Καρέκλες, τραπέζια, πέργκολες, φράχτες, κολώνες της ΔΕΗ κ.α. αποτελούν όλα κατασκευές από ξύλο. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι δυνατό όλες αυτές οι ξύλινες κατασκευές να αντέχουν στη φθορά, ενώ συχνά είναι εκτεθειμένες στις δυσμενείς συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος;
Ο εμποτισμός ξύλου είναι η απάντηση σε αυτή την απορία σας!
Τι είναι, όμως, ο εμποτισμός του ξύλου, πώς ακριβώς γίνεται αλλά και τι κινδύνους αντιμετωπίζει συνήθως το ξύλο που βρίσκεται σε υπαίθριους χώρους;
Πάμε να δούμε!
Από τι απειλείται το ξύλο;
Από τη στιγμή που πολλές από τις κατασκευές που αναφέραμε παραπάνω βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, είναι εύλογο ότι εκτίθενται σε διαφόρων ειδών απειλές του υπαίθριου περιβάλλοντος.
Η πιο βασική κατηγορία απειλών είναι, φυσικά, οι καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η βροχή μπορεί να προκαλέσει τη σήψη του ξύλου με το πέρασμα του χρόνου.
Επιπλέον, μεγάλος εχθρός του ξύλου είναι και η υγρασία. Πιο συγκεκριμένα, όταν το ξύλο απορροφά την υγρασία, αυτό διαστέλλεται, ενώ, όταν έπειτα το χτυπά ξηρός αέρας, συστέλλεται.
Αυτές οι διαρκείς μεταβολές, με τη συνεχή διαστολή και συστολή του ξύλου, μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές και σκισίματα, υποβαθμίζοντας, έτσι, την όψη αλλά, κυριότερα, τη λειτουργικότητά του.
Ακόμα, το ξύλο κινδυνεύει από μύκητες, τερμίτες, ξυλοφάγα μυρμήγκια κ.α.
Έτσι, ήταν απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος να προστατευτεί το ξύλο από τους διάφορους παράγοντες κινδύνου που καραδοκούν.
Εμποτισμός: Ασπίδα προστασίας για το ξύλο
Πώς, λοιπόν, μπορεί να «θωρακιστεί» το ξύλο από όλες αυτές τις απειλές που είδαμε παραπάνω;
Ο εμποτισμός του ξύλου είναι η απάντηση στο πώς αυτό προστατεύεται από όλους αυτούς τους κινδύνους!
Εμποτισμός είναι μια διαδικασία επεξεργασίας του ξύλου μέσω της οποίας εισάγονται σε αυτό ειδικά υλικά συντήρησης, τα οποία βελτιώνουν την αντοχή και την ανθεκτικότητά του.
Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι αυξάνεται και η διάρκεια ζωής του ξύλου, το οποίο, αφού εμποτιστεί, μπορεί να αντέξει για αρκετά χρόνια στη φθορά και στους βλαβερούς παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Πώς γίνεται ο εμποτισμός του ξύλου;
Στο πρώτο στάδιο, τα ξύλα εισάγονται σε ειδικούς θαλάμους εμποτισμού. Τα ειδικά υλικά συντήρησης (χρησιμοποιείται κυρίως κρεοζωτέλαιο τύπου WEIB και, σε μικρότερο βαθμό, υδατοδιαλυτά Calcure και Tanalith) εισάγονται με πίεση μέσα στο ξύλο μέσω ειδικών αντλιών.
Στόχος σε αυτό το στάδιο είναι τα υλικά να μπουν όσο βαθύτερα γίνεται στο ξύλο, προκειμένου να βελτιώσουν την αντοχή του στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Στο επόμενο στάδιο, αφαιρείται από το ξύλο το υλικό που δεν έχει απορροφηθεί με τη βοήθεια κενού αέρος.
Τέλος, τα ξύλα παραμένουν εντός των ειδικών θαλάμων υπό πίεση αέρα και, στη συνέχεια, μεταφέρονται σε στεγανοποιημένους χώρους αποθήκευσης, ώστε να λάβει χώρα η αποστράγγιση και ωρίμανσή τους σε ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Και κάπως έτσι προστατεύονται με μεγάλη επιτυχία όλες οι ξύλινες κατασκευές που είναι τοποθετημένες σε υπαίθριους χώρους και αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου.
Κάθε φορά, λοιπόν, που θα περνάτε μπροστά από έναν στύλο της ΔΕΗ, για παράδειγμα, θα ξέρετε ακριβώς πώς αυτός αντέχει και πώς γίνεται να βρίσκεται εκεί για χρόνια χωρίς να υφίσταται καταστροφική φθορά.
Ένα αιώνιο μυστήριο μόλις έχει λυθεί!
I every time spent my half an hour to read this blog’s articles
all the time along with a cup of coffee.
Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
Extremely useful information specifically the last phase :
) I deal with such information a lot. I used to be seeking this certain info for a long time.
Thank you and good luck.