Πασχαλινά Γιαννιώτικα κουλούρια

Πασχαλινά Γιαννιώτικα κουλούρια, από τα χέρια μιας βλάχας. Ζώντας τόσα χρόνια στα Γιάννενα η εικόνα που αντίκριζα κάθε χρόνο το Πάσχα ήταν οι νοικοκυρές να πηγαίνουν με τις λεκάνες στους φούρνους να ψήσουν τα κουλούρια τους.  Έτσι έμαθα και εγώ να τα φτιάχνω…

Υλικά :

10 αυγά

250 γρ. φυτίνη

μισό ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκάλι

1 φακελάκι αμμωνία

440 γρ. ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τα αυγά για 10 λεπτά. Ρίχνουμε την ζάχαρη και την χτυπάμε μαζί με τα αυγά για 30 λεπτά.  Λιώνουμε την αμμωνία στο πορτοκάλι και την ρίχνουμε στο μείγμα.  Ρίχνουμε την φυτίνη λιωμένη (όχι ζεστή).  Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι.  Αφήνουμε την ζύμη για μία ώρα να ξεκουραστεί και πλάθουμε τα κουλουράκια έχοντας βάλει στα χέρια μας φυτίνη.  Τα ψήνουμε σε λαδόκολλα για 7 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Συμβουλευτείται τις φωτογραφίες μου.

Τα διατηρούμε σφραγισμένα να μην παίρνουν αέρα για να μην στεγνώσουν.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Κωνσταντίνα Μαργαρίτη.