Πινελιές αισιοδοξίας, αγάπης και προσφοράς από το Σύλλογο Τρικαλινών Ζωγράφων

Τα μέλη του προχώρησαν σε εικαστική παρέμβαση στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων-«Προσφέρουμε την εργασία μας για την αισθητική «αναβάθμιση» των χώρων που ζουν τα παιδιά μας» λέει η πρόεδρος Μαρία Ζιάκα.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο με μια τοιχογραφία στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών στο συγκρότημα Δημοτικών σχολείων ( 3ο και 32ο ) στα Δικαστήρια. Πριν λίγες μέρες 5 μέλη του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων ολοκλήρωσαν την εικαστική παρέμβαση στο 26 Δημοτικό Σχολείο και θα ακολουθήσει το 28ο Δημοτικό, όπου η παρέμβαση θα γίνει σε εξωτερικό τοίχο. Οι Τρικαλινοί ζωγράφοι με τα πινέλα και τα χρώματά τους βάζουν πινελιές κι ομορφαίνουν την καθημερινότητα των μαθητών. «Βασικός στόχος της ίδρυσης του Συλλόγου μας είναι η συμβολή στην αισθητική καλλιέργεια, ιδιαίτερα των νέων της περιοχής μας κι αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε» μας αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Ζιάκα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι των εικαστικών παρεμβάσεων στα σχολεία έχουν προηγηθεί το 2012 το «Χαμόγελο του παιδιού», η Παιδιατρική Κλινική το ’14 και η «Φλόγα». Με την κ. Ζιάκα μιλήσαμε για όλη αυτή την προσπάθεια του Συλλόγου Τρικαλινών Ζωγράφων. «Προσφέρουμε την εργασία μας για την αισθητική «αναβάθμιση» των χώρων που ζουν τα παιδιά μας, πλουτίζοντας το οπτικό τους περιβάλλον και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και τη φαντασία τους» θα μας πει. 

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Εικαστική παρέμβαση στο 26ο Δ.Σ. Τι ακριβώς κάνατε κ. Ζιάκα;

-Η παρέμβασή μας στο 26ο Δημοτικό Σχολείο έγινε κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και συνίσταται σε ζωγραφική σε έναν τοίχο και δύο κολώνες σε εσωτερικό χώρο, στην είσοδο. Μια ομάδα, πέντε μελών του Συλλόγου, ανέλαβε αυτή τη δράση που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα  στις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του έργου οι δάσκαλοι οδηγούσαν οργανωμένα τις τάξεις, ώστε οι μαθητές να παρακολουθούν, να συζητούν με τους καλλιτέχνες και να ζωγραφίζουν εμπνεόμενοι από την όλη δραστηριότητα.

-Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σας βλέπουμε να κάνετε μία τέτοια παρέμβαση-προσφορά… Σε ποια άλλα κτίρια έχετε παρέμβει ως σύλλογος; Ποιο είναι το επόμενο;

Πράγματι, δεν είναι η πρώτη φορά! Το ξεκίνημα έγινε το Νοέμβριο με μια τοιχογραφία στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών στο συγκρότημα Δημοτικών σχολείων ( 3ο και 32ο ) στα Δικαστήρια. Θα ακολουθήσει το 28ο Δημοτικό, όπου η παρέμβαση θα γίνει σε εξωτερικό τοίχο και γι αυτό περιμένουμε το άνοιγμα του καιρού.

