Παραμένει επικεφαλής ο Χρήστος Λάππας-Ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων δεν παραιτήθηκε μετά από προτροπή των μελών της ομάδας του

«Μου ζήτησαν από την ομάδα μου να παραμείνω επικεφαλής του συνδυασμού. Συνεχίζουμε έτσι. Εγώ σίγουρα όμως δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Θα είμαι στη διάθεση και θα σταθώ στο πλευρό του νέου υποψηφίου που θα αναδειχθεί και θα τον βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις» αυτά είπε χθες στα μέλη της ομάδας του ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Φρούριο κι έκλεισε έτσι το ζήτημα της διαδοχής του.Εδώ και μήνες είχε ξεκινήσει η διεργασία για τη διαδοχή. Ο ίδιος είχε εκφράσει έναν προβληματισμό σχετικά με το εάν έπρεπε να παραμείνει ή όχι επικεφαλής του Συνδυασμού «Τρίκαλα Συμπολιτεία». Μάλιστα είχαν υπάρξει και ενδιαφερόμενοι οι οποίοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για να ηγηθούν της ομάδας.

Όλα αυτά έλαβαν τέλος χθες κατά τη συνεδρίαση της ομάδας όπου διαφάνηκε εξ αρχής η απροθυμία των μελών της να βγουν μπροστά στη διαδοχή. Άλλωστε είχαν προηγηθεί ζυμώσεις και η προτροπή όλων προς τον κ. Λάππα ήταν να παραμείνει επικεφαλής μέχρι τις επόμενες εκλογές οπότε και θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου υποψηφίου. Ο ίδιος ο κ. Λάππας πάντως δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές αλλά θα θέσει εαυτόν στη διάθεση του νέου υποψηφίου που θα αναδειχθεί και θα τον βοηθήσει παντοιοτρόπως.

Έτσι, στον εμβληματικό χώρο του Φρουρίου έκλεισε το θέμα της ηγεσίας του Συνδυασμού Τρίκαλα Συμπολιτεία στον οποίο παραμένει επικεφαλής με τη στήριξη όλων ο Χρήστος Λάππας.

Στηριχθήκαμε στην αρχή της αξιοπρέπειας

Κατά τη συγκέντρωση ο κ. Λάππας προχώρησε σε μία αναδρομή της πορείας του συνδυασμού από το 2010 «που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια για να αναδειχθεί δημοτική αρχή με σημαντικούς ανθρώπους».

Όπως τόνισε, η προσπάθεια στηρίζονταν στην αρχή της αξιοπρέπειας. «Υποσχεθήκαμε ειλικρίνεια, καλή διαχείριση στα οικονομικά, αποκατάσταση εμπιστοσύνης στην πολιτική, στο Δήμο Τρικάλων και καθαρή σχέση ανάμεσα στην κοινωνία και στην οικονομία».  Κατά τον ίδιο, η ομάδα προσπάθησε να διατηρήσει τις υποσχέσεις της παρά τα προβλήματα και να στηρίξει τις κοινωνικές δομές και τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Ως δημοτική αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί έναν από τους πλέον χρεωμένους Δήμους της χώρας και πολέμησε για να μη χρεωκοπήσει.

Ο κ. Λάππας ευχαρίστησε τη δημοτική ομάδα και τους προέδρους των κοινοτήτων κι έκανε αναφορά στα έργα που έγιναν όντας στο τιμόνι του Δήμου.

Σύμφωνα με τον κ. Λάππα, οι εκλογές έγιναν σε ένα πολιτικό περιβάλλον που οδήγησαν την ομάδα σε απομόνωση. Ως παράταξη είχαμε υποστεί μία αντίδραση και μία αρνητική επιρροή σε σχέση με την προσπάθεια την οποία έκανε κυρίως το ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ να μας ταυτίσει με την Κυβέρνηση, με τον Βενιζέλο κ.λπ.

Πολιτικό bullying

«Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε αυτού του είδους το «καρακιτσαριό» της πολιτικής. Όπως και δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε μία διαδικασία αντιπολίτευσης όπου η αντιπολίτευση γίνεται αυτοσκοπός, όπου κυριαρχεί η μικροπολιτική κι αφήνει απ’ έξω τα ζητήματα πολιτικής αξιοπρέπειας. Εμείς ήρθαμε και νομίζω έτσι πρέπει να συνεχίσουμε να ενώσουμε την κοινωνία και τους πολίτες πάνω σε κάποιους στόχους. Ποιο είναι το όραμά μας για το Δήμο; Είναι σίγουρο ότι υπέστημεν από την πλευρά της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι πολιτικό bullying με την έννοια ότι πολλά είπαν για το παλαιό σύστημα (εμείς είμασταν το… παλιό), για την ξεχασμένη περιφέρεια, για την υποσχεσιολογία η οποία επικράτησε, για την ικανότητά τους να αναδείξουν ένα τακτικισμό κ.α.» υπογράμμισε και πρόσθεσε «Πρέπει όμως να εγκαταλείψουμε αυτήν την τακτική της πολιτικής αξιοπρέπειας ασκώντας πολιτική αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση; Εγώ δεν πιστεύω σε αυτό το πράγμα, γιατί η πολιτική κουλτούρα μου έχει κάποιες παραδοχές, κάποιες συνιστώσες»

