Πένες Ριγκάτι – Penne Rigate με σπανάκι και μανιτάρια

Σκεπασμένα με κόκκινη μπεσαμέλ…

Υλικά
Για ένα μέτριο πυρέξ
300 γρ. πένες
300 γρ. μανιτάρια χοντροκομμένα
300 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 ντομάτα σε κύβους
μπόλικο αλατοπίπερο

Υλικά για την μπεσαμέλ
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ.γ. ντοματοπελτέ
2 ποτήρια του νερού γάλα
2 κρόκους αυγού
300 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
μοσχοκάρυδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι.
Το κόβουμε σε πάχος 3 εκ περίπου.
Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι χοντροκομμένο να σοταριστεί.
Προσθέτουμε χοντροκομμένα τα μανιτάρια.
Όταν μαραθούν και τα μανιτάρια ρίχνουμε το σπανάκι την ντομάτα σε κύβους και αλατοπίπερο.
Όταν φύγουν όλα τα υγρά από το σοτάρισμα προσθέτουμε και τις πένες που από πριν τις βράσαμε σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού σε αλατισμένο νερό.
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.
Στο ένα από τα δυο ποτήρια γάλα λιώνουμε καλά τον ντοματοπελτέ.
Ρίχνουμε στην κατσαρολίστα όλο το γάλα το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα μας.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να πέσει λιγάκι η θερμοκρασία για να προσθέσουμε τους κρόκους των αυγών και την μισή ποσότητα από τα τυριά.
Παίρνουμε από την μπεσαμελ μια μεγάλη κουτάλα μπεσαμέλ και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα που έχουμε βάλει τις πένες με το σπανάκι τα μανιτάρια και την μισή ποσότητα τυριών και ανακατεύουμε να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
Στρώνουμε το μείγμα με τις πένες σε ένα λαδωμένο πυρέξ.
Τις σκεπάζουμε με την κόκκινη μπεσαμέλ και από πάνω ρίχνουμε τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς με 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ μας.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/ και στην σελίδα https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).