Πολυμελή επιτελεία πίσω από τους υποψηφίους στα Τρίκαλα φροντίζουν για την εικόνα τους

Η πολιτική επικοινωνία έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια στα Τρίκαλα κι ο πολιτικός δημόσιος λόγος δεν εκφέρεται πια μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο των ανοικτών πολιτικών συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους. Οι ντουντούκες και οι αφίσες έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στη σύγχρονη μορφή πολιτικής επικοινωνίας των υποψηφίων. Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιες… συνήθειες οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.Της Βιβής Μαργαρίτη

Οι Τρικαλινοί υποψήφιοι, ακόμη και οι πιο παλιοί και μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν εκσυγχρονίσει τις μεθόδους τους και χρησιμοποιούν νέες για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους για την ορθότητα των πολιτικών τους θέσεων κι απόψεων. 

Επιτελεία

Σε αυτή την κατεύθυνση οι υποψήφιοι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν οργανώσει τον προεκλογικό τους αγώνα. Πολυμελή επιτελεία φροντίζουν για όλα. Στη διάθεσή των υποψηφίων είναι δημοσιογράφοι, επικοινωνιολόγοι, φωτογράφοι οι οποίοι έχουν αναλάβει να επικοινωνούν τον αγώνα του υποψηφίου. Τα πολιτικά γραφεία φροντίζουν να εκδίδουν δελτία τύπου με τη δραστηριότητα του υποψηφίου. Περιοδείες, επισκέψεις σε χωριά, επαφές και κάθε δραστηριότητα που είναι «χρήσιμο» να προβληθεί, προκειμένου ο υποψήφιος να κερδίσει τις εντυπώσεις κι εν τέλει την ψήφο του λαού, δημοσιεύονται σε εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα με το αντίστοιχο κείμενο και φυσικά το απαιτούμενο φωτογραφικό υλικό.

Social media

Κάθε υποψήφιος που σέβεται τον… εαυτό του δεν νοείται να μην έχει παρουσία στα social media. Έτσι, οι σελίδες των υποψηφίων έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο. Είναι γεγονός πλέον ότι ένα μεγάλο μέρος του… «παιχνιδιού» παίζεται στα social media τα οποία πλέον έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα των ηλικιών και αποτελούν ένα πρόσφορο έδαφος για την προώθηση των πολιτικών μηνυμάτων των υποψηφίων.

Συγκεντρώσεις

Οι προεκλογικές ομιλίες και συγκεντρώσεις είναι από τα λίγα βασικά στοιχεία ενός προεκλογικού αγώνα τα οποία συνεχίζουν σταθερά και διαχρονικά να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι. Έτσι και σε αυτή την προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι είτε μεμονωμένα, είτε σε επίπεδο ψηφοδελτίου, φρόντισαν να κάνουν ομιλίες.

Εθελοντές

Οι εθελοντές αποτελούν σε κάθε προεκλογική περίοδο ένα πολύτιμο «χέρι βοηθείας» για κάθε πολιτικό γραφείο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άλλοτε περισσότεροι κι άλλοτε λιγότεροι ανάλογα με την απήχηση που έχει κάθε υποψήφιος) προσέρχονται στα γραφείο προσφέροντας υπηρεσίες.

Ανάμεσά τους και οι συγγενείς των υποψηφίων. Σύζυγοι, παιδιά, γονείς, αδέλφια κλπ έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να βοηθήσουν στον προεκλογικό αγώνα με όποιον τρόπο μπορούν.

Το σταύρωμα των ψηφοδελτίων

Παραδοσιακά μία από τις «δουλειές» που αναλαμβάνουν οι εθελοντές είναι το σταύρωμα των ψηφοδελτίων. Δεκάδες «εργατοώρες» ξοδεύονται σε έναν ατέρμονο αγώνα «σταυρώματος» των ψηφοδελτίων τα οποία μετά διανέμονται σε φίλους, γνωστούς συγγενείς, χέρι με χέρι, ή πόρτα, πόρτα προκειμένου να… διευκολυνθεί ο ψηφοφόρος. Πρόκειται για μία συνήθεια που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσους νεωτερισμούς κι αν φέρει η τεχνολογία δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ψηφίσουμε με τον σημερινό παραδοσιακό τρόπο. Μία συνήθεια που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο…

Αφίσες και φυλλάδια

Οι αφίσες τα τελευταία χρόνια έχουν εκλείψει κι ορθώς διότι η αφισορύπανση μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ήταν τεράστια. Όσο για τα φυλλάδια… Είναι ένα από τα στοιχεία που παραμένουν από τις παλιές εποχές. Εντούτοις, πολλοί υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές δεν τύπωσαν ούτε μοίρασαν φυλλάδια αποφεύγοντας τη δαπάνη που θεώρησαν ορθότερο να την περικόψουν.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΕΥΝΑ