Ποια είναι τα πρόωρα σημάδια της ενδοοικογενειακής βίας;

Αν κάθε σύντροφος παρουσιάζε από νωρίς εμφανή σημάδια βίας από την αρχή οι περισσότερες σχέσεις θα τελείωναν πολύ γρήγορα και κανείς δεν θα πληγωνόταν .

Δυστυχώς τα σημάδια κλειδιά σε μια προβληματική σχέση δεν γίνονται εγκαίρως αντιληπτά και πολλές φορές αγνοούνται.Η ενδοοικογενειακή βία υπάρχει σε πολλές μορφές. Μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, σεξουαλική και συναισθηματική.

Πρέπει να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρεται:

Ένας βίαιος άνθρωπος  μπορεί να σας προσβάλλει καθημερινά με τον τρόπο του ή να προσβάλλει τους γύρω του. Αν κάποιος μιλά συνεχώς προσβλητικά και έχει ξαφνικά ήπια  ή ξεσπάσματα θυμού σιγά σιγά θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ακόμη πιο άσχημα.

Αν δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματά σας και βάζει πάνω από όλα τον εαυτό του και σας παραγκωνίζει με άσχημα λόγια τότε ίσως είναι η αρχή ενδοοικογενειακής βίας.

Προσέξτε την συμπεριφορά του απέναντι στα παιδιά σας. Αν ο ένας  τους μιλά άσχημα, τους μιλά με άσχημο λεξιλόγιο και έχει χειροδοκίσει για ασήμαντο λόγο τότε θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας αλλά και να μιλήσετε με τα παιδιά σας για να ξέρετε τι συμβαίνει.

Αν κάποιες φορές σας έχει τραβήξει έντονα το χέρι σας ή σας σφίγγει πολύ δυνατά και σας απειλεί έμμεσα τότε μπορεί στο μέλλον να προβεί σε σωματική βία απέναντί σας. Το ίδιο ισχύει και αν έχει ασκήσει σωματική βία σε κάποιον άλλο τότε μπορεί να μην διστάσει να κάνει κάτι παρόμοιο και σε εσάς.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ζήλεια.Αν ο σύντροφος ζηλεύει παθολογικά τον άλλο σύντροφο και έχει αλλόκοτη συμπεριφορά ή αντιδρά υπερβολικά σε οτιδήποτε κάνετε τότε μπορεί να προβεί σε σωματική ή σεξουαλική βία στο μέλλον.

Αν οτιδήποτε σας φαίνεται διαφορετκό στην συμπεριφορά του συντρόφου σας τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μιλήσετε σε κάποιον πριν είναι πολύ αργά.

Υπάρχουν ειδικές γραμμές υποστήριξης της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και ειδικοί επιστήμονες που λειτουργούν με απόλυτη εχεμύθεια.

πηγή : babyradio.gr