TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home ό,τι να ναι

Πιθανή η δηλητηρίαση από τις πετσέτες της κουζίνας

Ιούλ 1, 2018
in ό,τι να ναι
Πιθανή η δηλητηρίαση από τις πετσέτες της κουζίνας
Share on FacebookShare on Twitter

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου έδειξαν, ότι παράγοντες όπως το μέγεθος της οικογένειας, ο τύπος διατροφής και η πολλαπλή χρήση της ίδιας πετσέτας στην κουζίνα είναι -μεταξύ άλλων- παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών στις πετσέτες κουζίνας, προκαλώντας ενδεχομένως και τροφική δηλητηρίαση!

“Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η οικογενειακή σύνθεση και οι πρακτικές υγιεινής στην κουζίνα επηρέασαν το μικροβιακό φορτίο στις πετσέτες της κουζίνας”, δήλωσε η δρ. Biranjia-Hurdoyal. “Επίσης διαπιστώσαμε ότι η διατροφή, ο τύπος χρήσης (σ.σ. των πετσετών) και το αν είναι υγρές/νωπές οι πετσέτες της κουζίνας, ή όχι, θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εξάπλωση δυνητικά παθογόνων οργανισμών, που ευθύνονται για την τροφική δηλητηρίαση», ανέφερε.

Πιθανή δηλητηρίαση: Τι έδειξε η έρευνα για τις πετσέτες της κουζίνας

Το 49% των πετσετών κουζίνας που συλλέχθηκαν στην μελέτη είχε βακτηριακή ανάπτυξη που αυξανόταν αναλόγως με τον αριθμό των μελών της οικογένειας και το πόσα παιδιά έχει αυτή. Οι πετσέτες πολλαπλών χρήσεων (σκούπισμα στα σκεύη, στέγνωμα χεριών, σκούπισμα/καθάρισμα επιφανειών) είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηριδίων από τις πετσέτες μίας χρήσεως. Επίσης, οι υγρές/νωπές πετσέτες είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων από τις στεγνές. Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά για βακτηριακή ανάπτυξη, το 36,7% είχαν αυξημένα κολοβακτηρίδια, το 36.7% είχαν το μικρόβιο του εντερόκοκκου (Enterococcus spp) και το 14.3% είχαν το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus)!

«Σε αυτή τη μελέτη, ερευνήσαμε τον πιθανό ρόλο των πετσετών κουζίνας στη διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβιακό προφίλ και το φορτίο των πετσετών κουζίνας», δήλωσε η δρ. Susheela D. Biranjia-Hurdoyal, λέκτορας στο Τμήμα Επιστημών Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου και επικεφαλής συγγραφέας στην μελέτη.

Συνολικά συνελλέχθησαν 100 πετσέτες κουζίνας μετά από έναν μήνα γενικής χρήσης. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτηρίδια και τα ταυτοποίησαν με πρότυπες βιοχημικές εξετάσεις. Καθόρισαν, επίσης, το βακτηριακό φορτίο στις πετσέτες.

Σταφυλόκοκκος και E. Coli!

Ο σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε περισσότερο στις πετσέτες κουζίνας από οικογένειες με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και με παιδιά. Ο κίνδυνος εμφάνισης κολοβακτηριδίων (όπως το επικίνδυνο Escherichia coli, γνωστό και ως E. Coli) ήταν υψηλότερος στις υγρές/νωπές πετσέτες σε σχέση με τις στεγνές, στις πετσέτες πολλαπλών χρήσεων σε σχέση με αυτές της μιας χρήσεως και σε οικογένειες που δεν ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.

Το E. Coli είναι στην φυσιολογική χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου και απελευθερώνεται σε μεγάλους αριθμούς σε ανθρώπινα κόπρανα. Η παρουσία του στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει πιθανή μόλυνση από υπολείμματα κοπράνων και έλλειψη πρακτικών υγιεινής.

Τι λένε οι ερευνητές

«Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι μη υγιεινές πρακτικές κατά το χειρισμό των μη χορτοφαγικών τροφών είναι πιθανώς κάτι σύνηθες στην κουζίνα», δήλωσε η δρ. Biranjia-Hurdoyal. Η παρουσία δυνητικών παθογόνων παραγόντων στις πετσέτες της κουζίνας υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για μια διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. «Οι υγρές πετσέτες και η πολλαπλή χρήση τους πρέπει να αποθαρρύνεται ως πρακτική. Οι μεγαλύτερες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένα μέλη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην υγιεινή στην κουζίνα», ανέφερε.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ASM Microbe, το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Πηγή: iatropedia

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Επιτρέπεται να προσπεράσω περιπολικό στον δρόμο; -Τι δεν γνωρίζουν οι οδηγοί
Ελλάδα

Επιτρέπεται να προσπεράσω περιπολικό στον δρόμο; -Τι δεν γνωρίζουν οι οδηγοί

Απρ 22, 2025
Πώς να απαλλαγείτε από την σκόνη μια για πάντα: Οι 3 απλοί τρόποι
Tips

Πώς να απαλλαγείτε από την σκόνη μια για πάντα: Οι 3 απλοί τρόποι

Φεβ 1, 2025
Δεν είναι σαπούνι ή απορρυπαντικό: αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τα πιάτα
Tips

Δεν είναι σαπούνι ή απορρυπαντικό: αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τα πιάτα

Ιαν 31, 2025
Γιατί πρέπει να βάζετε ξύδι και ζάχαρη στο πλυντήριο όταν πλένετε τα τζιν σας
Tips

Γιατί πρέπει να βάζετε ξύδι και ζάχαρη στο πλυντήριο όταν πλένετε τα τζιν σας

Ιαν 26, 2025
Πλυντήριο ρούχων: Μην κάνετε το λάθος και πλένετε στους 40° – Ποιο είναι το τέλειο πλύσιμο
Tips

Πλυντήριο ρούχων: Μην κάνετε το λάθος και πλένετε στους 40° – Ποιο είναι το τέλειο πλύσιμο

Ιαν 24, 2025
Ούτε 19 ούτε 21 βαθμούς Κελσίου: Αυτή είναι η θερμοκρασία που πρέπει να έχει το σπίτι σας το χειμώνα
Tips

Ούτε 19 ούτε 21 βαθμούς Κελσίου: Αυτή είναι η θερμοκρασία που πρέπει να έχει το σπίτι σας το χειμώνα

Ιαν 15, 2025
Next Post
Mωρό 0 έως 6 μηνών: Του μιλάω, καταλαβαίνει όμως;

Mωρό 0 έως 6 μηνών: Του μιλάω, καταλαβαίνει όμως;

Οκτώ tips για φυσική τόνωση & περισσότερη ενέργεια από τους επιστήμονες του Χάρβαρντ

Οκτώ tips για φυσική τόνωση & περισσότερη ενέργεια από τους επιστήμονες του Χάρβαρντ

Ξενοδοχείο με διαφορετική διακόσμηση σε κάθε δωμάτιο

Ξενοδοχείο με διαφορετική διακόσμηση σε κάθε δωμάτιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd