Πιάνει πάλι το… πριόνι ο Δήμος Τρικκαίων-Θα κοπούν άλλα 30 δέντρα στην πλατεία κι άλλους κοινόχρηστους χώρους

Πριόνι πιάνει και πάλι η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Τρικκαίων κι ετοιμάζεται να κόψει κι άλλα δέντρα (30 περίπου!!!) τόσο στην Κεντρική Πλατεία όσο και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους. Το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου. 

Ειδικότερα η Διεύθυνση Πρασίνου εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων τη “Λήψη Απόφασης – Γνωμοδότησης για την κοπή δένδρων εντός κοινοχρήστων χώρων”. Τα δέντρα τα οποία πρέπει να κοπούν, κατά την εκτίμηση της Δ/νσης Πρασίνου & Τοπικής Οικονομίας  είναι τόσο στην Κεντρική Πλατεία όσο και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Ειδικότερα, η εισήγηση αναφέρει τα ακόλουθα: 

1) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας και στα πλαίσια της γενικότερης διερεύνησης της φυτοϋγειονομικής κατάστασης των δένδρων της Κεντρικής Πλατείας των Τρικάλων, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τρία δένδρα Ιπποκαστανιάς στο πλακόστρωτο της Κεντρικής Πλατείας, πλησίον και κάθετα στην οδό Κονδύλη, τα οποία παρουσιάζουν εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά περιορισμένης ανάπτυξης, για το είδος και την ηλικία τους (είναι άνω των 40 ετών). Επίσης, παρουσιάζουν έντονη καχεξία, εξελκώσεις στον κορμό τους και μεταχρωματισμό αυτών, ανεπαρκές ριζικό σύστημα, ενώ στο μεσαίο εξ αυτών υπάρχει κοντά στη βάση του κορμού, ένας θύσσανος, μία μάζα από λεπτότριχα επιφανειακά ριζίδια, δείγματα των οποίων στάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Με το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 64615/27-11-2017 έγγραφό τους, μας γνωστοποιείται ότι στα δείγματα ρίζας του εν λόγω δένδρου Ιπποκαστανιάς διαπιστώθηκε προσβολή από μύκητες της Ομάδας των Βασιδιομυκήτων, που προκαλούν ασθένεια γνωστή ως «Σηψιρριζία». Μας επισημαίνουν δε, ότι τα δένδρα των οποίων το ριζικό σύστημα έχει καταστραφεί λόγω προσβολής του από τους παραπάνω μύκητες, εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο πτώσης. Ακόμη, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας σε γειτονικά υγιή δένδρα μέσω της επαφής των ριζικών τους συστημάτων και δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα ίασης. Συνιστούν δε, εκρίζωση των προσβεβλημένων φυτών, καθώς και των γειτονικών, που είναι ύποπτα προσβολής. Αντικατάσταση των παραπάνω δένδρων θα γίνει με την γενικότερη ανακατασκευή της Κεντρικής Πλατείας.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπούν τα παραπάνω δένδρα.

2) Με την υπ’ αριθμ. πρωτ.: 38836/24-07-2017 αίτηση του Κ.Σ., ζητείται να πραγματοποιηθεί αυτοψία από την Υπηρεσία μας, για το εάν κρίνεται σκόπιμο να κοπεί ένα δένδρο στο πεζοδρόμιο έμπροσθεν της οικίας του στην οδό Αριστοτέλους 34, επειδή όπως επικαλείται «υπάρχει ανύψωση των πλακών πεζοδρομίου από τις ρίζες αυτού». Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι στο πεζοδρόμιο της οδού Αριστοτέλους 34 υπάρχει ένα δένδρο Μανόλιας, το οποίο από φυτοϋγειονομικής άποψης είναι υγιές. Στο σημείο που βρίσκεται φυτεμένο, το πεζοδρόμιο είναι περίπου 1,5 μέτρο πλάτους, που σημαίνει ότι πολύ κοντά στην οικοδομή και καταλαμβάνεται σχεδόν εξολοκλήρου από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου της παρακείμενης οικίας. Για το λόγο αυτό, ένα μεγάλο μέρος της μισής του κόμης προς την πλευρά του μπαλκονιού είναι κλαδεμένο και το δένδρο έχει κλίση προς το οδόστρωμα. Το συγκεκριμένο είδος δένδρου είναι πολύ μεγάλης ανάπτυξης και επομένως εντελώς ακατάλληλο για το σημείο που είναι φυτεμένο. Αντικατάσταση του παραπάνω δένδρου δεν μπορεί να γίνει, λόγω της στενότητας του πεζοδρομίου και του μπαλκονιού που το καλύπτει σχεδόν εξολοκλήρου.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπεί το παραπάνω δένδρο.

3) Με την υπ’ αριθμ. πρωτ.: 59168/01-11-2017 αίτηση του Ο.Δ., ζητείται η κοπή δύο δένδρων στο πεζοδρόμιο επί της συμβολής των οδών Λιακατά και Δερβενακίων, επειδή όπως επικαλείται «καθιστούν αδύνατη την προσπέλαση οχημάτων προς και από την κοινόχρηστη pilotis». Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι στο πεζοδρόμιο των οδών Λιακατά και Δερβενακίων, μπροστά από νεοανεγερθείσα οικοδομή, υπάρχουν δύο δένδρα Λιγούστρου, τα οποία από φυτοϋγειονομικής άποψης είναι υγιή, όμως βρίσκονται μπροστά από τον χώρο εισόδου-εξόδου των οχημάτων της οικοδομής.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπούν τα παραπάνω δένδρα και να αντικατασταθούν με κατάλληλα δένδρα από την Υπηρεσία μας σε παρακείμενες κατάλληλες θέσεις.

4) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα δένδρο Κέδρου στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Πλάτωνος, το οποίο σταδιακά παρουσίασε εκτενείς ξηράνσεις κλάδων, οι οποίοι και κάθε φορά αφαιρούνταν από την Υπηρεσία μας στην προσπάθεια διάσωσης του δένδρου. Πλέον όλοι οι κλάδοι του έχουν ξεραθεί και αφαιρεθεί και έχει απομείνει ο κορμός του, ο οποίος λόγω του είδους του δένδρου δεν αναβλαστάνει.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπεί το παραπάνω δένδρο και να αντικατασταθεί με κατάλληλο δένδρο από την Υπηρεσία μας.

5) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα δένδρο Σφενδάμου στο πεζοδρόμιο στη συμβολή των οδών Καλύμνου και Σύρου, το οποίο παρουσιάζει εκτενείς πληγές και εξελκώσεις και επιπλέον στη βάση του κορμού του υπάρχουν μανιτάρια, τα οποία είναι δείγμα προχωρημένης μυκητολογικής προσβολής. Κατά συνέπεια κρίνεται επικίνδυνο για τους διερχόμενους πολίτες και για πρόκληση υλικών ζημιών. Επίσης, το συγκεκριμένο είδος δένδρου είναι πολύ μεγάλης ανάπτυξης και επομένως εντελώς ακατάλληλο για το σημείο που είναι φυτεμένο.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπεί το παραπάνω δένδρο και να αντικατασταθεί με κατάλληλο δένδρο από την Υπηρεσία μας.

6) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο δένδρα Ευκαλύπτου στην κεντρική πλατεία Σεισμοπλήκτων, τα οποία είναι εντελώς ξερά και κατά συνέπεια κρίνονται επικίνδυνα για τους διερχόμενους πολίτες και για πρόκληση υλικών ζημιών.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπούν τα παραπάνω δένδρα και να αντικατασταθούν με κατάλληλα δένδρα από την Υπηρεσία μας.  

7) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα δένδρο Ιτιάς Κλαίουσας στο πλατό του ποταμού στον Πύργο, παράλληλα στο δρόμο προς Αγίους Αποστόλους, το οποίο είναι εντελώς ξερό. Κατά συνέπεια κρίνεται επικίνδυνο για τους διερχόμενους πολίτες και για πρόκληση υλικών ζημιών.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπεί το παραπάνω δένδρο και να αντικατασταθεί με κατάλληλο δένδρο από την Υπηρεσία μας.

8) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν:

1) 5 δένδρα Ακακίας Κων/λεως, τα οποία βρίσκονται παραποταμίως στην οδό Λάκμωνος, το 1 πλησίον της πεζογέφυρας Αγίου Στεφάνου, το 1 έναντι του αριθμού 3, τα 2 έναντι του αριθμού 9 και το 1 πλησίον της Γέφυρας στο Μαιευτήριο,

2) 4 δένδρα Ακακίας Κων/λεως, τα οποία βρίσκονται παραποταμίως στην οδό Αμαλίας, τα 2 έναντι του αριθμού 68, το 1 έναντι του αριθμού 62 και το 1 έναντι του αριθμού 58,

3) 4 δένδρα 4 Ακακίας Κων/λεως, τα οποία βρίσκονται παραποταμίως στην οδό Ιακωβάκη, τα 4 πρώτα από τη γέφυρα της οδού Μιαούλη,

τα οποία είναι γερασμένα, από φυτοϋγειονομικής άποψης είναι σε άσχημη κατάσταση, παρουσιάζουν εξελκώσεις, αποκολλήσεις κορμού, εκτεταμένες ξηράνσεις, έντονη καχεξία και κατά συνέπεια όλα τα παραπάνω δένδρα κρίνονται επικίνδυνα για τους διερχόμενους πολίτες και για πρόκληση υλικών ζημιών.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπούν τα παραπάνω δένδρα και να αντικατασταθούν με κατάλληλα δένδρα από την Υπηρεσία μας.

9) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο δένδρα Φωτίνιας στο πεζοδρόμιο της οδού Καποδιστρίου 38, τα οποία είναι εντελώς ξερά και κατά συνέπεια κρίνονται επικίνδυνα για τους διερχόμενους πολίτες και για πρόκληση υλικών ζημιών.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπούν τα παραπάνω δένδρα και να αντικατασταθούν με κατάλληλα δένδρα από την Υπηρεσία μας.  

10) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα δένδρο Λιγούστρου στο πεζοδρόμιο της οδού Αθηνάς Εργάνης έναντι του αριθμού 32, το οποίο είναι εντελώς ξερό και κατά συνέπεια κρίνεται επικίνδυνο για τους διερχόμενους πολίτες και για πρόκληση υλικών ζημιών.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπεί το παραπάνω δένδρο και να αντικατασταθεί με κατάλληλο δένδρο από την Υπηρεσία μας.

11) Μετά από επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η Υπηρεσία μας, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο δένδρα, 1 Φωτίνια και 1 Μανόλια στο πεζοδρόμιο της οδού Στρατηγού Σαράφη, έναντι του αριθμού 57 και 31 αντίστοιχα, τα οποία είναι εντελώς ξερά και κατά συνέπεια κρίνονται επικίνδυνα για τους διερχόμενους πολίτες και για πρόκληση υλικών ζημιών.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνεται ότι πρέπει να κοπούν τα παραπάνω δένδρα και να αντικατασταθούν με κατάλληλα δένδρα από την Υπηρεσία μας.