Πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΜΩΝΙΑ …

Υλικά

500 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

1/2 κιλό ζάχαρη

8 αυγά

1 ποτήρι γάλα

2 κουτ. του γλυκού αμμωνία

1 κουτ. κοφτό σόδα

2 κιλά αλεύρι γ.ο.χ.

1 φακελάκι μπεικιν

κρόκο αυγού για το άλειμμα

Εκτέλεση

Χτυπήστε την ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ να αφρατεψει. Προσθέστε τους κρόκους και χτυπήστε τα ασπράδια χωριστά μαρέγκα. Ρίξτε την αμμωνία μέσα στο γάλα και ανακατέψτε τη να διαλυθεί τελείως. Ρίξτε στο μείγμα του βουτύρου τα υπόλοιπα υλικά και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Ζυμώστε ώσπου να πετύχετε μια ζύμη λεία και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια.  Αλείψτε με το κροκαδι, ψήστε σε προθερμασμενο φούρνο για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το σχήμα το βγάζω με την παραδοσιακή παλιά μηχανή που είχαν οι γιαγιάδες μας.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ειρήνη Σταματέλλη.