Ποιο είναι το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Ελλάδας;

Μακριά από τον πολιτισμό, προσφέρεται για μια ξεχωριστή εμπειρία το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα κρύβει ανεκτίμητους θησαυρούς για μία τόσο μικρή χώρα. Κι όμως κάθε μέρα ανακαλύπτουμε πράγματα και δεδομένα που δεν τα ξέραμε. Τώρα ανακαλύψαμε πως το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί βρίσκεται κάπου στις Κυκλάδες και πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει.

Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί της Ελλάδας παραμένει σωστό μυστήριο γιατί είναι ακόμη και σήμερα έρημο.

Έχει έκταση όσο και η Ηρακλειά (18 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και είναι πολύ μεγαλύτερο από τη Δονούσα (13 τ.χ.). Ενώ όμως στα δυο μαργαριτάρια των Μικρών Κυκλάδων κατοικούν καμιά 150αριά άνθρωποι, εδώ δεν θα συναντήσει κανείς μόνιμη ανθρώπινη παρουσία.

Εκτός ίσως από ένα ζευγάρι βοσκών που ζουν σε ημι-μόνιμη βάση πια στο νησί. Όσο για το ίδιο το νησί, το ξέρουν μόνο όσοι έχουν βρεθεί στην Κίμωλο και τη Μήλο, καθώς το βλέπουν να ανοίγεται στον ορίζοντα.

Για την Πολύαιγο ο λόγος, ένα πραγματικά ανεξερεύνητο μέρος της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι έχει καντάρια φυσικής ομορφιάς και κάτι γαλανά νερά βγαλμένα λες από ταινία.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις πως μοιάζει η Ηρακλειά και να μάθεις περισσότερες ιστορικές πληροφορίες:

Η Πολύαιγος ή Υπόληβος (και Πόληβος) είναι ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος ξεχασμένος από θεούς και ανθρώπους. Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της χώρας μας που ίσως σκοντάψεις κάποια στιγμή πάνω του.

«Πολυνησία της Ελλάδας» θα ακούσεις να τη λένε και πραγματικά δεν είναι να απορείς γιατί. Το ακατοίκητο Κυκλαδονήσι βρίσκεται μια ανάσα στα νοτιοανατολικά της Κιμώλου. Λίγο πιο μακριά είναι η Μήλος, η Σίφνος και η Φολέγανδρος.

Όσο για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, το μεγαλύτερο τμήμα των 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την Παναγία Οδηγήτρια, δωρεά του κληροδοτήματος Ιωάννη Σταύρου Λογοθέτη.

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος μισθώνει αγροτεμάχια σε κτηνοτρόφους, στα οποία περιλαμβάνονται και «ερειπωμένες και ετοιμόρροπες οικίες, διάσπαρτες σε διάφορα μέρη εντός των ορίων της ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος».

Στον Ιερό Ναό Οδηγήτριας Κιμώλου ανήκουν τα ερειπωμένα κτίσματα της μονής και της εκκλησίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Πολυβιάτισσα), βασιλικής με τρούλο που χτίστηκε το 1622, αλλά και μια αποθήκη απέναντι από τον ναό καθώς και μια ερειπωμένη κατοικία σε άλλη θέση του νησιού.

Ως απέραντος βοσκότοπος και ψαρότοπος χρησιμοποιείται η Πολύαιγος, η οποία έχει στην ανατολική πλευρά της και έναν επιβλητικό φάρο. Εκεί, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, στέκει αγέρωχος από το 1898 ο 9μετρος πέτρινος φάρος, που σκαρφαλώνει σε συνολικό ύψος 138 μέτρων για να δεσπόζει σε εκείνη τη γωνιά του νησιού.

Στο ανατολικό μέρος του οποίου συναντάμε το περίφημο Μανωλονήσι και στο νότιο τις νησίδες Καλόγεροι, το πιο πολυφωτογραφημένο τοπίο της περιοχής.

πηγή :https://www.ratpack.gr/manual/travel/story/22671/tha-nayagoyses-sto-megalytero-akatoikito-nisi-tis-elladas