Ποια νησιά «ανοίγουν» πρώτα – Tο χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των μετακινήσεων

Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού μπορεί να προχωρά βήμα-βήμα, ωστόσο η πίεση της αγοράς αλλά και η επιθυμία της κυβέρνησης είναι ο βηματισμός να είναι ταχύτερος. – Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει σχετική εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων.

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως η κυβέρνηση σκέφτεται να άρει νωρίτερα τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα. «Είναι μέσα στις σκέψεις μας. Είναι διαφορετικό ένα μεγάλο νησί, που δεν έχει κρούσματα, με ένα μικρό. Είναι κάτι που εξετάζουμε και περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών», τόνισε.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως: «Στις 18 Μαΐου θα αρθεί η απελευθέρωση για την ηπειρωτική Ελλάδα και εκεί μέσα μπορεί να προστεθούν και τα μεγάλα νησιά» «φωτογραφίζοντας» την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, ως περιοχές – πιλότους της άμεσης αποκλιμάκωσης των περιορισμών.

Η επιλογή των νησιών αυτών γίνεται, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, με γνώμονα το ότι διαθέτουν ανθεκτικές υγειονομικές δομές και θα αρθεί ο περιορισμός στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, στις εξαιρέσεις, θα περιλαμβάνεται και η μετακίνηση σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικές χώρας, με βαρύ επιδημιολογικό ή ιικό φορτίο. Περιοχές δηλαδή που έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων επί του συνολικού πληθυσμού ενδέχεται να προστατευτούν μια ή δύο εβδομάδες ακόμη. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας.

πηγή: https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1081009/poia-nisia-anoigoyn-prota-to-xronodiagramma-gia-tin-apeleytherosi-ton-metakiniseon