TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Ποπ κορν: Θερμίδες ανάλογα με την γεύση – Πώς θα σκάσουν όλοι οι σπόροι αν το ετοιμάζετε στο σπίτι

Ιούλ 5, 2021
in Διατροφή
Ποπ κορν: Θερμίδες ανάλογα με την γεύση – Πώς θα σκάσουν όλοι οι σπόροι αν το ετοιμάζετε στο σπίτι

A stainless pan full of popcorn.

Share on FacebookShare on Twitter

Το ποπ κορν μπορεί να είναι ένα υπέροχο σνακ για όσους θέλουν να τρώνε πιο υγιεινά ή να χάσουν βάρος.

Ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το ποπ κορν είναι τροφή ολικής αλέσεως που προσφέρει παρόμοια οφέλη με το καλαμπόκι, το ρύζι, το σιτάρι, το κριθάρι και τη βρώμη.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τι χρειάζεται για να βεβαιωθείτε ότι θα σκάσει κάθε σπόρος από το καλαμπόκι, προκειμένου να ετοιμάσετε στο σπίτι το τέλειο ποπ κορν. Ερευνητές στο κρατικό πανεπιστήμιο του Maringá στη Βραζιλία λένε ότι αυτό που ζητάμε είναι μια καλή αναλογία σπόρου-προς-σνακ. Αυτό σημαίνει ότι όταν τελειώσει να σκάει το ποπ κορν στην κατσαρόλα, να μην υπάρχει κλειστός σπόρος καλαμποκιού στο κάτω μέρος.

“Ο τρόπος με τον οποίο διαστέλλονται οι σπόροι (σ.σ. λέγονται και πυρήνες) είναι ένα βασικό, αλλά πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ποπ κορν”, είπε η ερευνήτρια Maria Fernanda Maioli. Οι συγγραφείς της μελέτης το αναφέρουν ως “λόγος/αναλογία διαστολής”.

“Οι πολύ σκληροί κόκκοι σκάνε όταν θερμαίνονται. Αυτή η διαστολή πολλαπλασιάζει τον αρχικό τους όγκο περισσότερο από 40 φορές. Στην περίπτωση του ποπ κορν, παράγει ένα μοναδικό και νόστιμο σνακ».

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία όταν σκάει το ποπ κορν

Η μελέτη όρισε ως σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ποπ κορν, την υγρασία του πυρήνα, τον λόγο διαστολής και την αναλογία σκασμένων και μη σπόρων. Το ποπ κορν καλής ποιότητας έχει πυρήνες που επεκτείνονται περισσότερο όταν σκάσουν. Αυτό το σκασμένο καλαμπόκι έχει επίσης καλύτερη υφή και απαλότητα από άλλα.

Όσον αφορά το τι προκαλεί την διαστολή των πυρήνων καλής ποιότητας, προηγούμενες μελέτες διαπιστώνουν ότι το άμυλο παίζει σημαντικό ρόλο. Τα υψηλότερα επίπεδα αμύλου συνήθως οδηγούν σε μεγαλύτερη διαστολή του σπόρου. Οι ερευνητές προσθέτουν ότι ορισμένες ποικιλίες ποπ κορν που έχουν παχύτερη προστατευτική επίστρωση στον εξωτερικό φλοιό του σπόρου, έχουν επίσης μεγαλύτερο λόγο διαστολής.

Είτε ετοιμάζετε το ποπ κορν σας στον φούρνο μικροκυμάτων, είτε παραδοσιακά στην κατσαρόλα, οι συγγραφείς της μελέτης διαπιστώνουν ότι η αναλογία σκασμένων και μη σπόρων εξαρτάται από το πόσο καλά οι αμυλούχες ουσίες στους πυρήνες του ποπ κορν μεταφέρουν την θερμότητα κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

“Παρατηρήσαμε πώς αυτή η μεταφορά θερμότητας μέσα στον πυρήνα του ποπ κορν σχετίζεται με την αναλογία διαστολής. Μας επέτρεψε να καταλάβουμε πώς άλλα χαρακτηριστικά μπορούν επίσης να σχετίζονται με την διαστολή”, είπε η Maioli. “Ο σκοπός της μελέτης μας ήταν να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά του ποπ κορν που σχετίζονται με την διαστολή των σπόρων. Αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε αποτελεσματικά ποικιλίες ποπ κορν με καλά αγρονομικά χαρακτηριστικά καθώς και καλή ποιότητα”.

Το μυστικό για το καλύτερο ποπ κορν

Οι ερευνητές εξέτασαν 49 τύπους ποπ κορν. Όλοι είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μήκος πυρήνα, ρυθμό διαστολής, πάχος πυρήνα και προστατευτικό στρώμα, ρυθμό μεταφοράς θερμότητας και ποσότητα πρωτεΐνης στους πυρήνες.

Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι το πάχος του εξωτερικού στρώματος του πυρήνα είναι ένα βασικό γνώρισμα για την επιλογή του ποπ κορν με την μεγαλύτερη διαστολή.

Ποπ κορν: Θερμίδες και λοιπά διατροφικά στοιχεία

Γενικά έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ παρέχει μια υγιή δόση φυτικών ινών που βοηθάει στην πέψη και την υγεία της καρδιάς.

