TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Παντζάρι: Ο τιτάνας της υγιεινής διατροφής

Μαΐ 5, 2015
in Διατροφή
Παντζάρι: Ο τιτάνας της υγιεινής διατροφής
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν το παντζάρι ως θεραπεία για πυρετούς και δυσκοιλιότητα. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, υποστήριξε τη χρήση των φύλλων των τεύτλων για τη θεραπεία πληγών. Τον Μεσαίωνα το παντζάρι χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με την πέψη και το αίμα. Σήμερα έρευνες έρχονται να πιστοποιήσουν την ευεργετική επίδρασή του στην υγεία μας ανακηρύσσοντάς το τιτάνα της υγιεινής διατροφής.

Μια ιστορία υγείας

Τα παντζάρια για πολύ καιρό χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς σκοπούς, κυρίως για διαταραχές του ήπατος. Η χρωστική ουσία βητακυανίνη που δίνει ένα πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα, καθώς πιστεύεται ότι καταστέλλει την ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκίνου.

Διατροφική αξία

Οι ρίζες τεύτλων είναι πλούσιες σε φολικό οξύ και μαγγάνιο. Τα πράσινα φύλλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α (127% RDA), βιταμίνη C (50% RDA), βιταμίνη Κ (500% RDA), καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο, θείο, διοξείδιο του πυριτίου και χολίνη.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ασκώντας ευνοϊκή επίδραση στη λειτουργία του εντέρου και βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι πίνουν τον χυμό για να θεραπεύσουν την αναιμία, το ήπαρ, το δέρμα, τα νεφρά, τη λεμφική κυκλοφορία, την κούραση, τα μάτια, το συκώτι, τα προβλήματα του δέρματος, την αποτοξίνωση και τον καρκίνο. Ο χυμός παράλληλα μπορεί να σκοτώσει τους μύκητες, καθώς παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα οφέλη της σούπερ τροφής

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών όπως το παντζάρι μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και τηςθνησιμότητας, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις και προάγει μια υγιήεπιδερμίδα και μαλλιά, αυξημένη ενέργεια και συνολικά χαμηλότερο βάρος.

Καρδιά και πίεση αίματος

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης του χυμού παντζαριών σε υγιείς εθελοντές και διαπίστωσε ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η μείωση αυτή ήταν πιθανό να οφείλεται σε υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων που περιέχονται στο χυμό τεύτλων και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση.

Άνοια

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wake Forest έχουν βρει ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και την επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με τον Daniel Kim-Shapiro, διευθυντή του Wake Forest’s Translational Science Center, η ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου με την πάροδο των χρόνων μειώνεται και οδηγεί στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας και σε πιθανή άνοια. Η κατανάλωση χυμού παντζαριών ως μέρος μιας δίαιτας νιτρικών ιόντων βελτιώνει τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση.

Διαβήτης

Τα παντζάρια περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και προλαμβάνει το στρες που προκαλείται σε ασθενείς με διαβήτη.

Πέψη και κανονικότητα

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, τα παντζάρια προλαμβάνουν τηδυσκοιλιότητα και την προώθηση της κανονικότητας για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Φλεγμονή

Η χολίνη είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό στο παντζάρι που βοηθά στον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Η χολίνη βοηθά επίσης στη διατήρηση της δομής των κυτταρικών μεμβρανών, στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, στην απορρόφηση του λίπους και στη μείωση χρόνιας φλεγμονής.

Άσκηση και αθλητική απόδοση

Έχει αποδειχθεί ότι τα παντζάρια βελτιώνουν την οξυγόνωση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυξημένη διαιτητική πρόσληψη νιτρικών ιόντων ενισχύει την αντοχή κατά τη διάρκεια ασκήσεων αντοχής.

πηγή : flowmagazine.gr

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του
Διατροφή

Γιατί να μην καταναλώνετε τον κουρκουμά με αυτόν τον τρόπο – Χάνετε τα οφέλη του

Απρ 23, 2025
Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε
Διατροφή

Τρέξιμο και διατροφή – 8 τρόφιμα και ροφήματα που πρέπει να αποφεύγουμε

Απρ 22, 2025
Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό
Διατροφή

Οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα αυγό

Απρ 21, 2025
3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;
Διατροφή

3 απρόσμενες τροφές που «καταστρέφουν» τον εγκέφαλο μετά τα 40 – Πώς να τον προστατεύσετε;

Απρ 20, 2025
Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ
Διατροφή

Πόσο παχαίνει η κάθε μπύρα: Θερμίδες ανά τύπο – Τι ισχύει αν δεν έχει αλκοόλ

Απρ 19, 2025
Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη
Διατροφή

Σάκχαρο: 8 τροφές που το μειώνουν φυσικά και αποτρέπουν τον διαβήτη

Απρ 18, 2025
Next Post
Απόψε το βράδυ ο ουρανός θα βρέξει… Υδροχοΐδες

Απόψε το βράδυ ο ουρανός θα βρέξει... Υδροχοΐδες

Γεμιστά

Γεμιστά

Νέα έρευνα λέει ότι λίγα κιλά παραπάνω τελικά κάνουν καλό

Νέα έρευνα λέει ότι λίγα κιλά παραπάνω τελικά κάνουν καλό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd