Πλαστική σακούλα: Μια κακή συνήθεια πολλών δεκαετιών που άλλαξε ελέω… επιβολής  τέλους -Οι Τρικαλινοί καταναλωτές… συνετίστηκαν 

Μπορεί να χρειάστηκαν αρκετό χρόνο αλλά όπως όλα δείχνουν οι Τρικαλινοί καταναλωτές συνετίστηκαν κι άλλαξαν τη συμπεριφορά τους και τις κακές συνήθεις δεκαετιών σε ό,τι αφορά στη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Οι Τρικαλινοί, όπως άλλωστε κι όλοι οι Έλληνες καταναλωτές, εδώ και κάτι περισσότερο από έναν περίπου χρόνο, κλήθηκαν να υιοθετήσουν νέες συνήθειες σε ό,τι αφορά στις αγορές τους και τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Όπως όλα δείχνουν είμαστε λαός που δεν παίρνουμε από λόγια, αλλά συνετιζόμαστε  με τη… ράβδο και σε ό,τι αφορά τις πλαστικές σακούλες η επιβολή της απαγόρευσης και του τέλους φαίνεται πως έχει αποτέλεσμα.

Ασυδοσία

Όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσαμε με ασυδοσία. Αυτό που γινόταν στα σούπερ μάρκετ δεν περιγράφεται με λόγια. Αγόραζες δέκα προϊόντα και έπαιρνες 20 σακούλες. Σήμερα η εικόνα αυτή έχει αλλάξει συλλήβδην. Παραγεμίζεις τις σακούλες, εάν έχεις λίγα πράγματα τα παίρνεις στο χέρι και τα βάζεις στο αυτοκίνητο, ενώ άρχισες να παίρνεις μαζί σου και σακούλες που τις έχεις για τις αγορές σου. Οι Τρικαλινοί, αν και με πολύ κόπο, φαίνεται πως προσαρμόστηκαν σιγά σιγά στα νέα δεδομένα.

Ίδια είναι η εικόνα σε φούρνους κι άλλα καταστήματα. Στην ερώτηση εάν θέλουν σακούλα πολλοί απαντούν αρνητικά και βγάζουν από την τσάντα τους τις σακούλες που έχουν μαζί τους για να τακτοποιήσουν τα ψώνια τους.

Κι αν αυτό παλιότερα θα ήταν αιτία για να ντραπείς και να… κοκκινίσεις, σήμερα είναι μία καθημερινή εικόνα και δεν δίνεις καμία απολύτως σημασία. «Άσε που πλέον χρησιμοποιούμε κι εκείνα τα λεπτά και δίλεπτα που πάντα μας ξέμεναν στο πορτοφόλι και ντρεπόμασταν να τα δώσουμε» μου είπε μία κυρία με την οποία έπιασα κουβέντα περιμένοντας να εξυπηρετηθώ σε κεντρικό αρτοποιείο της πόλης.

‘Όσο για τους καταστηματάρχες; Φαίνεται πως κι εκείνοι προσαρμόζονται σιγά, σιγά. Έτσι τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών που κάνει λόγο για μεγάλη μείωση στην κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και το 80%, δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση.

Στοιχεία

Το ΙΕΛΚΑ συνεχίζει να πραγματοποιεί κυλιόμενη μελέτη προκειμένου να καταγράψει τα βασικά μεγέθη της χρήσης πλαστικής σακούλας με μετρήσεις για την εκτίμηση της επίδρασης της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στο κανάλι του λιανεμπορίου τροφίμων. Τα αριθμητικά στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ για το σύνολο του 2018, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση στα υπόλοιπα σημεία πώλησης. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Μείωση πάνω από 80% στα σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ Η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σουπερμάρκετ, όπου η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική, το 2018 ξεπερνά το 80%.

Ειδικότερα,  τα στοιχεία καταγράφουν για 2018 μία μείωση της τάξης του 80,3% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το 2017. Από 1,8 δισ. σακούλες σε λίγο πάνω από 350 εκατ. σακούλες.

Εκτιμάται ότι το 2018 διατέθηκαν περίπου 1,45 δισεκατομμύριο λιγότερες σακούλες σε σχέση με το 2017

Η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στο κανάλι του σουπερμάρκετ μειώθηκε από 167 σακούλες ανά κάτοικο σε 33.

Παράλληλα η διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών 11πλασιάστηκε με αύξηση κατά 1.129% φτάνοντας τα 11,5 εκατ. τεμάχια

Σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν 2,8 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες το 2018 έναντι 0,2 το 2017 και ανά κάτοικο 1,1 επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα.

Καταστήματα εμπορίου κι εστίασης

Στα καταστήματα εμπορίου-εστίασης καταγράφεται εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου, αλλά με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή.

Ειδικότερα, σε σχέση με τα καταστήματα εμπορίου-εστίασης καταγράφεται:

 Δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