Παρουσίαση του βιβλίου του ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ’’ «ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ: Από τη βίωση στην αναβίωση»

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνουμε ,ότι εκδόθηκε το βιβλίο των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ: Από τη βίωση στην αναβίωση»,που διοργάνωσε ο ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ’’.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Θα μιλήσουν δύο εξαιρετικοί επιστήμονες:

 α. Θεόδωρος Νημάς: Φιλόλογος -διδάκτωρ Ιστορίας Εκπαιδεύσεως,με σπουδαίο συγγραφικό έργο -πρόεδρος του ΦΙΛΟΣ.

 β. Δημήτριος Ράπτης: Διδάκτωρ Λαογραφίας-Λέκτωρας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου, επιμηλήθηκε την σύνταξη του βιβλίου.

 γ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Δημήτριος Παδιός.

Ο Λαογραφικός- Χορευτικός Όμιλος «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» Τρικάλων, στην πολύχρονη πορεία του, όπως είναι γνωστό, δραστηριοποιείται με τον παραδοσιακό χορό, ο οποίος είναι ένα από τα πιο ζωντανά και δυναμικά στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η παράδοσή μας είναι πηγή γνώσεων, αρχών και αξιών, από το παρελθόν, για μία σωστή πορεία στο μέλλον. Συγχρόνως, το δημοτικό τραγούδι είναι η ποιητική και μουσική έκφραση του λαού, που με το στίχο, το τραγούδι και το χορό, θυμίζει αξίες, ικανοποιεί συναισθήματα, υμνεί τη φύση και αφηγείται ανθρώπινες καταστάσεις, γεγονότα και γενικά φωτίζει όλες τις πτυχές της ζωής του. Πιστεύουμε ότι ένας Πολιτιστικός Φορέας καλά οργανωμένος μπορεί να δώσει πίστη στις αξίες και τις παραδόσεις, αρκεί να λειτουργεί με ευθύνη, με γνώσεις του αντικειμένου, χωρίς παραποιήσεις και θεατρινισμούς.

Πριν από εβδομήντα (70) περίπου χρόνια, τότε ο χορός, το τραγούδι, τα ήθη και έθιμα ήταν βίωμα και όχι διδασκαλία και αναβίωση. Τότε «δάσκαλος» για όλα αυτά ήταν η ίδια η κοινότητα, με τις συλλογικές της εκδηλώσεις, τα πανηγύρια, τα οικογενειακά γλέντια, το γάμο, το χορό στη πλατεία του χωριού, στον αυλόγυρο της Εκκλησίας, το σεργιάνι του Πάσχα. Τα στοιχεία αυτά εμείς οι μεγαλύτεροι τα βιώσαμε και αποκτήσαμε σημαντική εμπειρία, δεδομένου, ότι τα ζήσαμε στο χωριά μας. Αποτέλεσαν κομμάτι της ζωής μας και δεν θέλουμε να χαθούν, αλλά να τα αφήσουμε στις νεότερες γενιές ως πνευματική παρακαταθήκη. Στόχος μας είναι να μεταδώσουμε στα παιδιά την ουσία των δημοτικών χορών, να γνωρίσουν αξίες που η σύγχρονη ζωή αποβάλλει, να αγαπήσουν την εθνική ποικιλία των Ελληνικών χορών, να σέβονται την παραδοσιακή ενδυμασία και να εκτιμούν τα στοιχεία της παραδοσιακής μας ζωής.

Σήμερα η γνωριμία με τον παραδοσιακό χορό δεν γίνεται βιωματικά, αλλά με την διαδικασία της αναβίωσης της παράδοσης. Για το λόγο αυτό διοργανώσαμε στις 18 Μαρτίου 2016 την Ημερίδα με θέμα: «Δημοτικοί Χοροί: Από την βίωση στην αναβίωση», προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και οι προβληματισμοί μαζί με διάφορες απόψεις από τη μεγάλη διαδρομή του παραδοσιακού χορού και τραγουδιού από το φυσικό τους χώρο στη σκηνή, καθώς επίσης και για την παραδοσιακή ενδυμασία.

Μίλησαν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων με εξαιρετικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις ήτοι: Ευάγγελος Αυδίκος καθηγητής λαογραφίας πανεπιστημίου Θεσσαλίας , Μαρίνα Βρέλλη Επίκουρος Καθηγήτρια λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτριος Ράπτης Λέκτωρας λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαος Βαβρίτσας Λέκτωρας ΤΕΦΦΑ Θεσσαλονίκης και Πόπη Πανοπούλου Λέκτωρας ΤΕΦΦΑ Σερρών.

Γιάννης Σούλιος

Πρόεδρος του Ασκληπιού