Πέτρος Γούλας: Ένας Τρικαλινός ελαιοχρωματιστής φωτογραφίζει τον παγωμένο βορρά της Νορβηγίας και μαγεύει με τις εικόνες του

Ο Πέτρος Γούλας είναι ένας ελαιοχρωματιστής με μεράκι κι αγάπη για τη δουλειά του. Εδώ και χρόνια έχει αφήσει πίσω του την Ελλάδα και τα Τρίκαλα και ζει κι εργάζεται στην παγωμένη Νορβηγία. Η αναζήτηση της ομορφιάς σε όλες τις μορφές της, και η αγάπη του στα ταξίδια οδήγησαν τα βήματά του στη μακρινή χώρα του παγωμένου βορρά.

«Ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, να ζήσει καινούργιες εμπειρίες και να φωτογραφήσει τα πιο μαγικά τοπία που είχε ποτέ δει» όπως μας λέει. Ο ίδιος δηλώνει ερασιτέχνης φωτογράφος, αλλά βλέποντας κάποιος τις φωτογραφίες του σίγουρα θα διαφωνήσει μαζί του, καθώς πρόκειται κυριολεκτικά για έργα τέχνης.

Η Νορβηγία με τα θαυμάσια τοπία της και την πλούσια κουλτούρα της, αποτελεί για εκείνον το τέλειο φωτογραφικό φόντο για να εκφράσει τον καλλιτεχνικό του εαυτό. Οι ατελείωτες λίμνες, τα παγωμένα βουνά και τα σκοτεινά δάση εκπέμπουν μια μαγεία, μια ατμόσφαιρα, ικανή να σαγηνεύσει το μάτι του καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες που απαθανατίζει σε αυτή τη χώρα είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Μέσα από τον φακό του, αναδεικνύεται η ομορφιά της Νορβηγίας. Κάθε φωτογραφία παίρνει ζωή κι  αναδεικνύει τον ταλαντούχο καλλιτέχνη που κρύβεται πίσω από τον φωτογραφικό φακό.

Έμπνευση

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ομορφιά της φύσης που τον εμπνέει. Είναι και η κουλτούρα και η ζωή των ανθρώπων που τον περιβάλλουν. Η δυνατότητά του να ανακαλύψει δραστηριότητες όλο το χρόνο, ακόμα και κατά τη διάρκεια του βαρύ και παγωμένου χειμώνα, οι  περιπατητικές διαδρομές στο βουνό και οι παγωμένες λίμνες, τον έκαναν να δει τη Νορβηγία με ένα μοναδικό τρόπο και να νιώσει τον παλμό της χώρας αυτής μέσα από την πλούσια φύση της. Του αρέσει να φωτογραφίζει ανθρώπους, να απαθανατίζει μικρές καθημερινές στιγμές, τα τοπία στις εξορμήσεις του…

Η μουσική αποτελεί για εκείνον «συνοδοιπόρο» του στο ταξίδι της φωτογραφίας, ενώ, όπως λέει, η  έμπνευση έρχεται συνήθως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. «Μπορεί να είσαι στο ίδιο μέρος διαφορετικές μέρες και να έχεις μια τελείως διαφορετική εικόνα μπροστά σου».

Το Βόρειο Σέλας

«Έχεις φωτογραφίσει το Βόρειο Σέλας;» τον ρωτάω (μια ερώτηση που προκύπτει από το απωθημένο μου ως φανατική λάτρης των ταξιδιών, με μία δόση ζήλιας ομολογουμένως).

«Ναι το έχω φωτογραφίσει, αλλά στο Όσλο. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο στον βορρά. Η πραγματική ομορφιά του Βόρειου Σέλας δεν είναι τόσο εύκολο να αιχμαλωτιστεί στο φακό μιας κάμερας. Χρειάζεται καθαρό ουρανό κι απόλυτο σκοτάδι για να δει κανείς το Βόρειο Σέλας στον ουρανό. Και αυτή η ευκαιρία δίνεται μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων, και συγκεκριμένα από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τέλος Μαρτίου» μου απαντά.

Ο Πέτρος είχε την τύχη να βρεθεί στη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος για να απαθανατίσει τη μαγεία του Βόρειου Σέλας στο φωτογραφικό του φακό. Μια από τις φωτογραφίες του μας δίνει μια εντυπωσιακή εικόνα από αυτό το θαυμάσιο φαινόμενο που απεικονίζει το χορό των χρωμάτων στον ουρανό και που δίνει μια ανεπανάληπτη αίσθηση σε όποιον το αντικρύζει.

Μπορεί ένας Τρικαλινός να συνηθίσει το κρύο της Νορβηγίας;

Φέτος ο χειμώνας της Νορβηγίας ήταν από τους πιο κρύους των τελευταίων δεκαετιών με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμη και -30 βαθμούς Κελσίου. «Μπορεί ένας Τρικαλινός να συνηθίσει το κρύο της Νορβηγίας;» τον ρωτάω.

“Οι Νορβηγοί λένε πως δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο κακά ρούχα,” μου απαντά γελώντας. “Στην πραγματικότητα, συνηθίζεσαι πολύ γρήγορα το κρύο εδώ. Και όταν έχεις την κατάλληλη ένδυση, μπορείς να απολαμβάνεις τη ζωή έξω, ακόμα και τον χειμώνα” προσθέτει.

Ο ίδιος θα συνιστούσε σε κάποιον που θέλει να φύγει από την Ελλάδα, να έρθει στη Νορβηγία, με την προϋπόθεση ότι του αρέσει η περιπέτεια, η φύση και τα χειμερινά σπορ.

«Σου λείπει η Ελλάδα; Θα ήθελες να επιστρέψεις κάποια στιγμή;» τον ρωτάω.

«Πάντα υπάρχει κάτι που σου λείπει. θα ήθελα να γυρίσω κάποια στιγμή, ναι, αλλά δεν είναι στα άμεσα πλάνα μου» μου εξηγεί.

Που θα βρούμε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες

Ο Πέτρος μπορεί να μένει στην Νορβηγία αλλά λατρεύει τα ταξίδια και μέσα από το φωτογραφικό του φακό μας ταξιδεύει κι εμάς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Παρόλο που η αφοσίωσή του στο επάγγελμά του ελαιοχρωματιστή παραμένει αδιαμφησβήτητη, η αγάπη του για τη φωτογραφία και την ανακάλυψη νέων τόπων και προσώπων αποτελεί το κίνητρο που τον οδηγεί σε απέραντους ορίζοντες.

Καθώς συνεχίζει το ταξίδι του στον παγωμένο Βορρά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι φωτογραφίες του θα συνεχίσουν να μαγεύουν και να εμπνέουν τους θεατές του σε όλο τον κόσμο.

Ο Πέτρος Γούλας

Τις φωτογραφίες του μπορεί να τις βρει κάποιος στο:

Instagram: petran_street portraits και petran_landscapes.

Εάν ενδιαφέρεται κάποιος μπορεί επίσης να αγοράσει έτοιμες εκτυπώσεις η ένα ψηφιακό αρχείο των φωτογραφιών του στο https://petranphotography.etsy.com. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει πρόσφατα και η λίστα θα ανανεώνεται συνεχώς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

   

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA