Πνιγμός παιδιού: Ποιες τροφές είναι οι πιο επικίνδυνες

Ποιες τροφές ευθύνονται συνήθως για περιστατικά πνιγμού και ποιες περιέχουν «κενές» θερμίδες αντί για βιταμίνες και μέταλλα;

Πνιγμός παιδιού: Ποιες τροφές είναι οι πιο επικίνδυνες
Bigstock

Στην κορυφή της λίστας των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται είναι εκείνες που μπορεί να αποτελέσουν αιτία πνιγμού , όπως ολόκληρα σταφύλια, ολόκληροι ξηροί καρποί, ποπ κορν και μεγάλη ποσότητα από βούτυρο ξηρών καρπών ή μέλι.

Επιπλέον, τα ανθρακούχα και τα φρουτοποτά δεν είναι υγιεινά καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μηδέν θρεπτικά συστατικά. Το ίδιο ισχύει και για τα fast food και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς αυτά είναι συχνά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο .

Τα μωρά δεν χρειάζονται πολλές θερμίδες, αλλά χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ορισμένες τροφές που προσφέρονται συνήθως στα μωρά είναι πλούσιες σε θερμίδες, ζάχαρη ή αλάτι και χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά . Χορταίνοντας, λοιπόν, με «κενές» θερμίδες μπορεί να δημιουργηθεί διατροφικό έλλειμμα.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε είτε αποτελούν ανθυγιεινές επιλογές είτε κίνδυνο πνιγμού.

Τροφές κίνδυνος πνιγμού

Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος ή τυριού , τα ολόκληρα σταφύλια, το ποπ κορν, τα χοντροκομμένα ωμά λαχανικά και οι ολόκληροι ξηροί καρποί αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Τα βούτυρα ξηρών καρπών και άλλες κολλώδεις τροφές – όπως ζελέ ή καραμέλες, αποξηραμένα φρούτα και ζαχαρωτά – μπορούν επίσης να κολλήσουν στο λαιμό του παιδιού.

Το μέλι είναι απαγορευμένο για τα μωρά όπως επίσης και τα μη παστεριωμένα τρόφιμα δεδομένου ότι θα μπορούσαν να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια.

xymos-apo-apoxiramena-damaskina.jpg

Γρήγορο φαγητό και επεξεργασμένα τρόφιμα

Το γρήγορο φαγητό και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά «γεμάτα» με κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά θρεπτικά συστατικά.

«Όσο πιο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα, τόσο περισσότερο τείνει να μειώνεται η θρεπτική αξία και τόσο περισσότερο να αυξάνεται η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη», εξξηγεί η Kate Geagan, διατροφολόγος και συγγραφέας.

«Ελέγξτε τις διατροφικές ετικέτες όταν επιλέγετε συσκευασμένες παιδικές τροφές. Οι καλύτερες παιδικές τροφές έχουν λίγα συστατικά, ελάχιστο πρόσθετο αλάτι και καθόλου ζάχαρη και συχνά περιέχουν πάρα πολύ νάτριο», επισημαίνει η διαιτολόγος Eileen Behan, συγγραφέας του βιβλίου «The Baby Food Bible».

Για παράδειγμα, αντί να παραγγείλετε έτοιμα ζυμαρικά, είναι προτιμότερο να βράσετε μερικά και να πασπαλίσετε με λίγο τυρί από πάνω. Και αντί να σερβίρετε αλλαντικά, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε νάτριο και ενέχουν κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, κόψτε μικρά κομμάτια ψητού κοτόπουλου .

Χυμοί, φρουτοποτά και ανθρακούχα

Είτε πρόκειται για κανονικά είτε για διαίτης, τα αναψυκτικά δεν παρέχουν θρεπτικά συστατικά. Η σόδα περιέχει επίσης πολλή ζάχαρη, η οποία μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα. Τα πρόσθετα σάκχαρα δεν συνιστώνται καθόλου για παιδιά κάτω των δύο ετών.

Τα φρουτοποτά και οι χυμοί που γράφουν «100% φυσικοί» δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινά. Οι φυτικές ίνες των φρέσκων φρούτων χάνονται σε μεγάλο βαθμό κατά τη διαδικασία χυμοποίησης και αυτό που μένει είναι πολλή ζάχαρη. Ο έτοιμος χυμός μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια σε ορισμένα μωρά.

«Ο χυμός είναι ουσιαστικά σπατάλη θερμίδων», λέει ο παιδίατρος και συγγραφέας Ari Brown. Τα σάκχαρα στους έτοιμους χυμούς μπορούν να κάνουν την τροφή να «περάσει» πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα, αλλάζοντας τη διαδικασία της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

«Τα μωρά μπορούν εύκολα να πάρουν τη βιταμίνη C από μια μικρή μερίδα φρούτων», εξηγεί ο δρ Brown. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά τα μωρά κάτω των 6 μηνών να πίνουν μόνο μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Από 6 έως 12 μηνών μπορούν να έχουν μικρές ποσότητες νερού, αλλά το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι το κύριο ρόφημά τους.

Πηγή: babycenter.com

πηγή :https://www.mothersblog.gr/paidi/ygeia/story/151098/pnigmos-paidioy-poies-trofes-einai-oi-pio-epikindynes

Goodys

Related Posts

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *