Σε εφιάλτη εξελίχτηκε τον προχθεσινό βράδυ για τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Σκιάθου Λευτέρη Βιολέττα, όταν δέχτηκε μήνυμα στο κινητό του, δήθεν από το παιδί του που εμφανιζόταν να δηλώνει ότι είχε τρακάρει με το αμάξι ενός φίλου του και χρειαζόταν χρήματα για να υποβληθεί σε επέμβαση.
Μέχρι ο κ. Βιολέτας να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για απάτη και πως το παραπλανητικό μήνυμα που δέχτηκε στο κινητό του, είχε σκοπό την οικονομική του αφαίμαξη τον «έλουσε κρύος ιδρώτας», ενώ χρειάστηκε να επιστρατεύσει την τεχνολογία, προκειμένου πριν στείλει «πακέτο» τους δράστες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, να βεβαιωθεί ότι τα παιδιά του είναι καλά.
Ο κ. Βιολέττας έκανε την επιλογή να κοινοποιήσει την απόπειρα εξαπάτησης σε βάρος του, προκειμένου να μην βιώσουν τον ίδιο εφιάλτη και άλλοι γονείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως κάτω από την ανάρτησή του αρκετοί χρήστες εμφανίστηκαν γνώστες και αυτής της μεθόδου κομπίνας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος οι απατεώνες προσπαθούσαν να «αλιεύουν» θύματα με φόντο «μαϊμού» τροχαία» μόνο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και σε αρκετές περιπτώσεις οι αρχές έφτασαν στα ίχνη τους κι ακολούθησαν συλλήψεις.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχουν περάσει σε άλλο level και αντί για τηλεφωνικές κλήσεις πλέον προσπαθούν να στήσουν ανάλογες κομπίνες μέσω μηνυμάτων WhatsApp!.
Ο κ. Βιολέττας, του οποίου τα παιδιά είναι μία χαρά και ουδέποτε ενεπλάκησαν σε τροχαίο, στην ανάρτησή του περιγράφοντας την περιπέτεια που βίωσε μέχρι να ξεδιαλύνει με την πραγματικότητα, επισημαίνει τα εξής: «Χαράματα κατά τις 4:30 έρχεται μήνυμα στο κινητό μου “μπαμπά γράψε μου στο WhatsApp τώρα! Νέος αριθμός +30693*******”.
Ξυπνάω, διαβάζω και σκέφτομαι “απάτη είναι”. Έλα που άμα είσαι γονιός σε τρώει όμως, ειδικά όταν είσαι και μακριά από τα παιδιά.
Στέλνω μήνυμα στα παιδιά μου, απάντηση καμία. Να πάρω τηλέφωνο, θα τα ανησυχήσω. Λέω μάλλον κοιμούνται. Γυρίζω πλευρό. Με έτρωγε. Κι αν όμως; Μια στο τόσο…
Απαντάω στο WhatsApp στο υποτιθέμενο “έλα παιδί μου, τι έγινε ;” (χωρίς όνομα). Παίρνω απάντηση, “μπαμπά το κινητό μου έσπασε από τρακάρισμα και χρησιμοποιώ ένα παλιό, αλλά το μικρόφωνο και ο ήχος δεν λειτουργούν καλά. Δεν μπορώ να μιλήσω. Είμαστε έξω με παρέα και τρακάραμε με το αμάξι ενός φίλου.”
Δεν πανικοβάλλομαι, διότι θυμάμαι ότι τα παιδιά έχουν βάλει εφαρμογή στο κινητό μου και στα δικά τους να με βλέπουν και να τα βλέπω παντού. Κοιτάζω την εφαρμογή και βλέπω ότι είναι στο σπίτι.
Η συνέχεια ήταν το πρωί, όπου εξακολούθησα να κάνω τον χαζό…και μου ζήτησαν χρήματα για επείγον χειρουργείο και μετά τoυς έστειλα πακέτο βέβαια στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Αυτά προς ενημέρωση, και δεν έχω κοιμηθεί. Γενικά προσοχή πάντως, ξέρω περιπτώσεις ειδικά ηλικιωμένων που έχουν πέσει θύματα».
ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ, ΠΗΓΗ: taxydromos.gr