TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Παραδοσιακός μουσακάς

Ιούλ 31, 2023
in Μαγειρική
Παραδοσιακός μουσακάς
Share on FacebookShare on Twitter

Παραδοσιακός μουσακάς…

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ!!!

Αναλογα το ταψι που θα χρησιμοποιησουμε, τηγανιζουμε μελιτζανες και πατατες σε φετες κι αν θελουμε βαζουμε και μερικα κολοκυθακια σε φετες! Για πιο γρηγορα, τα κοβουμε ολα σε μακροστενη φετα κι οχι στρογγυλη. Κανουμε ελαφρυ τηγανισμα και ριχνουμε μια πρεζα αλατι σε καθε τηγανιά. Αφηνουμε να στραγγιξουν σε ξεχωριστα σουρωτηρια.

Ετοιμαζουμε τον κιμα: Σωταρουμε ενα μεγαλο κρεμμυδι ψιλοκομμενο, σε λιγο ελαιολαδο. Προσθετουμε και σωταρουμε 1 κιλο κιμα ανακατευοντας καλα να μην εχει μεγαλα κομματια, να γινει σαν ψιχουλα. Οταν απορροφησει τα υγρα του, σβηνουμε με μισο νεροποτηρο κρασι, λευκο ή κοκκινο, ο,τι εχουμε. Οταν εξατμιστει το αλκοολ ριχνουμε 2-3 ποτηρια ζεστο νερο, αλατοπιπερο και κανελα. Αφηνουμε να βρασει και να δεσει ωστε να μεινει με λιγα υγρα.

Σε αλλη κατσαρολα ετοιμαζουμε την μπεσαμελ (και αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους να ζεσταθει….χαμηλωνουμε τη θερμοκρασια οταν ετοιμασουμε το ταψι) και οταν ειναι ολα ετοιμα, τοτε μονο στηνουμε το μουσακα. Για ενα μετριο ταψι (Αυτες οι αναλογιες δινουν λεπτη στρωση μπεσαμελ. Αν θελουμε πιο παχια στρωση, κανουμε μιαμιση δοση-συνταγη του Ακη Πετρετζικη): 1 λιτρο γαλα φρεσκο, 100 γρ. βουτυρο τυπου φυτινη ή ελαιολαδο (ειναι ωραιοτατη κι ετσι), 100 γρ. αλευρι για ολες τις χρησεις, 2 κροκους αυγου, λιγο αλατοπιπερο, λιγο μοσχοκαρυδο και 1-2 χουφτες κεφαλοτυρι.

Εκτελεση: Κανουμε “ρου” (roux) με το βουτυρο ή το ελαιολαδο και το αλευρι, ανακατευοντας με αυγοδαρτη. Οταν φυγει η μυρωδια του βουτυρου/ελαιολαδου και αρχισει να μυριζει ομορφα το καβουρδισμενο αλευρι, ριχνουμε λιγο-λιγο το γαλα ανακατευοντας παντα ζωηρα. Αφου το ριξουμε ολο, αλατοπιπερωνουμε, ριχνουμε και το μοσχοκαρυδο με το τυρακι και συνεχιζουμε το ανακατεμα μεχρι να δεσει καλα η σαλτσα και να κανει μεγαλες φουσκαλες που σκανε οπως οταν κανουμε κρεμα ανθος αραβοσιτου. Αποσυρουμε το σκευος απο τη φωτια, προσθετουμε τους κροκους και ανακατευουμε γρηγορα για να μην ψηθουν! Δοκιμαζουμε και διορθωνουμε τη γευση στα μπαχαρικα και ειναι ετοιμη η μπεσαμελ μας!

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ Ριχνουμε στον πατο του ταψιου μια καλη στρωση φρυγανια τριμμενη, λιγο τυρι τριμμενο και βαζουμε πρωτα τις πατατες καλυπτοντας ολα τα κενα. Μπορουμε να κανουμε 2 στρωσεις πατατας μαζι, αν ειναι λεπτοκομμενες. Πασπαλιζουμε με τυρι και φρυγανια, κανουμε στρωση με τις ολες τις μελιτζανες, (και προαιρετικα κολοκυθακια), ξανα τυρι και φρυγανια, βαζουμε τον κιμα, τον στρωνουμε καλα και απο πανω απλωνουμε κατευθειαν την μπεσαμελ. Ψηνουμε στον αερα, στους 200 βαθμους στη μεσαια σχαρα, μεχρι να ροδισει ομοιομορφα η κρεμα….θα χρειαστουμε πανω απο μιση ωρα σιγουρα. Εξαρταται παντα απο τον εκαστοτε φουρνο.

Καλη επιτυχια!!!

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Maria Chatzisimou.

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Πανεύκολα κουλούρια χωρίς ζύμωμα
Μαγειρική

Πανεύκολα κουλούρια χωρίς ζύμωμα

Απρ 28, 2025
Χορτόπιτα κουλούρια (βλάχικη)
Μαγειρική

Χορτόπιτα κουλούρια (βλάχικη)

Απρ 27, 2025
Κουλούρια με ταχίνι by mairh σαν Θεσσαλονίκης
Μαγειρική

Κουλούρια με ταχίνι by mairh σαν Θεσσαλονίκης

Απρ 26, 2025
Μυζηθρόπιτες
Μαγειρική

Μυζηθρόπιτες

Απρ 25, 2025
Αλμυρά μπισκοτάκια
Μαγειρική

Αλμυρά μπισκοτάκια

Απρ 24, 2025
Μηλόπιτα στο τηγάνι
Μαγειρική

Μηλόπιτα στο τηγάνι

Απρ 24, 2025
Next Post
Σήμερα, 11 Ιουλίου Γιορτάζουν

Σήμερα, 31 Ιουλίου Γιορτάζουν

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου

Φωλίτσες με πορτοκαλένια κρέμα

Φωλίτσες με πορτοκαλένια κρέμα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd