Πώς ένα πλαστικό καπάκι γίνεται αναπηρικό αμαξίδιο και μοιράζει… χαμόγελα!

Μία πρωτοβουλία των πολιτών, που οργανώθηκαν σιωπηλά για να δώσουν ηχηρή συμπαράσταση σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Σχολεία και ΚΑΠΗ, πολιτιστικοί κι αθλητικοί σύλλογοι, γειτονιές και σωματεία, ακόμη κι επιχειρήσεις επιδίδονται με μανία στη συγκέντρωση καπακιών σε ένα πρωτοφανές ανθρωπιστικό κίνημα που σάρωσε τη χώρα από άκρη σε άκρη με πρωτοβουλία των πολιτών, που οργανώθηκαν σιωπηλά για να δώσουν ηχηρή συμπαράσταση στους συμπολίτες με κινητικά προβλήματα. Κι αυτό γιατί ένας τόνος πλαστικά καπάκια ισοδυναμεί με ένα αναπηρικό αμαξίδιο!

Η συλλογή των μικρών πλαστικών πωμάτων από τα εμφιαλωμένα νερά, αλλά κι αναψυκτικά, απορρυπαντικά, κ.α. τείνει να γίνει μανία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, μικροί και μεγάλοι δείχνουν την ευαισθησία τους και την προθυμία τους να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο τρόπος είναι πρωτότυπος και η ανταπόκριση τεράστια. Στόχος όλων να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Την πατρότητα του εγχειρήματος διεκδικούν πολλοί σύλλογοι. Μάλιστα διάφορες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μέσω του διαδικτύου θέλουν την όλη προσπάθεια να στηρίχθηκε σε ένα… ψέμα. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων του νομού Πέλλας, με έδρα τα Γιαννιτσά, είδαν σε μια ιστοσελίδα πως 10.000 πλαστικά καπάκια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών ανταλλάσσονται με ένα αναπηρικό ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο. Αυτό στάθηκε αφορμή κι αφετηρία της όλης προσπάθειας και μέσα σε λίγες ημέρες ο αριθμός είχε καλυφθεί, αλλά όταν απευθύνθηκαν σε εταιρείες εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, βρέθηκαν μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. «Τέτοια προσφορά δεν υφίσταται», τους απάντησαν.

Μια εταιρεία ανακύκλωσης – ειδών εμφιάλωσης με έδρα την Κεντρική Μακεδονία, με περίσσευμα κοινωνικής ευθύνης, δέχθηκε να κάνει το ψέμα… αλήθεια! Με την προϋπόθεση ότι δεν θα γνωστοποιηθεί η εταιρική της ταυτότητα, παραλαμβάνει τις ποσότητες του Συλλόγου με αντάλλαγμα την οικονομική συνδρομή της στην εξασφάλιση των αναπηρικών καροτσιών.

[quote_box_center]

Που μπορούμε να δίνουμε τα καπάκια κι άλλο ανακυκλώσιμο υλικό

Στα Τρίκαλα ο Περιφερειακός Σύλλογος ατόμων με αναπηρία γονέων και κηδεμόνων Τρικάλων “Η ΑΡΩΓΗ” κάνει μία μεγάλη προσπάθεια για τη συλλογή πωμάτων. «Η σημασία της κίνησης αυτής δεν είναι συμβολική, είναι ουσιαστική» αναφέρει η πρόεδρος Ελένη Καϊμά. «Αφενός μεν βοηθάμε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη, αφετέρου προστατεύουμε το περιβάλλον στέλνοντας όλο αυτό το υλικό στην ανακύκλωση» λέει.

Μάλιστα, στο Σύλλογο εκτός από τα πώματα συγκεντρώνουν και πλαστικά μπουκάλια. «Όποιος θέλει μπορεί να απευθύνεται στο σύλλογό μας για να παίρνουμε το υλικό» σημειώνει η κ. Καϊμά.

Το υλικό μπορεί να παραδίδεται στα γραφεία του Συλλόγου στη γωνία των οδών Μπότσαρη και 25ης Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενου μπορούν να επικοινωνούν με το Σύλλογο στα τηλ.6983151903 καθώς επίσης και στα γραφεία του συλλόγου μας καθημερινά από τις 10 έως τη 1 το μεσημέρι και Τρίτη και Πέμπτη από τις 6 έως τις 9 το βράδυ τηλ. 2431022605.

Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι εκτός από τα αναπηρικά αμαξίδια απόφαση των ανθρώπων της ΑΡΩΓΗΣ είναι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δράση να διατίθενται και για την αγορά άλλου εξοπλισμού (κρεβάτια κ.α.). «Γίνεται αξιολόγηση των αναγκών κι αναλόγως θα διαθέτουμε τα χρήματα» εξηγεί η κ. Καϊμά.

[/quote_box_center]

Αντιστοιχίες

Για να μπορέσουμε να πάρουμε ένα αναπηρικό αμαξίδιο πρέπει να μαζέψουμε συνολικά έναν τόνο καπάκια, που ισοδυναμεί με περίπου 540.000 κομμάτια! Για ένα μόνο κιλό χρειάζονται 540 καπάκια!  Για κάθε έναν τόνο καπάκια η εταιρία ανακύκλωσης αποζημιώνει με το ποσό των 180 ευρώ.

Οι τιμές των αναπηρικών αμαξιδίων αρχίζουν από τα 120 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Με τα 180 ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε ένα αμαξίδιο μεσαίας κατηγορίας. Φυσικά η απαιτούμενη ποσότητα αυξάνεται όταν πρόκειται για ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο. Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι για το συγκεκριμένο σκοπό συλλέγονται μόνο όλων των ειδών τα πλαστικά καπάκια, από νερά, αναψυκτικά, γάλατα, χυμούς, μαρκαδόρους, απορρυπαντικά κ.α.

Πως εξαπλώθηκε το κίνημα

Το κίνημα των καπακιών έγινε γρήγορα γνωστό μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, και δεκάδες δέματα με πλαστικά καπάκια άρχισαν να συγκεντρώνονται  σε όλη την Ελλάδα! Στα Τρίκαλα η συμμετοχή είναι μεγάλη και ήδη έχουν αγοραστεί αμαξίδια. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η μαθητική ανταπόκριση.

[quote_box_center]

Δώρο ζωής

Με πολύ αγάπη και προσπάθεια οι μαθητές του 31ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων όλο το προηγούμενο διάστημα συγκέντρωναν καπάκια. Μία συμβολική κίνηση που αποδείχθηκε ουσίας, αφού με τα καπάκια που συγκεντρώθηκαν κατάφεραν να κάνουν ένα δώρο ζωής σε ένα κοριτσάκι που το χρειάζεται. Πάνω από 250 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 31ου Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν ενεργά στη δράση και κατάφεραν να προσφέρουν στη μικρή Παρασκευή Παπαγιάννη ένα δώρο ζωής. Το καρότσι της προσφέρθηκε σε μία όμορφη γιορτή κι εκείνη το δέχτηκε με μεγάλη χαρά.

[/quote_box_center]