Περισσότεροι από 2.500 χορευτές και 10.000 επισκέπτες αναμένονται στο 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων στα Τρίκαλα

Χιλιάδες βλάχοι από όλη την Ελλάδα αναμένεται να κατακλύσουν τα Τρίκαλα το τριήμερο 21, 22 και 23 Ιουνίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί στην πόλη το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργανώνει στα Τρίκαλα το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τρικκαίων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων. 

Χιλιάδες χορευτές κι επισκέπτες

Το Αντάμωμα Βλάχων, που δεν έχει σταθερό γεωγραφικό χώρο πραγματοποίησης αφού κάθε χρόνο επιλέγεται άλλη περιοχή, αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη και φέτος χιλιάδες Βλάχους κι όχι μόνο. Μάλιστα οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των διοργανωτών από την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Σε δηλώσεις  του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών  Συλλόγων   Βλάχων και  πρόεδρος της  Παγκόσμιας  Βλαχικής   Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης  Μαγειρίας    αναφέρθηκε στη μεγάλη  συμμετοχή  των συλλόγων και του κόσμου που θα παραβρεθεί το τριήμερο 21, 22,23  Ιουνίου  στα  Τρίκαλα όπου όπως μας τόνισε χαρακτηριστικά «αναμένεται να πάρουν μέρος  περίπου 2500 χορευτές και να  επισκεφθούν  την πόλη των Τρικάλων  πάνω από  10.000 συμπατριώτες».

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν το 35ο αντάμωμα βλάχων αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα Τρίκαλα το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα σύλλογοι έχουν ήδη αρχίσει τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία.

Προεργασίες

Tο 35ο Αντάμωμα Βλάχων πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με τον Δήμο Τρικκαίων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε συνεργασία προκειμένου να είναι όλα έτοιμα και η πόλη να μπορεί να φιλοξενήσει με τις καλύτερες των προδιαγραφών τη μεγάλη αυτήν εκδήλωση. Το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει συναντήσεις των μελών του ΔΣ της ΠΟΠΣ ΒΛΑΧΩΝ τόσο με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

Προσπάθειες

«Η οργανωτική επιτροπή της πανελλήνιας ομοσπονδίας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε η ετήσια εκδήλωση να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία προκειμένου να καταφέρουν να την παρακολουθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι χιλιάδες επισκέπτες που θα καταφθάσουν σχεδόν από τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας» αναφέρει ο κ. Μαγειρίας.

Πρόγραμμα

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, το πρόγραμμα του τριημέρου με τις κύριες και παράλληλες εκδηλώσεις θα δημιουργηθεί και φέτος με τέτοιο τρόπο, ώστε το αντάμωμα να λειτουργεί παραγωγικά και δημιουργικά, καθώς καθίσταται αντιληπτό ότι οι παραδόσεις δεν είναι κάτι στατικό. Στόχος είναι το αντάμωμα και το 2019 να είναι ζωντανό και λειτουργικό και να μεταφέρει στον κόσμο άγνωστες πτυχές της ιστορίας, της κουλτούρας και της βλάχικης κληρονομιάς.

35 χρόνια

Το Αντάμωμα Βλάχων πραγματοποιείται 35 ολόκληρα χρόνια. Το 1ο Αντάμωμα Βλάχων είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 24 Ιουνίου 1984 στο Σέλι. Από το 1984 ανελλιπώς οι βλάχοι ανταμώνουν μία φορά το χρόνο και το αντάμωμα έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη γιορτή της παράδοσης. Κατά τη διάρκειά του αναβιώνουν έθιμα του βλάχικου πληθυσμού από τους  χορευτές και τους πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ το αποκορύφωμά του είναι ο μεγάλος χορός «κόρλου μάρι» όπου όλοι οι συμμετέχοντες ενώνονται σε ένα μεγάλο χορό.

Δημοσιευμένο στην ΕΡΕΥΝΑ