Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τις μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες, που όλα συνεισφέρουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Είναι γνωστό επίσης ότι είναι πλούσιες σε κάλιο, φτωχές σε νάτριο και λίπος.

Περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες, γεγονός που τις καθιστά ιδανικό σνακ για όλους.

Μάθετε ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τις μπανάνες:

Εξαιρετική πηγή ενέργειας

Αν και οι μπανάνες είναι γλυκές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, που παρέχει μια σταθερή ροή ενέργειας. Οι μπανάνες αυξάνουν την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, αλλά σε αντίθεση με την επεξεργασμένη ζάχαρη, δεν θα προκαλέσουν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, λόγω του αμύλου.

Βελτιώνουν την πνευματική εγρήγορση

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση μπανάνας μπορεί να οξύνει τον εγκέφαλο και να ενισχύσει την πνευματική εγρήγορση. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι μπανάνες προωθούν την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Ο εγκέφαλος απαιτεί πολύ οξυγόνο και ενέργεια για να λειτουργήσει σωστά. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, που προωθεί τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και συμβάλλει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη βοηθά να μεταφέρεται το οξυγόνο σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Ενισχύουν τα επίπεδα του σιδήρου

Εάν είστε από αυτούς που πάσχουν από αναιμία, η τακτική κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βοηθήσει και να βελτιώσει την κατάστασή σας. Δεδομένου ότι οι μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, βοηθούν να ξαναγεμίσουν τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας. Επιπλέον, η κατανάλωση μπανάνας σε καθημερινή βάση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.

Ανακουφίζουν από τον πόνο του έλκους

Τα έλη μπορούν να γίνουν αφόρητα όταν αυξηθούν τα επίπεδα των οξέων στο στομάχι. Οι μπανάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τη θεραπεία του πόνου του έλκους. Οι μπανάνες διεγείρουν τα κύτταρα που βρίσκονται στα τοιχώματα της κοιλιάς να παράγουν βλέννα παχύτερη, προστατεύοντας έτσι από τα οξέα. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν αναστολείς πρωτεάσης που βοηθούν να απαλλαγούμε από τα βακτήρια στο εσωτερικό της κοιλιάς που έχουν αναγνωριστεί ως κύρια αιτία των ελκών.

Ανακουφίζουν από το στρες

Οι μπανάνες περιέχουν υψηλές ποσότητες καλίου, που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας του νερού του σώματος, καθώς και στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού. Κατά τη διάρκεια των περιόδων του υπερβολικού άγχους, η παροχή καλίου στο σώμα τείνει να εξαντλείται ταχύτατα. Η κατανάλωση μπανάνας είναι ένας υγιής τρόπος για την αναπλήρωση του καλίου, χωρίς την ανάγκη συμπληρωμάτων. Οι μπανάνες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση, επειδή είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριo και μεγάλης περιεκτικότητας σε κάλιο.

Προωθούν υγιή οστά και νεφρά

Οι μπανάνες περιέχουν υψηλές ποσότητες φρουκτοολιγοσακχαρίδιου, μιας ουσίας που θρέφει τα προβιοτικά βακτήρια στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Αυτά τα φιλικά βακτήρια κατασκευάζουν ένζυμα που βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις από επιβλαβή βακτήρια. Τα προβιοτικά βακτήρια είναι σε θέση να αυξηθούν σε αριθμό και αποτελεσματικότητα, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο. Διάφοροι τύποι παθήσεων των νεφρών μπορούν, επίσης, να εμποδιστούν από την κατανάλωση μπανάνας σε τακτική βάση.

Θεραπεύουν τη δυσκοιλιότητα

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε πηκτίνη και φυτικές ίνες. Αυτά τα δύο συστατικά προωθούν την υγιή πέψη και την κινητικότητα του εντέρου. Η πηκτίνη που περιέχεται στη μπανάνα βοηθά στην απορρόφηση του νερού κατά την πέψη των τροφίμων, διευκολύνοντας έτσι εκείνους που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι μπανάνες είναι πολύ επωφελείς για άτομα που πάσχουν από διάρροια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπανάνες βοηθούν στην αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών.

Θεραπεύουν προβλήματα του δέρματος

Το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας είναι πολύ ευεργετικό, καθώς περιέχει λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που έχει άφθονο κάλιο. Οι φλούδες της μπανάνας είναι τέλειες για να απαλλαγεί κάποιος από την ψωρίαση, τις μυρμηγκιές και την ακμή. Για να θεραπεύσετε την ψωρίαση, τρίψτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας πάνω στις πληγείσες περιοχές του δέρματος. Θα πρέπει να δείτε ορατά αποτελέσματα μέσα σε λίγες ημέρες. Για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, τρίψτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας πάνω από τα κονδυλώματα κάθε βράδυ για μία εβδομάδα. Για να απαλλαγείτε από την ακμή, τρίψτε το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας πάνω στις πληγείσες περιοχές του δέρματος.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2021/12/12/poia-ta-ofeli-tis-ygeias-tis-mpananes/