Αξιοπιστία

«Τελικά ο κόσμος τί κάνει; Ψηφίζει ή καταψηφίζει; Το πολιτικό πεδίο έχει αποκτήσει μια πολιτική σταθερότητα ή εξακολουθεί να είναι ρευστό κι απροσδιόριστο; Ποιο θα είναι το πολιτικό περιβάλλον και τι θα είναι τα κόμματα το 2019; Θα έχουν προηγηθεί και πόσο καιρό οι εθνικές εκλογές; Θα γίνει με την απλή αναλογική ή με το υπάρχον εκλογικό σύστημα; Υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίες ακόμη δεν έχουν βάλει την εκλογική διαδικασία σε κάποιες σταθερές παραμέτρους» αναρωτήθηκε ο κ. Λάππας. «Νομίζω ότι όλα θα παιχθούν τελικά στο επίπεδο των εντυπώσεων της τελευταίας στιγμής. Δυστυχώς η κοινωνία μας θα τεθεί για άλλη μία φορά να διαμορφώσει την πολιτική της προτίμηση τον τελευταίο καιρό. Κι εκεί θα χρειαστεί να υπάρξει μία δύναμη επικοινωνίας, κάποιες αρχές και κάποιες θέσεις, θα χρειαστεί να διατυπώσουμε και να αναδείξουμε από τώρα ακόμη το όραμά μας για το Δήμο και την κανονικότητα και θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της αξιοπιστίας. Μπορεί ο κόσμος να μη μας έδωσε την πλειοψηφία αλλά πιστεύω ότι είναι πολλοί περισσότεροι από αυτούς που μας ψήφισαν που μας θεωρούν αξιόπιστους κι αυτό πρέπει να το κρατήσουμε, να το προβάλλουμε και να το διατηρήσουμε. Εάν τα καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτή την αξιοπιστία μπορεί εκεί πάνω να ανθίσουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Είναι σίγουρο ότι μαζί θα προχωρήσουμε και μπορούμε ως παράταξη που έχουμε ένα ηθικό κεφάλαιο να διεκδικήσουν με αξιώσεις την δημοτική αρχή».

Τοποθετήσεις

Κατά τη χθεσινή συγκέντρωση της ομάδας Λάππα δεν υπήρξαν… πρόθυμοι ομιλητές. Οι μόνοι που πήραν το λόγο ήταν ο Κώστας Κρεμμύδας και η Βάσω Κάκλα.

Όπως τόνισε ο κ. Κρεμμύδας ο Συνδυασμός έδωσε μία μάχη που ήταν αληθινός πόλεμος. «Στη θητεία μας νομίζω ότι κερδίσαμε το στοίχημα» επεσήμανε κι αφού προχώρησε σε μία σύντομη αυτοκριτική της πορείας της ομάδας υπογράμμισε ότι η «κουβέντα πρέπει να πάει παρακάτω». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η ανάδειξη του νέου υποψηφίου θα πρέπει να γίνει με εκλογή μέσα από μία ανοικτή διαδικασία με συμμετοχή της Τρικαλινής κοινωνίας. Με ανοικτή πρόσκληση».

Σύμφωνα με την κ. Κάκλα η σημερινή Δημοτική Αρχή στην οποία καταλόγισε «αμετροέπεια» συνέχισε το έργο της θητείας Λάππα, αλλά δεν αναγνώρισε το έργο των προγενέστερων. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο συνδυασμός Τρίκαλα Συμπολιτεία  στέρησε από τον κόσμο μία τακτική αντιπολίτευσης. Άσκησε αυστηρή αυτοκριτική ως προς αυτά που δεν έγιναν (δεν στηρίχθηκε η περιφέρεια και δεν αναδείχθηκαν θέματα της πόλης) κι εξέφρασε έναν προβληματισμό για το πως πρέπει να πορευτεί η ομάδα. Εάν δηλαδή θα διαλυθεί ή θα γίνει πιο δυναμική. Εκείνο που τόνισε είναι ότι εφεξής πρέπει να υπάρξει μία «δυναμική αντιπολίτευση».

«Να μην παραιτηθείς από επικεφαλής. Να μείνεις μέχρι τέλους. Σε εξέλεξε ο κόσμος και πρέπει να μείνεις» προέτρεψε τον κ. Λάππα.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