λίστα με ντοκιμαντέρ που μπορείτε να παρακολουθήσετε ώστε να αποκτήσετε μία πλήρη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Κάποια αφορούν την διατροφή, κάποια άλλα τα ζώα ή το περιβάλλον, σίγουρα όμως όλα θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο.

  • Cowspiracy / Όλη η αλήθεια σχετικά με τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον
  • Seaspiracy / Παθιασμένος με τη ζωή στη θάλασσα, o σκηνοθέτης Ali Tabrizi αποφασίζει να καταγράψει το κακό που προκαλούν οι άνθρωποι στα θαλάσσια είδη και ξεσκεπάζει μια παγκόσμια διαφθορά
  • What the Health /Το ντοκιμαντέρ διερευνά τις ανησυχίες για την υγεία που αφορούν τις βιομηχανίες κρέατος τη φαρμακευτική βιομηχανία και διάφορες οργανώσεις υγείας.
  • Earthlings / To ντοκιμαντέρ με την φωνή του Joaquin Phoenix αποκαλύπτει την βία και τον βασανισμό που δέχονται τα ζώα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ένα σκληρό ντοκιμαντέρ για πολύ γερά στομάχια.
  • Eating Animals / Η ταινία της Natalie Portman αφηγείται την εξέλιξη της κτηνοτροφίας μέχρι την σημερινή βιομηχανική εκτροφή, ερευνώντας τα θέματα περιβάλλοντος, οικονομίας και δημόσιας υγείας που έχει δημιουργήσει.

2. Στον δρόμο προς την χορτοφαγία αργά και σταδιακά

Τρως κρέας ήδη όλη σου τη ζωή και αποφάσισες να το μειώσεις ή ακόμα καλύτερα να το κόψεις τελείως. Take it slow, είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που έχω να σου δώσω. Δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί και να δηλώσεις vegan, είναι προτιμότερο να κάνεις όλη την διαδικασία αργά και σταθερά. Ξεκίνα μειώνοντας σταδιακά τα γεύματα με κρέας μέσα στην εβδομάδα και όσο περνάει ο καιρός ξεκίνα να αφαιρείς και ομάδες κρέατος τελείως από τη διατροφή σου. Προτείνω να ξεκινήσεις τρώγοντας τον πρώτο μήνα μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, μία φορά κοτόπουλο και μία φορά ψάρι. Τον δεύτερο μήνα μπορείς να κόψεις το κόκκινο κρέας, το επόμενο μήνα το κοτόπουλο και στο τέλος το ψάρι. Μπορεί αυτή η διαδικασια να διαρκέσει από κάποιους μήνες έως και κάποια χρόνια, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος! Σκέψου ότι εμένα μου πήρε 2 ολόκληρα χρόνια. Αφού περάσει ένα εύλογο διάστημα, μπορείς αν θες να περάσεις και στην μείωση των ζωϊκών παράγωγων όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και το μέλι και πάλι όμως με την λογική του αργά και σταθερά.

Κάτι που βοήθησε εμένα σε αυτό το ταξίδι είναι ότι έδωσα στον εαυτό μου 3 cheats για τον πρώτο χρόνο για να φάω όποιο κρεατοφαγικό πιάτο μου έλειπε. Έτσι έφαγα ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά μία φορά, ένα πiάτο κεφτεδάκια την δεύτερη και bacon την τρίτη. Τον δεύτερο χρόνο ως vegetarian μου έδωσα πάλι τρία cheats αλλά έκανα μόνο ένα, αφού παρατήρησα ότι όσο περνάει ο καιρός όχι μόνο δεν λιγουρεύομαι πια το κρέας, έχω αρχίσει μάλιστα να σιχαίνομαι την μυρωδιά ή την όψη του. Οπότε δώσε στο μυαλό και το σώμα σου τον χρόνο που χρειάζεται για την τεράστια αυτή αλλάγη και η μετάβαση θα είναι εύκολη και χωρίς στερήσεις.

3. Η επιλογή είναι δική σου, όχι των γύρω σου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω ακόμα παίρνοντας την απόφαση να γίνω χορτοφάγος, είναι ο κοινωνικός μου περίγυρος. Οι περισσότεροι συγγενείς και φίλοι έχουν ακόμα την λανθασμένη αντίληψη ότι δεν μπορεί κάποιος που τρώει κρέας να είναι υγιής, δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στις κρεατοβιομηχανίες σε σχέση με τα ζώα και δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με τις τραγικές επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας στο περιβάλλον, παρ’ ότι ζούμε τις καταστροφικές συνέπειες τους πλέον καθημερινά (πανδημίες, ξηρασία, φωτιές, πλυμμήρες κτλ). Έτσι τα δύο πρώτα χρόνια βρέθηκα στη θέση να απολογούμαι συνεχώς για την επιλογή μου, να δέχομαι πιέσεις να ξαναξεκινήσω το κρέας για να μην αρρωστήσω και να πρέπει να δέχομαι -κάθε φορά που βρίσκομαι στο ίδιο τραπέζι με φίλους ακόμα και σήμερα- αστεία και χλευασμούς για το γεγονός ότι έχω επιλέξει να “τρώω μαρούλια”.