Εάν τρώγεται σκέτο, το ποπ κορν έχει μόνο ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Από την άλλη πλευρά, εάν προσθέσετε γαρνίρισμα, όπως βούτυρο, καραμέλα, ή τα υδρογονωμένα έλαια σόγιας που χρησιμοποιούνται στα σνακ των σινεμά, οι θερμίδες τριπλασιάζονται και καταναλώνετε 7 γραμμάρια ή περισσότερο κορεσμένο λίπος ανά μερίδα.

Ποπ κορν: Διατροφικά στοιχεία

Οι ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες είναι για τρία φλιτζάνια ποπ κορν (24g) χωρίς βούτυρο, αλάτι ή λάδι:

  • Θερμίδες: 93
  • Λίπος: 1,1 g
  • Νάτριο: 1,9 mg
  • Υδατάνθρακες: 18,6g
  • Ίνες: 3.6g
  • Ζάχαρη: 0,2 g
  • Πρωτεΐνη: 3g

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Μια μερίδα 3 φλιτζανιών ποπ κορν παρέχει σχεδόν 35 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτό καθιστά το ποπ κορν ως ένα αποδεκτό σνακ για τις περισσότερες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων εάν καταναλώνεται με μέτρο.

Η διαιτητική ίνα στο ποπ κορν προέρχεται από τους άπεπτους υδατάνθρακες που περνούν από το πεπτικό σύστημα. Μια μερίδα 3 φλιτζανιών παρέχει κατά μέσο όρο περίπου 10% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες.

Ως πλαίσιο αναφοράς:

  • οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται 25–28 γραμμάρια ινών την ημέρα
  • οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται 31–34 γραμμάρια την ημέρα
  • οι γυναίκες άνω των 50 πρέπει να λαμβάνουν περίπου 22 γραμμάρια την ημέρα
  • οι άνδρες άνω των 50 πρέπει να στοχεύουν στα 28 γραμμάρια
  • τα νεαρά κορίτσια χρειάζονται 14–25 γραμμάρια και τα αγόρια χρειάζονται 20–31 γραμμάρια
  • τα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 1 γραμμάριο ινών την ημέρα

Ποπ κορν με πρόσθετα για γεύση

Γενικά οποιοσδήποτε τύπος λίπους που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ποπ κορν ή ως πασπάλισμα για γεύση, αυξάνει την συνολική του περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ενδεικτικά:

  • Το ποπ κορν που γίνεται σε λάδι παρέχει 164 θερμίδες και 9 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα 3 φλιτζανιών
  • Αν ρίξετε λιωμένο βούτυρο από πάνω προσθέτετε επιπλέον 100 θερμίδες, 11 g λίπους, 7 g κορεσμένου λίπους και 90 mg νατρίου.
  • Αν πασπαλίσετε με τριμμένη παρμεζάνα βάζετε άλλες 20 θερμίδες, 2 g πρωτεΐνης, 1 g λίπους και 46 mg νατρίου ανά κουταλιά της σούπας.

Η μέση μικρή παραγγελία (88g) ποπ κορν στο σινεμά (χωρίς το πρόσθετο βούτυρο) παρέχει περίπου:

  • 531 θερμίδες
  • 43 γραμμάρια λίπους
  • 25 γραμμάρια κορεσμένου λίπους
  • 671 χιλιοστόγραμμα νατρίου
  • 35 γραμμάρια υδατανθράκων

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι κινηματογράφοι ετοιμάζουν το ποπ κορν με ένα τεχνητό αλατο-βούτυρο που ονομάζεται Flavacol.

Πρωτεΐνη

Μια μερίδα 3 φλιτζανιών ποπ κορν παρέχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, μια σχετικά μέτρια ποσότητα που είναι ανάλογη με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο. Για λόγους αναφοράς, ένας μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 56 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα (RDI), ενώ μια γυναίκα περίπου 46 γραμμάρια την ημέρα.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι περισσότεροι δεν αναλογίζονται το ποπ κορν ως τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, αλλά προσφέρει μια εντυπωσιακή ποσότητα βασικών βιταμινών και μετάλλων. Μια μερίδα 3 φλιτζανιών ποπ κορν που ετοιμάζεται με καυτό αέρα έχει:

  • Σίδηρος: 4,2% του RDI
  • Χαλκός: 7% του RDI
  • Μαγνήσιο: 8% του RDI
  • Φώσφορος: 7% του RDI
  • Κάλιο: 2% του RDIΒιτα
  • Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 2% του RDI
  • Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 3% του RDI
  • Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): 2% του RDI
  • Ψευδάργυρος: 7% του RDI

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2021/06/17/pop-korn-thermides-analoga-tin-geysi-pos-tha-skasoyn-oloi-oi-sporoi-to-etoimazete-spiti/

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»
Διατροφή

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»

Απρ 29, 2025
Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Next Post
Ποια ζώδια δεν μετανιώνουν ποτέ για τις αποφάσεις τους

Ποια ζώδια δεν μετανιώνουν ποτέ για τις αποφάσεις τους

Το γλυκάκι της Μαίρης

Το γλυκάκι της Μαίρης

Προσοχή αν σας συμβεί αυτό πριν τα 40: Συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο

Προσοχή αν σας συμβεί αυτό πριν τα 40: Συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd