Πανθεσαλική συγκέντρωση των μουσικών στη Λάρισα

Πανθεσαλική συγκέντρωση διοργανώνουν οι θεσσαλοί μουσικοί στη Λάρισα. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

Καλούμε όλους τους συνάδελφους μουσικούς να παλέψουμε μαχητικά για τα δικαιώματά μας! ΤηνΤετάρτη 26 Αυγούστου, 7.30 μμ, στη πλατεία Λαμπρούλη (Στο Φρούριο της Λάρισας). Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία ως την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Την κινητοποίηση οργανώνουν:

 Πανθεσσαλική Ένωση Επαγγελματιών Μουσικών (Λάρισα)

 Πανθεσσαλικό Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών «Ο Απόλλων»(Βόλος)

 Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

 Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου καιΜουσικοί της Καρδίτσας

Γνωρίζουμε καλά όπως και όλοι οι εργαζόμενοι τους κινδύνους τουκορονοϊού. Μετά από την ακύρωση όλων των πανηγυριών, τη μηπραγματοποίηση ουσιαστικά συναυλιών και άλλων θερινώνεκδηλώσεων, η κυβέρνηση σχεδόν στη μισή επικράτεια έκλεινε αρχικάστις 12 το βράδυ τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έναμέτρο το οποίο χτες πήρε παράταση σε αρκετές περιοχές. Πρόκειταιγια άλλη μια κίνηση που πρακτικά παίρνει από τα χέρια τουπεινασμένου τη μπουκιά που του έδωσαν. Αυτή η δύσκολη κατάστασηέχει σαν τελευταίο τροχό εμάς τους εργαζόμενους μουσικούς. Όσεςεπιχειρήσεις προσέλαβαν συναδέλφους αυτό το διάστημα, ακυρώνουντη δουλειά ή ρίχνουν τα μεροκάματα στο μισό μετά τις αλλαγές στοωράριο. Δεν έχουμε τις αρμοδιότητες ενός επιστήμονα για ναπούμε αν το ένα ή το άλλο μέτρο είναι σωστό. Αυτό το κρίνουνοι αρμόδιοι οργανισμοί, οι υγειονομικές υπηρεσίες, ηεπιστημονική κοινότητα. Απαιτούμε όμως από την κυβέρνησηπου έχει ακέραια την ευθύνη να μας αναγνωρίσει ωςπληττόμενο κλάδο και να δώσει άμεσα λύση στα παρακάτωζητήματα που προκύπτουν για την επιβίωσή μας:

1. Να διασφαλιστεί η αξιοπρεπή διαβίωση όλων των συναδέλφων.Κανένας με κομμένο ρεύμα, νερό κλπ. Να δοθούν τα 534 ευρώ γιαόσους έχουν από 1/1/2019 ως σήμερα 5 ένσημα μουσικού. Εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβρη με 5 ένσημα για το 2019 και επιδότησηόλων των ανέργων. Ένταξη και των ελαστικά απασχολούμενωνσυναδέλφων σε Ξενοδοχεία ή άλλες επιχειρήσεις στην επιδότησητων 534 ευρώ.

2. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και ΦΠΑ στα Δελτία ΠαροχήςΥπηρεσιών.
3. Αποζημίωση όλων των εργαζομένων από το κράτος σεπερίπτωση ακύρωσης με κρατική εντολή προγραμματισμένωνεκδηλώσεων, συναυλιών, παραστάσεων.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων ζει στη φτώχειακαι την ανέχεια. Με τα ελλιπή κριτήρια που τέθηκαν για όλους τουςεργαζόμενους μέσα στην πανδημία, έμεινε μεγάλο κομμάτι και τουδικού μας κλάδου χωρίς επιδότηση, ταυτόχρονα άλλοι χάνουν ταελάχιστα μεροκάματα που με δυσκολία κατάφεραν να κλείσουν για τιςημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Αναρωτήθηκε κάποιος αρμόδιος πωςζούμε από τον Μάιο μέχρι σήμερα; Από τον Ιούνη και μετά αυτό πουκυριαρχεί είναι μονάχα η αβεβαιότητα.Η Κυβέρνηση γνωρίζει καλά την κατάσταση του κλάδου μας. Αδιαφορείγια την εξαθλίωση των εργαζόμενων που παράγουν τον Πολιτισμό στηΧώρα μας. Την ενδιαφέρει πως με αφορμή την πρωτόγνωρη κατάστασηπου ζούμε, θα υλοποιήσει σχεδιασμούς που υπάρχουν εδώ και χρόνιά.Προωθεί την λεγόμενη «ατομική ευθύνη» σε όλα τα επίπεδα τη ίδιαώρα που δεν αναλαμβάνει ούτε για μια στιγμή την δική της ευθύνη ναπαρθούν μέτρα στήριξης – προστασίας για όλους τους εργαζομένους,τα παιδιά τους όπως και για εμάς τους μουσικούς, για τουςμικρομεσαίους επαγγελματίες ή τους φορείς που εργαζόμαστε.

Έχουμε πληγεί πολύ νωρίτερα από την 1η Μαρτίου 2020, ηπανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις! Μόνος δρόμος που μας μένει η κλιμάκωση της διεκδίκησης! Τα σωματεία των εργαζομένων έχουν πείρα στηνοργάνωση κινητοποιήσεων αντιμετωπίζοντας συλλογικά κάθεδυσκολία.Τηρούμε τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, δεν θασκύψουμε όμως το κεφάλι όταν μας ισοπεδώνουν. Ησυγκέντρωση και η πορεία μας θα πραγματοποιηθεί κανονικάμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της υγείας από τονκορονοϊο, δηλαδή με χρήση μάσκας, κρατώντας τις αποστάσειςκαι χρησιμοποιώντας αντισηπτικό όπου χρειάζεται.Στην παν-Θεσσαλική μας κινητοποίηση θα διαδηλώσουμε μεμουσική και τραγούδι γιατί και αυτό είναι τέχνη.Θα είναι εκεί οι συνάδελφοι που εργάζονται σε κέντρα διασκέδασης, σε πανηγύρια, συναυλίες, σε ορχήστρεςκοινωνικών συνεστιάσεων, οι συνάδελφοι που εργάζονται ωςεκπαιδευτικοί, ως τραγουδιστές, όσοι συμμετέχουν σεπαραστάσεις και εκδηλώσεις, οι συνάδελφοι στον κλάδο τουΕπισιτισμού – Τουρισμού, κάθε εργαζόμενος, κάθε επαγγελματίας που θα δώσει και θα πάρει δύναμη.

Ο ατομικός
δρόμος δεν λύνει κανένα πρόβλημα, όπλο μας η συναδελφικήαλληλεγγύη!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ, ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ! Παλεύουμε για την επιβίωση και τα δικαιώματά μας!