Πλέον έχω μάθει να ελέγχω τον θυμό, την ντροπή και τις τύψεις που ένιωθα κάθε φορά που κάποιος θεωρούσε ότι έχει το δικαίωμα να κρίνει τις επιλογές μου. Με σύμμαχο μου την γνώση και την επιστήμη, απαντώ με σιγουριά και επιχειρήματα μην αφήνοντας το περιθώριο σε κανέναν να προβάλλει πάνω μου τις δικές του φοβίες που προέρχονται από την έλλειψη γνώσης. Προσπαθώ όσο μπορώ να ενημερώσω, χωρίς να πιέσω για τίποτα και γελάω έως ένα σημείο με αστεία σχετικά με τη διατροφή μου, θέτοντας όρια μεταξύ του χιούμορ και του διατροφικού bullying.

4. Η ισορροπημένη διατροφή είναι το παν

Υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα στη ζωή μου, που πάλευα μέσα μου για το αν πρέπει να κόψω το κρέας ή όχι. Εκείνο το διάστημα αντιστεκόμουν σθεναρά στην ενημέρωση με την δικαιολογία ότι δεν αντέχω να δω σκληρές εικόνες, μην αντέχοντας ουσιαστικά και εγωιστικά να μάθω την αλήθεια για το πως καταλήγει το κρέας στο πιάτο μου και αναγκαστώ να το κόψω. Το ίδιο αυτό διάστημα. ο φόβος μου να αλλάξω όλα όσα ήξερα τόσα χρόνια με ωθούσε στο να βρίσκω δικαιολογίες όπως “αυτά που δείχνουν στα ντοκιμαντέρ δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα” ή “το φυσιολογικό είναι να τρως τα πάντα με μέτρο”. Ας ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο ότι αφενός ναι, τα βασανιστήρια, η άθλια ζωή και ο φριχτός θάνατος των ζώων συμβαίνουν και στην Ελλάδα και αφετέρου δεν αποτελεί “μέτρο” το να τρως γαλοπούλα το πρωί στο τοστ, κοτόπουλο το μεσημέρι στη σαλάτα και γύρο χοιρινό το βράδυ.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να μάθεις ως χορτοφάγος, τόσο για να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια όσο και για να είσαι υγιής, είναι να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή. Διαβάζοντας λίγα βασικά πράγματα για την διατροφή, όπως ποιες φυτικές τροφές έχουν πρωτεΐνη και σίδηρο και πως θα συνδυάσεις τα τρόφιμα ώστε να απορροφάς όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, μπορείς εύκολα να βγάλεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τα γεύματα σου. Μπορείς για αρχή να μαγειρεύεις πιάτα που γνωρίζεις και αγαπάς, μετατρέποντας τα σε χορτοφαγικά αλλάζοντας το κρέας για παράδειγμα με μανιτάρια, όπως αυτό το φοβερό λεμονάτο ή να μαγειρεύεις τα εκατοντάδες vegan πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως όσπρια ή λαδερά. Τα υποκατάστατα κρέατος είναι μία καλή λύση για τις μέρες που λιγουρεύεσαι κρέας, αλλά θα σου πρότεινα να περιορίσεις την κατανάλωση τους σε μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Ένα σύνηθες λάθος τον πρώτο καιρό για παράδειγμα είναι ότι συνδυάζουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με γαλακτοκομικά και έτσι δεν απορροφάμε όλο το σίδηρο της τροφής ή ότι το ρίχνουμε στα ζυμαρικά και τα ψωμιά και αφήνουμε εκτός διατροφής τα φρούτα και τα λαχανικά. Αν δυσκολευτείς μπορείς πάντα να ζητήσεις την βοήθεια κάποιου ειδικού διατροφολόγου που εξειδικεύεται στην χορτοφαγική διατροφή και θα πρότεινα για το πρώτο χρόνο να κάνεις εξετάσεις κάθε 3 μήνες ώστε να είσαι σίγουρος ότι λαμβάνεις όλα όσα χρειάζεσαι και να διορθώσεις εγκαίρως αν κάτι δεν έχει πάει καλά.