-Μπορεί κάποιος να σας καλέσει έτσι απλά κι αν κρίνετε ότι πρέπει προχωράτε με τις εικαστικές παρεμβάσεις; Ποια είναι η φιλοσοφία της όλης προσπάθειας; Συμμετέχουν όλα τα μέλη σας;

-Είναι γεγονός ότι οι προσκλήσεις κι από άλλα σχολεία ακολουθούν η μία την άλλη… αξιολογούμε την κάθε περίπτωση (δεν είμαστε επαγγελματικό συνεργείο…) και ελπίζω να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε…

Ο Σύλλογός μας δεν είναι κερδοσκοπικός και βασικός στόχος της ίδρυσής του είναι η συμβολή στην αισθητική καλλιέργεια, ιδιαίτερα των νέων της περιοχής μας. Η εθελοντική προσφορά είναι μέρος του προγράμματός μας. Σας θυμίζω από το 2012 το «Χαμόγελο του παιδιού», την Παιδιατρική Κλινική το ‘14, το 32ο Δημοτικό σχολείο πέρυσι και τη «Φλόγα» φέτος.        

Επειδή πολλά μέλη του Συλλόγου είμαστε εκπαιδευτικοί ( εν ενεργεία ή συνταξιούχοι) και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο υποβαθμισμένοι είναι, σε πολλές περιπτώσεις, οι χώροι των σχολείων και πόσο πενιχρά είναι τα οικονομικά τους, ειδικά στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, θελήσαμε να έχουμε μια παρέμβαση στο χώρο της εκπαίδευσης. Αρχικά καλέσαμε τα σχολεία στους δικούς μας «χώρους», στις εκθέσεις, όπου προβλέψαμε δραστηριότητες για τα παιδιά. Η μεγάλη ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός των παιδιών έφερε το επόμενο βήμα, να πάμε εμείς στο δικό τους χώρο.

Προσφέρουμε, λοιπόν, την εργασία μας για την αισθητική «αναβάθμιση» των χώρων που ζουν τα παιδιά μας, πλουτίζοντας το οπτικό τους περιβάλλον και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και τη φαντασία τους. 

Η δραστηριότητα αυτή είναι εφικτή, διότι, σ’ έναν μεγάλο σύλλογο σαν τον δικό μας, πάντα θα βρίσκονται πέντε δέκα άνθρωποι να «θέλουν» και να μπορούν, γιατί μην ξεχνάμε ότι και στο δικό μας χώρο είναι πολλοί καλλιτέχνες που αγωνίζονται να βιοποριστούν ασκώντας την τέχνη τους.  Ο εθελοντισμός είναι θυσία και μεγάλη «πολυτέλεια» για πάρα πολλούς…

-Το στέκι σας στα Μανάβικα συνεχίζει να λειτουργεί;

-Αχ! Το στέκι μας στα Μανάβικα ήταν ιδιωτικός χώρος, ο οποίος μας προσφέρθηκε και λειτούργησε για το διάστημα των εορτών, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Δήμου για τον «Μύλο των Ξωτικών». Αυτό ήταν!

Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι μ’ αυτό το στέκι δείξαμε σε όλους τη δυναμική μας και τη φιλοσοφία μας! Αυτός ήταν, άλλωστε, για μας ο στόχος αυτής της δραστηριότητας, να δείξουμε τι μπορεί να κάνει ο Σύλλογος Τρικαλινών Ζωγράφων, αν έχει στη διάθεσή του ένα μόνιμο χώρο, ένα στέκι…

-Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

-Προς το παρόν μας βρίσκετε στο διαδίκτυο  (https://www.facebook.com/Trik.Zografoi.1984/) και στο τηλέφωνο του εκάστοτε Προέδρου…

-Το 2016 υπήρξε μία ιδιαίτερα δημιουργική χρονιά για το Σύλλογο. Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

-Η  περίοδος αυτή (πέρα από τις εκκρεμότητες με την παρέμβαση στα σχολεία) και μέχρι τέλους του Καλοκαιριού είναι περίοδος προετοιμασίας και πραγματοποίησης εκθέσεων, των καθιερωμένων ομαδικών, εδώ και στην Καλαμπάκα και κάποιων ατομικών, μελών του συλλόγου.  Το καινούργιο γι αυτή την περίοδο είναι η οργάνωση μιας έκθεσης σε άλλη πόλη, αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο. Σας ευχαριστούμε για την προβολή της δουλειάς μας!