TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Tips

Πώς να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση μέσω τροφίμων: Τα βακτήρια μεταφέρονται

Οκτ 28, 2020
in Tips
Πώς να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση μέσω τροφίμων: Τα βακτήρια μεταφέρονται
Share on FacebookShare on Twitter

Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η μεταφορά επιβλαβών βακτηρίων σε τρόφιμα από άλλα τρόφιμα, από σανίδες κοπής, από σκεύη κ.λπ., όταν δεν τα μεταχειριζόμαστε σωστά.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μεταχειρίζεστε ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά, επομένως πρέπει να φυλάξετε αυτά τα τρόφιμα και τους χυμούς τους μακριά από ήδη μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και φρέσκα προϊόντα.

Όταν μεταχειρίζεστε τρόφιμα, είναι σημαντικό να είστε έξυπνοι, να διατηρείτε τα τρόφιμα μακριά το ένα από το άλλο για να μην μεταφέρετε βακτήρια μεταξύ τους.

Ακολουθώντας τα παρακάτω απλά βήματα, μπορείτε να αποτρέψετε τη διασταυρούμενη μόλυνση και να μειώσετε τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών:

Όταν ψωνίζετε

  • Διαχωρίστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από άλλα τρόφιμα στο καλάθι ή στο καρότσι των αγορών σας.
  • Τοποθετήστε αυτά τα τρόφιμα σε πλαστικές σακούλες για να αποτρέψετε το στάξιμο των χυμών τους σε άλλα τρόφιμα.
  • Είναι επίσης καλύτερο να διαχωρίζετε αυτά τα τρόφιμα από άλλα τρόφιμα καθώς τα βάζετε σε σακούλες στο ταμείο.

Κατά την ψύξη των τροφίμων

  • Τοποθετήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε δοχεία ή σφραγισμένες πλαστικές σακούλες για να αποτρέψετε το στάξιμο των χυμών τους σε άλλα τρόφιμα. Οι ωμοί χυμοί συχνά περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.
  • Αποθηκεύστε τα αυγά στο αρχικό τους κουτί και βάλτε τα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.

Διασταυρούμενη μόλυνση κατά την προετοιμασία φαγητού

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας. Τα επιβλαβή βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την κουζίνα και να φτάσουν σε σανίδες κοπής, σκεύη και πάγκους. Για να αποφευχθεί αυτό:
  • Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων, αλλά και μετά τη χρήση της τουαλέτας, ή τον χειρισμό κατοικίδιων.
  • Χρησιμοποιήστε ζεστό σαπουνόνερο και χαρτοπετσέτες, ή καθαρά πανιά κουζίνας, για να σκουπίσετε τις επιφάνειες της κουζίνας ή τις διαρροές. Πλένετε τα ρούχα συχνά στον ζεστό κύκλο του πλυντηρίου.
  • Πλένετε τις σανίδες κοπής, τα πιάτα και τους πάγκους με ζεστό σαπουνόνερο αφότου προετοιμάσετε κάθε είδος φαγητού και προτού προχωρήσετε στο επόμενο είδος.
  • Ένα διάλυμα με 1 κουταλιά της σούπας υγρής χλωρίνης ανά 3,5 λίτρα νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση επιφανειών και σκευών.

Σανίδες κοπής

  • Χρησιμοποιείτε πάντα μια καθαρή σανίδα κοπής.
  • Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε μία για φρέσκα προϊόντα (π.χ. λαχανικά) και μία άλλη για ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά.
  • Μόλις οι σανίδες κοπής φθαρούν υπερβολικά ή αποκτήσουν αυλακώσεις από τις μαχαιριές που είναι δύσκολο να καθαριστούν, θα πρέπει να τις αντικαταστήσετε.

Μαρινάρισμα τροφών

  • Μαρινάρετε το φαγητό πάντα στο ψυγείο και όχι στον πάγκο.
  • Η σάλτσα που χρησιμοποιείται για μαρινάρισμα στο ωμό κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μαγειρεμένα τρόφιμα, εκτός εάν βράσει λίγο πριν τη χρήση.

Διασταυρούμενη μόλυνση όταν σερβίρετε φαγητό

  • Χρησιμοποιείτε πάντα ένα καθαρό πιάτο.
  • Ποτέ μην τοποθετείτε το μαγειρεμένο φαγητό πίσω στο ίδιο σκεύος ή σανίδα κοπής που είχε παλαιότερα ωμά τρόφιμα.

Κατά την αποθήκευση των περισσευμάτων

  • Ψύξτε ή καταψύξτε τα υπολείμματα εντός το πολύ 2 ωρών σε καθαρά, ρηχά, καλυμμένα δοχεία για να αποτρέψετε τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2020/10/24/pos-na-apofygeis-ti-diastayroymeni-molynsi-meso-trofimon-ta-vaktiria-metaferontai/
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Αρνί στη σούβλα: Ποια διαδικασία θα ακολουθήσετε για να… γίνει «λουκούμι»
Tips

Αρνί στη σούβλα: Ποια διαδικασία θα ακολουθήσετε για να… γίνει «λουκούμι»

Απρ 20, 2025
Αρνί σούβλας-Οδηγίες βήμα-βήμα για το ψήσιμο
Tips

Αρνί σούβλας-Οδηγίες βήμα-βήμα για το ψήσιμο

Απρ 19, 2025
Tips

Βάφω αυγά με ριζάρι, όπως παλιά

Απρ 18, 2025
Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αβγά
Tips

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αβγά

Απρ 17, 2025
Tips

Το μυστικό για να βάψεις τέλεια τα καφέ αυγά

Απρ 16, 2025
Δείτε πώς θα βάψετε αβγά τυλίγοντάς τα σε χαρτί κουζίνας (vid)
Tips

Δείτε πώς θα βάψετε αβγά τυλίγοντάς τα σε χαρτί κουζίνας (vid)

Απρ 15, 2025
Next Post
Αναστολή λειτουργίας τμήματος του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων

Αναστολή λειτουργίας τμήματος του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων

Baobab, τα «ανάποδα δέντρα»

Baobab, τα «ανάποδα δέντρα»

Στον “Καλαμαρά” οι παρέες απολαμβάνουν τη ζεστή ατμόσφαιρα και το καλό φαγητό

Στον "Καλαμαρά" οι παρέες απολαμβάνουν τη ζεστή ατμόσφαιρα και το καλό φαγητό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd