Ποιες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 48 δόσεις

Σε δόσεις που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από την 1η Ιανουαρίου 2022 για να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2025 μπορούν να εξοφλήσουν τις αρρύθμιστες οφειλές που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και στο πρώτο lockdown χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ετσι, μέσα σε τέσσερα χρόνια οι φορολογούμενοι μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές της πρώτης καραντίνας (Μαρτίου – Ιουνίου), ενώ οι υπόλοιποι φόροι που έμειναν απλήρωτοι εν μέσω πανδημίας, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ, μπορούν να εξοφληθούν μόνο με την πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις.

Ποιες φορολογικές οφειλές «πάγωσαν» μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2021

Σε πόσεις δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν αυτά τα χρέη μετά τη λήξη της παράτασης;

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν από το 2022 αυτά τα χρέη σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι ανωτέρω οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Οφειλές όπως ΕΝΦΙΑ έτους 2020 ή ο φόρος εισοδήματος που δεν πληρώθηκαν πώς μπορούν να εξοφληθούν;

Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, ισχύει η πάγια ρύθμιση που προβλέπει 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι έκτακτες οφειλές που δεν έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82%.

πηγή :https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1172556/poies-ofeiles-mporoyn-na-katavlithoyn-se-48-doseis